Gorąca czekolada z chilli

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Kiedy spada pierwszy śnieg, od razu nachodzi ochota na prawdziwie zimowe szaleństwa! Narty, snowboard, lodowisko albo zwykła wojna na śnieżki – przez kilka chwil znowu możemy poczuć się jak dzieci! Czerwone nosy, zmarznięte ręce… nic nie rozgrzewa wtedy jak prawdziwa gorąca czekolada. W tym wariancie z odrobiną chilli. Jesteś gotów spróbować?

 

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Stopień trudności: łatwy   

Lista składników:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 250 ml mleka,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%,
  • kilka płatków chilli,
  • laska cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladą E.Wedel Lekko Gorzką 50%.
  2. W rondelku podgrzewaj mleko z laską cynamonu.
  3. Płatki chilli rozetrzyj w moździerzu.
  4. Wyjmij laskę cynamonu. Do mleka dodaj śmietankę kremówkę i cały czas mieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Dolej płynną, roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Dosyp roztarte chilli.
  6. Kiedy składniki się połączą, gorąca czekolada jest gotowa.
  7. Przelej czekoladę do filiżanki. Smacznego!

Czekolada tylko dla wybranych

Nie tak wiele lat temu, czekolada i to nie tylko na gorąco, była prawdziwym rarytasem, tylko dla wybranych. Chociaż ludzie znają ją już od setek lat, przez pewien czas, na czekoladę mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi. Według dostępnych źródeł, o pierwszych właściwościach czekolady wiedzieli już Aztekowie. W XVI wieku dotarła na hiszpański dwór i właśnie tam zyskała największą popularność. Gorąca czekolada była ulubionym napojem dam dworu i dworskich dostojników, ale pozostawała poza zasięgiem klasy średniej, nie mówiąc już o najbiedniejszych. Na szczęście dziś ten pyszny, kremowy smak dostępny jest już dla każdego.

Gorąca czekolada z chilli – dlaczego warto ją przygotować?

Gorąca czekolada to prawdziwy rarytas. Pyszny, kremowy i mocno czekoladowy smak to deser, o którym marzysz przez cały dzień. Możesz przyrządzić ją naprawdę na wiele sposobów, jednak moim ulubionym jest właśnie gorąca czekolada z chilli. Dlaczego warto ją przygotować? Przede wszystkim – jest naprawdę przepyszna! Ostre chilli doskonale podkręca smak czekolady i wyciąga z niej wszystko to, co najlepsze. Ale to nie wszystko. W chłodne, zimowe poranki i jeszcze zimniejsze wieczory, nic nie rozgrzewa tak, jak właśnie gorąca czekolada z chilli. Wystarczy zaledwie jedna filiżanka, by już po chwili zamienić gruby zimowy sweter na podkoszulkę.

Jak serwować gorącą czekoladę z chilli?

Gorąca czekolada to klasyk, tak jak mus czekoladowy czy chociażby tort czekoladowy. Te klasyczne desery nie potrzebują specjalnej oprawy, bo najlepiej smakują bez żadnych dodatków i ulepszaczy. Jeśli jednak chcesz, żeby Twoja gorąca czekolada z chilli zyskała jeszcze bardziej oryginalny wymiar, możesz podać ją w wyszukanej filiżance, dodać bitą śmietanę i laskę cynamonu do dekoracji. Będzie wyglądać równie dobrze, jak smakuje!

Ingredients

Directions

Gorąca czekolada z chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *