AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Rocky road – po polsku „wyboista droga” – to dość nieoczywista nazwa deseru. Jednak choć nie brzmi to zbyt zachęcająco, warto poznać ten przepis bliżej, ponieważ to jeden z klasyków amerykańskiej i angielskiej kuchni! Rocky road to aromatyczna czekolada wypełniona po brzegi różnymi niespodziankami niczym wyboista droga kamieniami. Dowiedz się, jak przygotować ten smakołyk!

 

Angielska i amerykańska kuchnia obfitują w nieoczywiste połączenia smaków. Jednak warto je wypróbować nie tylko po to, żeby poznać inne pomysły na desery, ale także, żeby rozpieścić swoje kubki smakowe do granic możliwości.

Rocky road – składniki

Deser, który nie wymaga pieczenia, to doskonała propozycja na lato. Nie zgrzejesz się podczas jego przygotowywania! Dodatkową zaletą jest wyborny smak i niesamowita konsystencja przysmaku – rocky road zaskakuje i wręcz uzależnia.

 

Składniki na rocky road:

  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 100 g pianek marshmallow,
  • 80 g pistacji lub migdałów niesolonych,
  • 80 g ulubionej mieszanki suszonych owoców,
  • 270 g mleka skondensowanego słodzonego,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego.

 

Do deseru możesz wykorzystać także różnego rodzaju cukierki. Podobne do tych, których użyjesz, by przygotować wyśmienite muffinki czekoladowe. Przepis pozwala na przygotowanie 10 sztuk, ale śmiało pomnożyć składniki, aby przygotować ich więcej.

Rocky road – sposób wykonania

Zacznij od przygotowania foremki. Dobrze sprawdzi się keksówka w rozmiarze 18x18 lub 10x15. Im mniejszą weźmiesz, tym wyższy będzie deser. Wysmaruj jej boki tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

 

Czekolady połam na kawałki, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu. Podgrzej całość nad garnkiem z gotującą się wodą lub w mikrofali. Wymieszaj składniki i gdy zaczną się rozpuszczać, wlej mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy. Połącz szybko całość, aby uzyskać gładki mus. Pamiętaj, żeby nie zagotować go, aby nie oddzielił się tłuszcz od masy kakaowej.

 

W misce wymieszaj pianki, pistacje i suszone owoce. Wlej do nich czekoladę i postaraj się wymieszać całość, aby masa pokryła wszystkie dodatki. Następnie przełóż wszystko do przygotowanej wcześniej formy.

 

Inny sposób, jednak mniej efektowny, to wsypanie pianek, pistacji i bakalii bezpośrednio do foremki oraz zalanie ich czekoladą. Jednak wtedy podczas mieszania trzeba trzymać papier, aby się nie przykleił do łyżki.

 

Gdy wszystko będzie gotowe, włóż rocky road do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmij deser z foremki, odklej od niego papier i pokrój wszystko na niewielkie kawałki w rozmiarze 2x2 cm. Następnie przełóż je do zamykanego pudełka i przechowuj nadal w lodówce. Podawaj samodzielnie lub, np. na ciepłych pancakes czekoladowych.

Rocky road w innym wydaniu

Zastanawiasz się, jak można urozmaicić smak rocky road? Jest wiele możliwości! Najprościej jest zmienić ciemne czekolady na czekoladę E.Wedel Białą. Jest słodsza, ale i delikatniejsza w smaku w porównaniu do innych wersji, więc z pewnością przypadnie do gustu niejednemu czekoladoholikowi.

 

Można także zastąpić nią mleczną czekoladę i najpierw wylać na dodatki najpierw gorzką czekoladę, a gdy zastygnie, jej białą wersję. Dzięki temu stworzysz dwukolorowy deser, który będzie pięknie prezentować się na stole.

 

Możesz także poeksperymentować z przyprawami. Nuta pieprzu cayenne lub soli z pewnością zaskoczy niejedną osobę, która sięgnie po czekoladki.

 

Wypróbuj rocky road i przekonaj się, jak pyszne mogą być zagraniczne desery! Sprawdź.

Ingredients

Directions

Rocky road

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *