Aksamitna, a zarazem wyrazista – właśnie taka jest polewa z gorzkiej czekolady z orzechami. Zapewne było Ci dane jej skosztować na rozmaitych deserach prosto z najlepszych kawiarni. Ale czy wiesz, że możesz przygotować ten wyjątkowy dodatek także we własnej kuchni? Zobacz, jak to zrobić, aby otrzymać polewę jakości cukierniczej!
Na początek dobra wiadomość: polewę z gorzkiej czekolady możesz wyczarować na kilka sposobów. Wybierz ten, który:
- najlepiej pasuje do deseru, który chcesz wzbogacić o taki dodatek,
- wydaje Ci się wystarczająco łatwy do wykonania,
- po prostu Ci się podoba.
Zatem do dzieła!
Co decyduje o jakości polewy z gorzkiej czekolady z orzechami?
Zanim w ogóle zabierzesz się za przygotowanie polewy czekoladowej, musisz wybrać się do sklepu. I to właśnie zakupy – a dokładniej składniki, które wybierzesz – zadecydują o smaku i konsystencji tego, co powstanie w kuchennym zaciszu. Co zatem wrzucić do koszyka?
- Naprawdę dobrą czekoladę – to absolutna podstawa. Postaw na sprawdzoną i zaufaną markę. Świetnie przy przygotowywaniu polewy spisze się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.
- Odpowiednie orzechy – wybierz najlepiej te niesolone i nieprażone. Jeśli chcesz, możesz je uprażyć samodzielnie. Pamiętaj! Do polewy potrzebujesz orzechów bez skórki. Najlepiej sprawdzą się: włoskie, nerkowce, pistacje, laskowe lub orzeszki ziemne. Możesz też sięgnąć po migdały, orzechy pekan czy makadamia.
Pewne jest też, że orzechy musisz dobrze posiekać lub rozdrobnić na średniej wielkości kawałki w malakserze.
Gotowe? Teraz czas przystąpić do przygotowania polewy.
4 sposoby na polewę z gorzkiej czekolady z orzechami
Sposób 1 – najprostszy
Aby powstała prosta polewa z gorzkiej czekolady z orzechami, potrzebujesz jedynie czekolady i orzechów. Jak ją zrobić?
- Pokrusz czekoladę na kawałki.
- Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Polej płynną czekoladą Twój deser.
- Całość posyp orzechami.
Gotowe!
Sposób 2 – na aksamitną i kremową polewę
Tu dodatkowo potrzebujesz też ok. 3 łyżek masła na 100 g czekolady gorzkiej. Co robić?
- Posiekaj czekoladę na drobne kawałki.
- Na wolnym ogniu roztop masło.
- Dodaj czekoladę do masła i nadal delikatnie podgrzewaj. Stale mieszaj i nie dopuść do przypalenia się czekolady.
- Kiedy masa będzie płynna i jednolita, ściągnij ją z ognia i wmieszaj orzechy.
- Polej deser.
Sposób 3 – na puszystą i delikatną polewę
W tej wersji na 100 g czekolady potrzebujesz kilku łyżek śmietany kremówki 30%.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- Kiedy będzie płynna, zdejmij z pieca i dodaj śmietankę. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Dodaj posiekane orzechy.
- Nałóż na deser.
Sposób 4 – na słodszą i jedwabistą wersję
Aby powstała ta polewa potrzebujesz 50 g czekolady gorzkiej, 100 g masła, 3 łyżek cukru pudru, 2 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 3 łyżek mleka pełnotłustego i oczywiście orzechów.
- Roztop masło w garnuszku.
- Dodaj pokruszoną czekoladę, kakao i cukier oraz mleko.
- Podgrzewaj razem do uzyskania jednolitej masy, ale uważaj, aby całość nie przywarła, nie przypaliła się ani nie zagotowała.
- Zdejmij z palnika, wmieszaj orzechy i polewaj deser.
Która opcja podoba Ci się najbardziej? Wypróbuj je wszystkie, aby znaleźć ideał!