Print Options:

Szarlotka czekoladowa – przepyszna odmiana tradycyjnego ciasta

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania1 hrCałkowity czas1 hr 20 minut

Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast w Polsce. Połączenie kruchego ciasta a aromatycznymi, doprawionymi cynamonem i skarmelizowanymi jabłkami nie ma sobie równych. A może jednak? Prawdziwym hitem ostatnich lat jest ciasto czekoladowe z jabłkami? Jeśli jeszcze nie zdarzyło Ci się próbować, koniecznie nadrób zaległości. Poznaj wskazówki, które pozwolą je przygotować w najlepszej wersji!

 2 kostki masła
 200,00 g cukru (szklanka)
 5 jaj
 400 g mąki pszennej, najlepiej typu 400 lub 450
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 1 tabliczkę czekolady gorzkiej
 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
 garść posiekanych migdałów lub orzechów, które lubisz najbardziej
Na nadzienie jabłkowe potrzebne będą:
 1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta, antonówka, itp.)
 2,00 łyżki masła
 1 łyżeczka cynamonu
 odrobina kardamonu(opcjonalnie)
 ½ szklanki cukru
 50 g posiekanej czekolady Jedynej E.Wedel