Tarta czekoladowa z malinami – smakuje i wygląda

Tarty to taki rodzaj ciast, który rzadko kiedy nie znajduje amatorów. Wszyscy lubimy, gdy na kruchym spodzie pojawia się smak słony lub słodki. Tarty na słono cieszą się bowiem niemalże równym zainteresowaniem, jak i tarty na słodko. Dziś jednak ta druga opcja i wyjątkowe połączenie, które nigdy się nie znudzi. Czas na czekoladę i maliny.

Czytaj dalej
 

Przepis na tort czekoladowo-kokosowy

Udany tort lubimy wszyscy. To doskonałe połączenie warstw ciasta z kremami, które mają zaskakiwać, dawać niepowtarzalne doznania smakowe i zachwycać różnymi konsystencjami. Chcesz dowiedzieć się, dlaczego Twój tort nie wychodzi i co zrobić, by przygotować kokosowo-czekoladową rozkosz dla podniebienia? Sprawdź nasz przepis na tort!

Czytaj dalej
 

Czekoladowa krówka – ciasto z masą krówkową

Lubisz ciasto krówka? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie można sobie wyobrazić. Krem toffi w połączeniu z miękkim biszkoptem kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz jednak jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę – wystarczy, że do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru wykorzystasz również czekoladę. Co zrobić, aby powstała czekoladowa krówka? Oto nasza interpretacja tej receptury.

Czytaj dalej
 

Pieczone banany w czekoladzie – deser z bananów i czekolady

Jakie są Twoje ulubione owoce? Jeśli banany znajdują się wysoko w Twoim rankingu, koniecznie poznaj nowy sposób na ich przygotowanie – i to na ciepło! Deser z bananów i czekolady zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. To idealne urozmaicenie leniwego, weekendowego popołudnia oraz niejednej imprezy. Sprawdź, jak go przygotować!

Czytaj dalej
 

Czekoladowy fondant (foundant) – jak zrobić?

Jeszcze ciepłe, kruche z zewnątrz ciasto, podawane w ceramicznym naczyniu. Intensywny, wszechogarniający zapach najlepszej czekolady i wanilii. Już cieknie Ci ślinka? A co, gdyby wystarczyło zatopić w tym deserze widelczyk, by wypłynęła z niego gęsta, ale jeszcze płynna czekolada? Masz ochotę na taki smakołyk? Zobacz więc, jak zrobić fondant czekoladowy, czyli słynny lava cake.

Czytaj dalej
 

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

Lubisz kruche ciasteczka z czekoladą? To raczej pytanie retoryczne – w końcu niewiele jest osób, które odmawiają sobie słodkości, zwłaszcza tych wykonanych z dodatkiem naprawdę dobrej, aksamitnej czekolady. A co, jeśli ten smak możesz jeszcze bardziej wzbogacić, dodając do niego nutkę egzotyki? Taki efekt osiągniesz, przygotowując ciasteczka kokosowe. Zobacz, jak je przyrządzić i dlaczego warto.

Czytaj dalej
 

Puszysty sernik wiedeński z czekoladą – sernik bez spodu

Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, których nie sposób nie kochać – zwłaszcza w wersji z aksamitną polewą czekoladową. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu? Dobry pomysł! Stanie się hitem każdego rodzinnego spotkania, także tego przy świątecznym stole. Oto kilka wskazówek, dzięki którym poradzisz sobie z jego wykonaniem.

Czytaj dalej