Tort z migdałami

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Urządzasz przyjęcie z ważnej okazji i szukasz pomysłu na smaczny tort, który przypadnie wszystkim do gustu? A może chcesz sprawić ukochanej osobie przyjemność i upiec dla niej wyjątkowe urodzinowe ciasto? Na taką okoliczność doskonale sprawdzi się tort migdałowy. Miękki, czekoladowy biszkopt i rozpływające się w ustach kremy – migdałowy oraz śmietankowy, „podbiją" każde podniebienie. Sprawdź, jak go zrobić!

 

Własnoręcznie wykonane torty mają w sobie coś niezwykłego. Świadomość, że ktoś włożył w jego wykonanie całe serce, sprawia, że ciasto smakuje najlepiej na świecie. Jednak nie bez znaczenia jest także jego wnętrze.

Jak zrobić tort z migdałami?

Wykonanie tortu składa się z kilku etapów: upieczenia biszkoptu, przygotowania kremów i dekorowania. Jeśli zamierzasz piec jeszcze inne przysmaki, np. czekoladowe babeczki, warto zabrać się do pracy dwa dni przed uroczystością.

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 35 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 6 jajek,
  • 12 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 2 g soli,
  • do nasączenia: słodka herbata.

 

Aby upiec wysoki tort, wybierz rant cukierniczy o średnicy 16 lub 18 cm.

 

Składniki na krem migdałowy:

  • 250 ml mleka,
  • 50 g migdałów – całych lub zmielonych,
  • 35 g budyniu śmietankowego,
  • 20 g cukru pudru,
  • 100 g masła 82%,
  • opcjonalnie 5 ml likieru amaretto.

 

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 330 g serka mascparone,
  • 40 cukru pudru.

 

Dekoracja:

  • 200 g migdałów w płatkach.

 

Czytaj więcej:  Jak zrobić babeczki czekoladowe?

Jak zrobić tort z migdałami?

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Suche składniki (oprócz cukru) wymieszaj w jednej misce. Białka ubij z solą na sztywną pianę, a pod koniec miksowania zacznij dodawać cukier. Po 10 minutach ubijania zacznij dodawać pojedynczo żółtka. Gdy się połączą, wyłącz mikser i partiami dodawaj suche składniki. Wymieszaj całość szpatułką i przełóż do przygotowanego rantu na blasze.

 

Piecz całość przez ok. 45 minut w 180°C do suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z pieca, upuść blachę na podłogę z wysokości ok. 30 cm, aby pozbyć się powietrza. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Pozostaw do wystygnięcia na 24 godziny.

 

Następnego dnia odetnij wierzch ciasta i przekrój je na trzy blaty. Potem przygotuj kremy. Migdały obierz i zmiel. Budyń wymieszaj w 120 ml zimnego mleka. Resztę płynu zagotuj z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek. Mieszaj, aż zgęstnieje i odstaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Pod koniec miksowania zacznij dodawać do nie po łyżce budyniu. Gdy całość się połączy, wlej likier i dodaj migdały, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Przed nałożeniem na tort schłodź.

 

Składniki na drugi krem zmiksuj na puszystą, sztywną pianę. Zadbaj tylko o to, żeby były bardzo mocno schłodzone.

 

Składanie tortu wykonuj w rancie cukierniczym. Dzięki temu deser wyjdzie idealnie równy. Włóż pierwszy blat i nasącz go słodką herbatą. Następnie nałóż na niego cały krem z migdałami, wyrównaj i połóż na wierzch kolejny biszkopt. Ponownie nasącz ciasto płynem i posmaruj go grubą warstwą śmietankowego kremu. Przykryj ostatnim blatem, a następnie zdejmij rant cukierniczy i nałóż pozostałą część masy śmietanowej na wierzch oraz boki tortu. Dokładnie wyrównaj całość szpatułką. Na koniec posyp wierzch ciasta na około płatkami migdałów. Gotowy tort przechowuj w lodówce, aby „osiadł". Po 12 godzinach możesz go podać na stół.

 

Przygotowanie tortu nie musi być trudne! Z dobrym przepisem z pewnością się uda. Sprawdź!

Ingredients

Directions

Tort z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *