Szarlotka czekoladowa – przepyszna odmiana tradycyjnego ciasta

AutorMagda
Ocena

Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast w Polsce. Połączenie kruchego ciasta a aromatycznymi, doprawionymi cynamonem i skarmelizowanymi jabłkami nie ma sobie równych. A może jednak? Prawdziwym hitem ostatnich lat jest ciasto czekoladowe z jabłkami? Jeśli jeszcze nie zdarzyło Ci się próbować, koniecznie nadrób zaległości. Poznaj wskazówki, które pozwolą je przygotować w najlepszej wersji!

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 20 minut

Połączenie jabłek z czekoladą może być niesamowitą przygodą. Słodko-kwaśny smak owoców w połączeniu z subtelną goryczą i wyrafinowaniem przysmaku znanego od czasów Azteków to zaproszenie w wyjątkową podróż do krainy niepowtarzalnych smaków. A co najważniejsze, ciasto czekoladowe z jabłkami przygotujesz bez najmniejszych problemów, nawet jeśli nie jesteś kulinarnym ekspertem. Zobacz, jakie to proste!

Co potrzebujesz na ciasto czekoladowe z jabłkami?

Aby powstała rewelacyjna szarlotka z jabłkami, potrzebujesz:

 2 kostki masła
 200,00 g cukru (szklanka)
 5 jaj
 400 g mąki pszennej, najlepiej typu 400 lub 450
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 tabliczkę czekolady gorzkiej
 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
 garść posiekanych migdałów lub orzechów, które lubisz najbardziej
Na nadzienie jabłkowe potrzebne będą:
 1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta, antonówka, itp.)
 2,00 łyżki masła
 1 łyżeczka cynamonu
 odrobina kardamonu(opcjonalnie)
 ½ szklanki cukru
 50 g posiekanej czekolady Jedynej E.Wedel

Jak więc widzisz, czekolada może się znaleźć i w samym cieście, i w masie owocowej.

Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami krok po kroku

1. Masło w temperaturze pokojowej posiekaj i utrzyj z cukrem.
2. Dodawaj stopniowo jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania.
3. Gdy te składniki się połączą, zacznij stopniowo dodawać składniki suche, tj. mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie kawę oraz kakao.
4. Na koniec dodaj orzechy oraz posiekaną drobno czekoladę, mieszając do połączenia się składników.
5. Ok. 1/3 ciasta odłożyć.
6. Pozostałe 2/3 ciasta wyłóż na formę ok. 24 x 35 cm, na której wcześniej ułożono papier do pieczenia.

Nadzienie jabłkowe:

1. Obierz jabłka i pozbaw je gniazd nasiennych, a następnie pokrój na w miarę grube plastry.
2. Wrzuć jabłka do rondla, dodając masło, cynamon i kardamon oraz cukier.
3. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
4. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.

Masę wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułóż pozostałą 1/3 ciasta. Piecz przez ok. 50-60 minut w temperaturze 170⁰C. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i podawaj, np. w towarzystwie lodów czekoladowych lub bitej śmietany.
Przygotowywane w ten sposób ciasto czekoladowe z jabłkami możesz również dodatkowo urozmaicić. W jaki sposób?

• Jeżeli chcesz, aby nabrało więcej słodyczy, zamień część gorzkiej czekolady na mleczną, która nada całości bardziej aksamitnego i subtelnego smaku.
• Jabłka możesz połączyć z gruszką lub z pomarańczami, a także przyprawić je np. goździkami lub – w wersji nietuzinkowej – chilli.
• Orzechy w cieście możesz wymienić na rodzynki, które dodają całości jeszcze ciekawszego posmaku.
• Wierzchnią warstwę – na owoce – możesz zamienić na klasyczną kruszonkę.

To tylko kilka zmian, które wprowadzone do przepisu wywrą kolosalne wrażenie na Twojej rodzinie. Smacznego!

Ingredients

 2 kostki masła
 200,00 g cukru (szklanka)
 5 jaj
 400 g mąki pszennej, najlepiej typu 400 lub 450
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 tabliczkę czekolady gorzkiej
 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
 garść posiekanych migdałów lub orzechów, które lubisz najbardziej
Na nadzienie jabłkowe potrzebne będą:
 1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta, antonówka, itp.)
 2,00 łyżki masła
 1 łyżeczka cynamonu
 odrobina kardamonu(opcjonalnie)
 ½ szklanki cukru
 50 g posiekanej czekolady Jedynej E.Wedel

Directions

Szarlotka czekoladowa – przepyszna odmiana tradycyjnego ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *