Każdy ma prawo do odrobiny przyjemności płynącej z jedzenia słodyczy, nawet osoby na diecie. Co powiesz na aromatyczne, kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady? Ciastka wcale nie muszą być kaloryczne. Wystarczy odpowiednio wyważyć i dobrać składniki, aby cieszyć się pysznym smakiem deseru. Sięgnij po ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.
Wykorzystaj pomysł na ten deser, jeśli będziesz mieć ochotę na coś słodkiego lub gdy spodziewasz się gości. Przygotowanie tych ciasteczek zajmie Ci tylko chwilkę – najdłużej trwa pieczenie, ale ten czas możesz poświęcić na przygotowanie pysznej, mało kalorycznej polewy.
Jak zrobić ciastka owsiane z kawałkami czekolady?
Do przygotowania tego deseru potrzebujesz kilku prostych składników, które na pewno masz w swojej szafce, oraz blendera.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych górskich,
- 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- duży, dojrzały banan,
- 1 jajko rozmiar L,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- 40 g masła.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki nożem lub za pomocą malaksera. Rozpuść masło i wystudź. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy.
Banana, jajko, masło i wiórki dokładnie zblenduj. Jednak jeśli w masie pozostaną grudki banana, nie zaszkodzi to przepisowi – dodadzą one ciastkom wilgoci. Do miski wsyp płatki owsiane, skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną. Do suchych składników dodaj mokre, a następnie dokładnie je rozdrobnij. Na koniec dodaj kawałki czekolady. Ciasto ma być gęste i zwarte – nie może się rozlewać. Jeśli tak się dzieje, dodaj więcej płatków.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na blasze, a potem spłaszcz tłuczkiem do mięsa lub grzbietem dłoni.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Gdy ciastka nabiorą brązowego koloru to znak, że są gotowe. Wyjmij je z pieca, przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.
Ciastka należy przechowywać w zamknięciu.
Jak udekorować ciastka owsiane z kawałkami czekolady?
Nawet jeśli jesteś na diecie, możesz sięgnąć po polewę czekoladową. Po prostu wybierz dobrej jakości naturalne składniki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Do garnuszka dodaj olej i miód. Delikatnie podgrzej, aby składniki nabrały temperatury i się rozpuściły. Gdy zawartość garnka będzie płynna, dodaj kakao i energicznie wymieszaj wszystko trzepaczką. Ciepła polewa jest dość rzadka – warto o tym pamiętać.
Sos wylej na wystudzone ciastka ułożone na kratce. Pamiętaj o tym, żeby podłożyć coś pod spód, inaczej wszystko ubrudzi się czekoladą.
Inny sposób to maczanie pojedynczych ciastek w polewie i układanie ich do góry czekoladą na kratce. Aby dekoracja szybko stężała, umieść ciasteczka w lodówce.
Deser podawaj w towarzystwie aromatycznej mocnej kawy lub herbaty. Ciasteczka zamocz na chwilę w gorącym płynie, a nabiorą wilgoci, a czekolada delikatnie się rozpuści. Ciesz się chwilą przyjemności!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/