Jak zrobić idealnie cienkie naleśniki czekoladowe?

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

naleśniki

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania15 minutCałkowity czas30 minut

Category

Marzysz o cienkich i chrupiących naleśnikach, pełnych smaku? A może chcesz udoskonalić swoją technikę i poszukujesz nowych sposobów wykonywania placuszków?  Ten przepis to połączenie tradycji z nowoczesnością – czekoladowe naleśniki podane w najlepszy sposób. Wcale nie potrzebujesz do jego wykonania specjalnych umiejętności. Dowiedz się, jak przygotować idealnie cienkie naleśniki czekoladowe.

 

Pierwszy naleśnik zawsze Ci nie wychodzi? Placki są grube i dość tłuste? Chcesz zacząć przygotować naleśniki tak jak w filmach – cienkie, miękkie, krótko mówiąc: idealne? Sekret drzemie nie tylko w technice smażenia, ale także w przygotowaniu ciasta. Nie wystarczy tylko dodać składniki. Sprawdź!

Przepis na idealne naleśniki czekoladowe

Jeśli chcesz przygotować ciasto na cienkie naleśniki czekoladowe, to postępuj dokładnie według wskazówek. Tylko tak osiągniesz sukces.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 25 g masła,
  • ¼ tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2%,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki wody gazowanej,
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie ciasta na cienkie naleśniki czekoladowe

Przygotuj mikser, sitko i miskę. Załóż fartuch i podwiń rękawy. Zwiąż włosy i nie zapomnij umyć rąk! Higiena to podstawa w kuchni.

 

Przygotowanie:

  • Do miski przesiej mąkę, cukier, kakao.
  • Czekoladę pokrój na drobne kawałki.
  • Wlej mleko do garnuszka. Dodaj masło, pokrojoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i zagotuj. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Rozpuszczoną czekoladę wlej do suchych składników. Następnie dodaj jajko i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby pozbyć się grudek.
  • Pozwól ciastu odpocząć przez 15 minut.

Jak usmażyć idealnie cienkie naleśniki?

Aby naleśniki się udały, warto zadbać o odpowiednią patelnię. Specjalne naczynia do smażenia placków są wykonane z cienkiego tworzywa, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewają. To zapobiega przywieraniu naleśników.

 

Włącz palnik i połóż na nim patelnię. Następnie masłem natrzyj jej powierzchnię. Gdy poczujesz, że jest ciepła, a tłuszcz zacznie skwierczeć, wylej na środek pół chochli ciasta. Potem spokojnie obracaj patelnię – tak, żeby rozprowadzić masę po całej jej powierzchni. Smaż kilka minut, aż wierzch się zetnie, a brzegi same zaczną odchodzić. Potem włóż pod placek silikonową lub drewnianą łopatkę i zdecydowanym ruchem przewróć go na drugą stronę. Ponownie smaż przez kilka minut. Po tym czasie zsuń naleśnika na talerz.

Natłuszczaj patelnię regularnie, co 2-3 naleśniki – dzięki temu zapobiegniesz ich przypaleniu.

Nie zrażaj się, jeśli pierwszy placek się nie uda - to się zdarza bardzo często nawet najbardziej wprawionym kucharzom. Kolejne naleśniki na pewno będą idealne!

 

Z czym podawać cienkie naleśniki czekoladowe?

Do czekolady najlepiej pasują owoce i bita śmietana. Najlepiej będzie smakować ta przygotowana w domu, koniecznie z czekoladową nutą. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • schłodzonej śmietanki 36%,
  • tabliczki czekolady białej E.Wedel.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystygnięcia. Zimną śmietankę ubij na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Potem dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie krótko wymieszaj. Gotowe - możesz podawać na stół!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/gotowanie/jak-usmazyc-idealne-nalesniki/

Ingredients

Directions

Jak zrobić idealnie cienkie naleśniki czekoladowe?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *