Najlepszy biszkopt czekoladowy

AutorMagda
Ocena

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Ilość1 Porcja

Category

Biszkopt jest chyba najbardziej uniwersalnym, a jednocześnie problematycznym rodzajem wypieku. Nie zawsze wychodzi taki jak powinien, dlatego wiele osób unika przepisów, które na nim bazują. Tak naprawdę biszkopt nie jest wymagającym ciastem, a cały sekret tkwi w użyciu składników o odpowiednich proporcjach. Sprawdź naszą propozycję na biszkopt czekoladowy, który zawsze się udaje!

Puszysty i wilgotny placek to podstawa wykwintnych tortów oraz ciast. Doskonale smakuje także samodzielnie, oblany polewą i z dodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie idealnego biszkoptu jest proste i nie zajmuje dużo czasu, dlatego to świetny pomysł na szybki deser. Wypróbuj nasz przepis i sam się przekonaj!

Puszysty biszkopt o czekoladowym smaku – wersja podstawowa

Przygotowanie idealnego ciasta, które będzie bazą dla innych wypieków nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Należy tylko zadbać o dobrej jakości produkty w odpowiednich proporcjach i pilnować czasu pieczenia. Nasz biszkopt czekoladowy jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet niedoświadczone osoby. Do realizacji przepisu będziesz potrzebował jedynie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 4 duże jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 180 g mąki tortowej,
  • 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z kakao.
  2. Białka ubij na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.
  3. Do tak przygotowanej masy dosyp suche składniki, a następnie delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni formy.
  5. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piecz ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest już gotowe.

Po wyciągnięciu tortownicy z piekarnika pozostaw biszkopt do wystygnięcia. W tym czasie możesz przygotować polewę, masę lub ulubione dodatki.

Czekoladowy biszkopt – wersja urozmaicona

Z powyższego przepisu przygotujesz biszkopt, który będzie puszysty, wilgotny i mocno czekoladowy. Ciasto sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznego brownie, gdyż jest bardzo podobne w smaku.  Możesz do niego przygotować polewę, rozpuszczając w rondelku 150 ml śmietanki kremówki i 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel. Aby nieco przełamać słodycz, możesz przedzielić placek na połowę i posmarować go kwaśną konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi. Jeżeli zależy Ci na estetyce, wierzch ciasta możesz przyozdobić posypką cukrową lub bitą śmietaną i kawałkami ulubionych owoców.

Biszkopt sprawdzi się również jako dodatek do lekkich deserów na lato. Wystarczy, że wypełnisz nim dno pucharków, a następnie dodasz ulubione lody i mus z przetartych owoców. Wszystko przyprósz pokruszonymi ciastkami i startą czekoladą oraz udekoruj listkami mięty. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko kreatywność, gdyż biszkopt sprawdzi się jako baza do realizacji najbardziej wyszukanych pomysłów na desery. Sprawdź, w której wersji najbardziej Ci smakuje i wypróbuj ulubione dodatki. Smacznego!

Ingredients

Directions

Najlepszy biszkopt czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *