Leniwe, słoneczne popołudnie. Stoisz w drzwiach tarasu z kawą w dłoniach, obserwujesz bawiące się dzieci, a tu nagle dzwonek do drzwi. Znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą, a Twoja spiżarnia świeci pustkami! Prosisz gości do ogrodu, a podczas gdy Twój partner zabawia ich rozmową, Ty szybko wskakujesz do kuchni. Patrzysz co masz w szafkach – mąka, olej, cukier i… czekoladowe mikołaje? Nie bój się, jesteś uratowana. Za chwilę w Twoim piecu znajdą się przepyszne muffinki z kawałkami czekolady.
Czekoladowe mikołaje lub zające to śliczna dekoracja stołu. Jednak po świętach zazwyczaj lądują zapomniane w szufladzie ze słodyczami. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie muffinek z kawałkami czekolady. Oczywiście, z powodzeniem możesz wykorzystać klasyczną tabliczkę czekolady. Czekolady nigdy dość.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 jaja rozmiar L
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub prawdziwej wanilii
- 100 ml oleju
- 150 ml wody gazowanej
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przed przystąpieniem do pieczenia przygotuj sobie dwie miski, szklankę i łyżeczkę. W czeluściach szafki znajdź papilotki. Poukładaj je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach. Umyj dokładnie ręce i ubierz fartuch.
Wykonanie:
- Włącz piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.
- Do naczynia przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Wymieszaj dokładnie zawartość. Odstaw.
- W drugiej misce roztrzep jajka z olejem i wodą.
- Połącz zawartości obu misek. Dokładnie wymieszaj, aby nie było widać mąki.
- Czekoladę pokrój na małe kawałeczki.
- Wsyp czekoladę do ciasta. Następnie, kilkoma szybkimi ruchami wmieszaj ją w ciasto.
- Przygotuj 18 papilotek. Do każdej z nich nałóż ciasto na ¾ wysokości foremki.
- Piecz przez 20 minut do pozytywnego testu suchego patyczka. Studź na kratce.
Zaskocz znajomych pomysłową dekoracją
Muffinki z kawałkami czekolady wyglądają mało atrakcyjnie na stole. W kilka minut możesz sprawić, że będą prawdziwą ozdobą stołu.
-
polewa czekoladowa z posypką,
Po przyrządzeniu muffinek zostało Ci jeszcze pół tabliczki czekolady? Przygotuj również:
- 25 ml mleka,
- 25 gramów masła,
W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Małą łyżeczką polewaj muffinki z kawałkami czekolady tworząc na nich zabawne wzorki
- bita śmietana i owoce
Klasyczny, ale i sprawdzony wybór. Wyciągnij z lodówki śmietanę kremówkę 30% i ubij na szybkich obrotach. Po chwili uzyskasz puchatą, prawdziwą bitą śmietanę. Przełóż ją do woreczka i odetnij jego róg. Takim rękawem cukierniczym nałóż śmietanę na babeczki. Na czubek wsadź jagody, maliny, truskawki, banany albo kawałki czekolady.
Więcej czekolady
Pragniesz więcej czekolady w muffinkach z kawałkami czekolady? Nic prostszego. Od proponowanych proporcji odejmij 4 łyżki mąki, a w ich miejsce wsyp 4 łyżki prawdziwego, mocnego kakao z Ghany od E.Wedel. Do tego dodaj pół szklanki cukru. Kakao jest naprawdę gorzkie i intensywne.
Słodki zapach czekolady rozpłynie się w powietrzu wzbudzając w gościach ciekawość. Teraz już na pewno będą wpadać częściej.