Kasztany w czekoladzie

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Liczba porcji: około 40

Łączny czas: 1 godzina 20 min

Przygotowanie: 40 min

Oczekiwanie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Lubisz ciastka czekoladowe czy makaroniki? Pieczone kasztany są równie świetną przekąską do kawy. Mają lekko orzechowy, słodkawy posmak. Co najważniejsze, będą wspaniale pasować do Twojej ulubionej czekolady. Spójrz, jak łatwo możesz je przyrządzić.

Lista składników:

  • 300 g jadalnych kasztanów,
  • 1,5 l zimnej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 230 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%.

Sposób przygotowania:     

  1. Nagrzej piekarnik do 200oC, tryb grzania góra-dół. Delikatnie umyj kasztany pod bieżącą wodą. Następnie osusz je ściereczką.
  2. Kasztany obróć wypukłą stroną do góry. Przy pomocy ostrego noża wykonaj nacięcie w kształcie krzyża. Powinno być na tyle głębokie, żeby całkowicie przeciąć zewnętrzną łupinę kasztana.
  3. Umieść kasztany w wysokim garnku. Zalej je zimną wodą, by wszystkie były zanurzone. Dodaj łyżeczkę soli.
  4. Doprowadź wodę do wrzenia. Jak tylko woda zacznie się gotować, wyłów kasztany przy pomocy cedzaka. Wyłóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Takie ekspresowe gotowanie stworzy idealne środowisko do wytworzenia pary podczas pieczenia.
  5. Umieść kasztany w piekarniku, naciętą częścią do góry. Piecz je przez 15-25 minut, aż ich łupinki ściemnieją i otworzą się. Czas przygotowania będzie się wahać zależnie od rozmiaru owoców.
  6. Wysyp kasztany na bawełnianą ściereczkę i poczekaj 10 minut, aż lekko przestygną. Obieraj je, gdy są wciąż ciepłe.
  7. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Umieść ją w kąpieli wodnej lub rozpuść w kuchence mikrofalowej, mieszając masę co 10 sekund.
  8. Przestudzone kasztany włóż do miseczki. Zalej je rozpuszczoną czekoladą. Delikatnie obracaj owoce, by całe pokryły się glazurą. Nadmiar polewy powoli przelej do innego naczynia. Kasztany pozostaw do przestudzenia.

Jeśli zależy Ci na perfekcyjnym wyglądzie słodyczy, nadziej je na patyczki. Każdego kasztana umieść w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie przytrzymaj go w powietrzu, by nadmiar polewy spłynął.

  1. Gotowe przekąski umieść w chłodnym miejscu, aż do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Które kasztany wybrać?

W przepisie sprawdzą się dowolne jadalne kasztany. Jeśli zależy Ci na takich o słodkim i delikatnym smaku, postaw na duże i kształtne okazy. Powinny być ciężkie, krągłe i lśniące. Jeśli wyczuwasz zapach pleśni, zrezygnuj z zakupów. Pamiętaj też, że dziurki i przebarwienia wskazują na to, że owoc jest pusty, wysuszony albo uszkodzony przez robaka.

Z czym podawać pieczone kasztany?

Pieczone kasztany przypominają w smaku słodkie ziemniaki. Doskonale komponują się z grzybami, mięsem czy w sałatce. Jeśli lubisz jeść je na słodko, po oblaniu ich czekoladą możesz dodatkowo posypać je pokruszonymi orzechami nerkowca czy liofilizowanymi owocami. Możesz posypać kasztany solą morską albo sproszkowaną papryką chili. Taki zabieg podkreśli głębie czekolady i wzbogaci smak kasztanów.

Z kolei, jeśli wolisz słodsze przekąski, postaw na czekoladę mleczną lub karmelową zamiast gorzkiej. By wzbogacić smak kasztanów, możesz dodatkowo polać je miodem lub syropem klonowym. 

Jeśli chcesz przygotować także inne desery, wypróbuj przepis na muffiny czekoladowe, które idealnie sprawdzą się, jako szybka przekąska do domu czy pracy.

Ingredients

Directions

Kasztany w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *