Tiramisu czekoladowe

AutorMagda
Ocena

czekoladowy sernik

Ilość1 Porcja

Category

Tiramisu to bardzo klasyczny deser kochany przez wiele osób na całym świecie – zwłaszcza miłośników kawy. Wypiek ten prezentuje się bardzo efektownie i smakuje niesamowicie, dlatego często pojawia się na ważnych spotkaniach. Jak przygotować tiramisu czekoladowe?

 

Tiramisu to bardzo kremowy deser, przez który przebija się smak kawy. Połączenie tego składnika z czekoladą pozwala na stworzenie wyjątkowej kompozycji, gdzie wszystkie smaki przeplatają się ze sobą i wzajemnie uzupełniają. Sprawdź przepis na intensywnie kakaowe tiramisu.

Jak przygotować tiramisu czekoladowe?

Tiramisu to bardzo uniwersalny deser, który można podawać zgodnie z własnymi preferencjami. Bazuje on na trzech warstwach – czekoladowej, śmietankowej i biszkoptowej. Sposób ich rozłożenia zależy od indywidualnych preferencji – warto jednak zadbać o to, by warstwy nie mieszały się ze sobą. Tiramisu nie wymaga pieczenia, chyba że zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie biszkoptu.

 

Składniki na tiramisu czekoladowe:

  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 30 g cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 40 g cukru pudru,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 100 ml mocnej kawy,
  • 20 biszkoptów.

 

Sposób przygotowania:

Wlej do rondelka śmietankę 36%, dodaj kakao, cukier i podgrzej. Po rozpuszczeniu się składników i powstaniu gładkiej masy odstaw do ostudzenia. W tym czasie ubij śmietankę 30% z mascarpone i cukrem pudrem. Na blaszce lub bezpośrednio w szklankach ułóż biszkopty namoczone w mocnej kawie w taki sposób, by przykryły powierzchnię. Następnie wylej warstwę czekoladową z rondelka, a na niej ponownie umieść biszkopty i biały krem z mascarpone. Powtarzaj te czynności, aż do wypełnienia całego naczynia. Opcjonalnie możesz posypać wierzch deseru odrobiną kakao.

Jak wzbogacić przepis na tiramisu czekoladowe?

Tiramisu z założenia bazuje jedynie na warstwie kremowej, czekoladowej i biszkoptach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać to ciasto z owocami. Doskonale sprawdzą się te o kontrastującym kolorze i wyrazistym smaku. W sezonie letnim świetnym wyborem są m.in. świeże maliny, pokrojone truskawki, poziomki i czerwone porzeczki. Na wierzchu tiramisu można wysypać też groszki czekoladowe lub pokruszone migdały, a całość wzbogacić listkiem mięty. Taki dodatek zmieni konsystencję deseru, a jednocześnie sprawdzi się doskonale jako dekoracja, zwłaszcza gdy ciasto ma być podane w związku z ważną okazją.

 

Jeśli kochasz wypieki na bazie kakao, bez wątpienia w Twoje gusta trafią także muffinki czekoladowe. Przepis na takie wypieki jest niezwykle prosty, a proces ich przygotowywania trwa zaledwie kilkadziesiąt minut, włącznie z pieczeniem. Miłośników czekolady bez wątpienia zachwycą też pancakes czekoladowe. Jeśli chcesz, taką potrawę możesz upodobnić do tiramisu, dodając do ciasta odrobinę kawy rozpuszczalnej, a środek wypełniając kremową masą. Takie naleśniki sprawdzą się doskonale zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Warto podawać je z kwaśnymi, czerwonymi owocami sezonowymi.

 

Ingredients

Directions

Tiramisu czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *