Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast w Polsce. Połączenie kruchego ciasta a aromatycznymi, doprawionymi cynamonem i skarmelizowanymi jabłkami nie ma sobie równych. A może jednak? Prawdziwym hitem ostatnich lat jest ciasto czekoladowe z jabłkami? Jeśli jeszcze nie zdarzyło Ci się próbować, koniecznie nadrób zaległości. Poznaj wskazówki, które pozwolą je przygotować w najlepszej wersji!
2 kostki masła
200,00 g cukru (szklanka)
5 jaj
400 g mąki pszennej, najlepiej typu 400 lub 450
1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 tabliczkę czekolady gorzkiej
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
garść posiekanych migdałów lub orzechów, które lubisz najbardziej
Na nadzienie jabłkowe potrzebne będą:
1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta, antonówka, itp.)
2,00 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
odrobina kardamonu(opcjonalnie)
½ szklanki cukru
50 g posiekanej czekolady Jedynej E.Wedel