Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

AutorMagda
Ocena

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Ilość1 Porcja

Aksamitna, a zarazem wyrazista – właśnie taka jest polewa z gorzkiej czekolady z orzechami. Zapewne było Ci dane jej skosztować na rozmaitych deserach prosto z najlepszych kawiarni. Ale czy wiesz, że możesz przygotować ten wyjątkowy dodatek także we własnej kuchni? Zobacz, jak to zrobić, aby otrzymać polewę jakości cukierniczej!

Na początek dobra wiadomość: polewę z gorzkiej czekolady możesz wyczarować na kilka sposobów. Wybierz ten, który:

  • najlepiej pasuje do deseru, który chcesz wzbogacić o taki dodatek,
  • wydaje Ci się wystarczająco łatwy do wykonania,
  • po prostu Ci się podoba.

Zatem do dzieła!

Co decyduje o jakości polewy z gorzkiej czekolady z orzechami?

Zanim w ogóle zabierzesz się za przygotowanie polewy czekoladowej, musisz wybrać się do sklepu. I to właśnie zakupy – a dokładniej składniki, które wybierzesz – zadecydują o smaku i konsystencji tego, co powstanie w kuchennym zaciszu. Co zatem wrzucić do koszyka?

  • Naprawdę dobrą czekoladę – to absolutna podstawa. Postaw na sprawdzoną i zaufaną markę. Świetnie przy przygotowywaniu polewy spisze się czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.
  • Odpowiednie orzechy – wybierz najlepiej te niesolone i nieprażone. Jeśli chcesz, możesz je uprażyć samodzielnie. Pamiętaj! Do polewy potrzebujesz orzechów bez skórki. Najlepiej sprawdzą się: włoskie, nerkowce, pistacje, laskowe lub orzeszki ziemne. Możesz też sięgnąć po migdały, orzechy pekan czy makadamia.

Pewne jest też, że orzechy musisz dobrze posiekać lub rozdrobnić na średniej wielkości kawałki w malakserze.

Gotowe? Teraz czas przystąpić do przygotowania polewy.

4 sposoby na polewę z gorzkiej czekolady z orzechami

Sposób 1 – najprostszy

Aby powstała prosta polewa z gorzkiej czekolady z orzechami, potrzebujesz jedynie czekolady i orzechów. Jak ją zrobić?

  1. Pokrusz czekoladę na kawałki.
  2. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  3. Polej płynną czekoladą Twój deser.
  4. Całość posyp orzechami.

Gotowe!

Sposób 2 – na aksamitną i kremową polewę

Tu dodatkowo potrzebujesz też ok. 3 łyżek masła na 100 g czekolady gorzkiej. Co robić?

  1. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki.
  2. Na wolnym ogniu roztop masło.
  3. Dodaj czekoladę do masła i nadal delikatnie podgrzewaj. Stale mieszaj i nie dopuść do przypalenia się czekolady.
  4. Kiedy masa będzie płynna i jednolita, ściągnij ją z ognia i wmieszaj orzechy.
  5. Polej deser.

Sposób 3 – na puszystą i delikatną polewę

W tej wersji na 100 g czekolady potrzebujesz kilku łyżek śmietany kremówki 30%.

  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Kiedy będzie płynna, zdejmij z pieca i dodaj śmietankę. Wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Dodaj posiekane orzechy.
  4. Nałóż na deser.

Sposób 4 – na słodszą i jedwabistą wersję

Aby powstała ta polewa potrzebujesz 50 g czekolady gorzkiej, 100 g masła, 3 łyżek cukru pudru, 2 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, 3 łyżek mleka pełnotłustego i oczywiście orzechów.

  1. Roztop masło w garnuszku.
  2. Dodaj pokruszoną czekoladę, kakao i cukier oraz mleko.
  3. Podgrzewaj razem do uzyskania jednolitej masy, ale uważaj, aby całość nie przywarła, nie przypaliła się ani nie zagotowała.
  4. Zdejmij z palnika, wmieszaj orzechy i polewaj deser.

Która opcja podoba Ci się najbardziej? Wypróbuj je wszystkie, aby znaleźć ideał!

Ingredients

Directions

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *