Klasyczna tarta z czekoladą i owocami

AutorMagda
Ocena

tarta z czekoladą i owocami

Ilość1 Porcja

Tarta jest doskonała zarówno na słono, jak i na słodko. Ale to właśnie w deserowej wersji kochamy ją najbardziej, prawda? Masz pod ręką owoce sezonowe oraz dobrą czekoladę i chcesz przygotować pyszny deser? Zobacz, jak to zrobić krok po kroku. Klasyczna tarta z czekoladą i owocami skradnie Twoje serce i… podniebienie!

Tarta to deserowa klasyka. Chrupiący spód z wysokimi rantami, wypełniony delikatną, puszystą masą i owocami – nie ma nic lepszego na leniwe popołudnie czy spotkanie ze znajomymi. A jak ją przyrządzić? Zobacz!

Klasyczna tarta z czekoladą i owocami – czego potrzebujesz?

Na początek potrzebne Ci są oczywiście owoce. Jakie? Decyzja należy wyłącznie do Ciebie! Jednak najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po te sezonowe – np. kupione na lokalnym bazarku. Dzięki temu Twój deser będzie smakował jeszcze lepiej. A na jakie owoce możesz się zdecydować? Dobrym pomysłem będą:

  • truskawki,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • brzoskwinie,
  • mirabelki,
  • melony,
  • śliwki węgierki,
  • borówki amerykańskie,
  • jagody….

… można tak długo wymieniać. Zdaj się na własną intuicję i preferencje!

Jednak na owocach nie koniec. Aby powstała tarta, potrzebujesz również:

  1. na spód:
    • 200 g mąki pszennej typu 400 lub 450
    • 125 g masła 82%, najlepiej schłodzonego
    • 100 g cukru pudru
    • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
    • szczypty soli
    • 1 jajka rozmiaru M
  2. na krem czekoladowy:
    • 450 ml mleka 3,2%
    • 4 żółtka
    • 60 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub czekolady mlecznej E.Wedel
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczkę cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią.

Dodatkowo przygotuj ok. 400 g świeżych owoców sezonowych.

Jak przygotować tartę z czekoladą i owocami?

  1. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto, aby powstała z nich jednolita masa. Nie wyrabiaj zbyt długo.
  2. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i schłodź przez ok. godzinę w lodówce.
  3. Przygotuj formę na tartę – wysmaruj ją delikatnie masłem.
  4. Rozwałkuj ciasto, aby przygotować je do włożenia do formy. Wyłóż i dobrze ugnieć, aby dopasowało się do kształtu foremki.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem, aby się nie wybrzuszyło i obciąż je, np. suchymi ziarnami fasoli czy ciecierzycy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i piecz samo ciasto przez ok. 20 min. Następnie wyjmij, usuń obciążenie i piecz jeszcze ok. 5 min (do suchego patyczka).
  7. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotuj krem:
    1. zetrzyj czekoladę lekko gorzką na tarce na drobne wiórki
    2. utrzyj żółtka jajek z cukrem na gładką i puszystą masę
    3. dodaj do masy jajecznej mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki
    4. zagotuj w rondlu mleko z cukrem waniliowym
    5. znowu zacznij ubijać masę jajeczną i dodawaj do niej gorące mleko cienkim strumieniem – zrób to powoli, aby nie powstały grudki!
    6. kiedy połączysz ze sobą składniki na krem, postaw masę na niewielkim ogniu i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką lub rózgą do zgęstnienia – uważaj, aby się nie przypaliła
    7. zdejmij masę z pieca i dodaj startą wcześniej czekoladę.
  9. Pozostaw krem do lekkiego ostygnięcia, ale nie zapomnij go przemieszać co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
  10. Kiedy krem będzie letni, wyłóż go na upieczony spód tarty. Pozostaw do ostudzenia.
  11. Owoce pokrój w cienkie plasterki lub łódeczki. Udekoruj nimi wierzch deseru.
  12. Wstaw całość do lodówki na 1-2 godziny do stężenia i połączenia się składników. Twoja tarta z czekoladą i owocami jest gotowa do serwowania!

Spróbuj i przekonaj się, że ten deser pokochają wszyscy Twoi bliscy!

Ingredients

Directions

Klasyczna tarta z czekoladą i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *