Tarta jest doskonała zarówno na słono, jak i na słodko. Ale to właśnie w deserowej wersji kochamy ją najbardziej, prawda? Masz pod ręką owoce sezonowe oraz dobrą czekoladę i chcesz przygotować pyszny deser? Zobacz, jak to zrobić krok po kroku. Klasyczna tarta z czekoladą i owocami skradnie Twoje serce i… podniebienie!
Tarta to deserowa klasyka. Chrupiący spód z wysokimi rantami, wypełniony delikatną, puszystą masą i owocami – nie ma nic lepszego na leniwe popołudnie czy spotkanie ze znajomymi. A jak ją przyrządzić? Zobacz!
Klasyczna tarta z czekoladą i owocami – czego potrzebujesz?
Na początek potrzebne Ci są oczywiście owoce. Jakie? Decyzja należy wyłącznie do Ciebie! Jednak najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po te sezonowe – np. kupione na lokalnym bazarku. Dzięki temu Twój deser będzie smakował jeszcze lepiej. A na jakie owoce możesz się zdecydować? Dobrym pomysłem będą:
- truskawki,
- maliny,
- jeżyny,
- brzoskwinie,
- mirabelki,
- melony,
- śliwki węgierki,
- borówki amerykańskie,
- jagody….
… można tak długo wymieniać. Zdaj się na własną intuicję i preferencje!
Jednak na owocach nie koniec. Aby powstała tarta, potrzebujesz również:
- na spód:
- 200 g mąki pszennej typu 400 lub 450
- 125 g masła 82%, najlepiej schłodzonego
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- szczypty soli
- 1 jajka rozmiaru M
- na krem czekoladowy:
- 450 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 60 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub czekolady mlecznej E.Wedel
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią.
Dodatkowo przygotuj ok. 400 g świeżych owoców sezonowych.
Jak przygotować tartę z czekoladą i owocami?
- Zagnieć wszystkie składniki na ciasto, aby powstała z nich jednolita masa. Nie wyrabiaj zbyt długo.
- Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i schłodź przez ok. godzinę w lodówce.
- Przygotuj formę na tartę – wysmaruj ją delikatnie masłem.
- Rozwałkuj ciasto, aby przygotować je do włożenia do formy. Wyłóż i dobrze ugnieć, aby dopasowało się do kształtu foremki.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem, aby się nie wybrzuszyło i obciąż je, np. suchymi ziarnami fasoli czy ciecierzycy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C i piecz samo ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjmij, usuń obciążenie i piecz jeszcze ok. 5 min (do suchego patyczka).
- Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj krem:
- zetrzyj czekoladę lekko gorzką na tarce na drobne wiórki
- utrzyj żółtka jajek z cukrem na gładką i puszystą masę
- dodaj do masy jajecznej mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki
- zagotuj w rondlu mleko z cukrem waniliowym
- znowu zacznij ubijać masę jajeczną i dodawaj do niej gorące mleko cienkim strumieniem – zrób to powoli, aby nie powstały grudki!
- kiedy połączysz ze sobą składniki na krem, postaw masę na niewielkim ogniu i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką lub rózgą do zgęstnienia – uważaj, aby się nie przypaliła
- zdejmij masę z pieca i dodaj startą wcześniej czekoladę.
- Pozostaw krem do lekkiego ostygnięcia, ale nie zapomnij go przemieszać co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
- Kiedy krem będzie letni, wyłóż go na upieczony spód tarty. Pozostaw do ostudzenia.
- Owoce pokrój w cienkie plasterki lub łódeczki. Udekoruj nimi wierzch deseru.
- Wstaw całość do lodówki na 1-2 godziny do stężenia i połączenia się składników. Twoja tarta z czekoladą i owocami jest gotowa do serwowania!
Spróbuj i przekonaj się, że ten deser pokochają wszyscy Twoi bliscy!