Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast w Polsce. Połączenie kruchego ciasta a aromatycznymi, doprawionymi cynamonem i skarmelizowanymi jabłkami nie ma sobie równych. A może jednak? Prawdziwym hitem ostatnich lat jest ciasto czekoladowe z jabłkami? Jeśli jeszcze nie zdarzyło Ci się próbować, koniecznie nadrób zaległości. Poznaj wskazówki, które pozwolą je przygotować w najlepszej wersji!
Połączenie jabłek z czekoladą może być niesamowitą przygodą. Słodko-kwaśny smak owoców w połączeniu z subtelną goryczą i wyrafinowaniem przysmaku znanego od czasów Azteków to zaproszenie w wyjątkową podróż do krainy niepowtarzalnych smaków. A co najważniejsze, ciasto czekoladowe z jabłkami przygotujesz bez najmniejszych problemów, nawet jeśli nie jesteś kulinarnym ekspertem. Zobacz, jakie to proste!
Co potrzebujesz na ciasto czekoladowe z jabłkami?
Aby powstała rewelacyjna szarlotka z jabłkami, potrzebujesz:
Jak więc widzisz, czekolada może się znaleźć i w samym cieście, i w masie owocowej.
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami krok po kroku
1. Masło w temperaturze pokojowej posiekaj i utrzyj z cukrem.
2. Dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
3. Gdy te składniki się połączą, zacznij stopniowo dodawać składniki suche, tj. mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie kawę oraz kakao.
4. Na koniec dodaj orzechy oraz posiekaną drobno czekoladę, mieszając do połączenia się składników.
5. Ok. 1/3 ciasta odłożyć.
6. Pozostałe 2/3 ciasta wyłóż na formę ok. 24 x 35 cm, na której wcześniej ułożono papier do pieczenia.
Nadzienie jabłkowe:
1. Obierz jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych, a następnie pokrój na w miarę grube plastry.
2. Wrzuć jabłka do rondla, dodając masło, cynamon i kardamon oraz cukier.
3. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
4. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułóż pozostałą 1/3 ciasta. Piecz przez ok. 50-60 minut w temperaturze 170⁰C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i podawaj, np. w towarzystwie lodów czekoladowych lub bitej śmietany.
Przygotowywane w ten sposób ciasto czekoladowe z jabłkami możesz również dodatkowo urozmaicić. W jaki sposób?
• Jeżeli chcesz, aby nabrało więcej słodyczy, zamień część gorzkiej czekolady na mleczną, która nada całości bardziej aksamitnego i subtelnego smaku.
• Jabłka możesz połączyć z gruszką lub z pomarańczami, a także przyprawić je np. goździkami lub – w wersji nietuzinkowej – chilli.
• Orzechy w cieście możesz wymienić na rodzynki, które dodają całości jeszcze ciekawszego posmaku.
• Wierzchnią warstwę – na owoce – możesz zamienić na klasyczną kruszonkę.
To tylko kilka zmian, które wprowadzone do przepisu wywrą kolosalne wrażenie na Twojej rodzinie. Smacznego!