Biały tort – przepis na ciasto z białą czekoladą

Tort jest tradycyjnym ciastem podawanym przy okazji ważnych uroczystości jak rocznice urodzin, śluby czy komunie. Kojarzy się raczej z ciężkich, mocno słodkim ciastem, ale warto wypróbować jego lżejszą wersję, choćby przy okazji letnich uroczystości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny, lekki tort z białą czekoladą i owocami.

Czytaj dalej
 

Przepis na “salceson” – ciasto kakaowo-jabłkowe

Jesień przynosi do polskich domów kilogramy jabłek. Jest to najpopularniejszy polski owoc, a na świecie uprawia się blisko 10 000 jego odmian. W naszej rodzimej kuchni zarezerwowano dla jabłek wiele miejsca. Wykorzystujemy he do kompotów, musów, konfitur, soków, jako dodatek do mięs, ale chyba najchętniej pieczemy z jabłkami ciasta. Pierwsza skojarzeniowo jest oczywiście szarlotka, ale czy można wydobyć z jabłek jeszcze więcej smaku, łącząc je z kakao?

Czytaj dalej
 

Czekoladowy ślimak z ciasta francuskiego

Czekolada to jeden z najchętniej wybieranych słodyczy na świecie. Wśród jej fanów można znaleźć osoby w każdym wieku, a wykonane z niej ciasta i przekąski znikają jako pierwsze ze stołu na każdym przyjęciu. Czy można jednak w szybki sposób wykonać niebanalny deser właśnie przy użyciu czekolady?

Czytaj dalej
 

Tort czekoladowo-orzechowy w stylu amerykańskim

Tradycyjne składniki, odpowiednie proporcje i doskonały przepis – tego trzeba, by z kilku składników wykonać niebanalny tort – królewskie ciasto. Musi składać się z puszystego biszkoptu przekładanego niezwykłymi kremami, które zaskakują, ale i komponują się wzajemnie. A dziś zaskoczą Cię jeszcze bardziej. Poznaj przepis na tort czekoladowy z masą orzechową.

Czytaj dalej
 

Prosty i szybki tort czekoladowy

Torty uchodzą za najwyższy poziom cukierniczego wtajemniczenia. Niby skład ciasta jest dość prosty, ale jego forma, sposób podania i smak muszą być niezwykłe i wyjątkowe, powinny współgrać ze sobą. Ciasto nie może być zbyt suche ani zbyt mokre. Dodatkowo tort nie może być mdły i nie mieć żadnego smaku. To złożona kompozycja, którą chce się jeść bez końca. Jak przygotować szybki tort?

Czytaj dalej
 

Suflet czekoladowy z płynnym środkiem – aksamitna przyjemność z niespodzianką

To jeden z najtrudniejszych deserów. Jest tu wiele elementów, które mogą się nie udać. Ciasto musi być wyrośnięte, chrupiące i lekkie, ale w środku na jedzącego musi czekać niespodzianka – płynny środek z rozlewającej się czekolady, który jest asem w rękawie tego deseru. Jak go przyrządzić, by miał w sobie to coś i nie okazał się tylko kolejnym ciastem czekoladowym?

Czytaj dalej
 

Szybkie i proste babeczki czekoladowe w 15 minut

Deser powinien być szybki. Czasami nie mamy czasu, by stać w kuchni i długo piec różnego rodzaju ciasta. Wręcz przeciwnie, chcemy szybkiego deseru, który zaskoczy swoim smakiem i da nam poodczucie dobrze spełnionego obowiązku. Babeczki czekoladowe nadają się do tego wyśmienicie. Są niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego także szybko pojawiają się na talerzu (i równie szybko znikają). Jak się za nie zabrać?

Czytaj dalej
 

Szybkie ciasteczka czekoladowe – zrób w kwadrans i czekaj na efekty!

Szybki deser, przyjemność sięgnięcia po ciastko już po kilku chwilach od nabrania na nie ochoty, jest prawdziwym luksusem. Ale nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie wykonane ciasteczka z czekoladą, które są kruche i rozpływają się w ustach. Do porannej kawy – bezcenne. Dlatego przed Wami dwa przepisy na szybkie i proste ciasteczka czekoladowe, które można zrobić w kwadrans i cierpliwie (krótko) czekać na smakowanie. Zaczynamy?

Czytaj dalej
 

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – gotowe w 60 minut!

Ciasto czekoladowe to klasyk w kuchni. Jednak ile osób, tyle pomysłów na wykorzystanie czekolady. Czasem, gdy brakuje nam czasu, sięgamy po przepisy, które gwarantują smaczny wypiek, ale dopiero po kilkudziesięciu minutach. Tym razem przyszedł więc czas na ciasto w godzinę. Spróbujecie?

Czytaj dalej