AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Dziś gianduja to przysmak, któremu nie może oprzeć się żaden czekoladoholik. Jednak nazwa ta pierwotnie oznaczała maskę wykorzystywaną podczas turyńskiego karnawału. Obecnie gianduja kojarzy się przede wszystkim z intensywnie czekoladowym, wyrazistym kremem, który można jeść na dziesiątki sposobów. Dowiedz się, jak zrobić ten wyjątkowy mus rodem z Włoch!

Gianduja – co to takiego?

Przepis na krem gianduja powstał w XIX wieku. To, że dziś można cieszyć się jego smakiem jest po części kwestią przypadku.

 

W drugiej połowie dziewiętnastego stulecia rząd włoski, aby zasilić państwowy skarbiec, podniósł podatki na produkty importowane. Dotyczyło to także ziaren kakaowca niezbędnego do produkcji czekolady.

 

Jednak jeden z piemonckich cukierników – zaradny Pierre Paul Caffarel – nie zamierzał z tego powodu rezygnować z wytwarzania lubianych, czekoladowych smakołyków. Dlatego do produkcji czekolady postanowił wykorzystać łatwo dostępny, lokalny składnik, czyli piemonckie orzechy laskowe – Tonda Gentile del Piemonte. W ten sposób powstała młodsza siostra popularnych dziś kremów kakaowo-orzechowych.

 

Co jest potrzebne do przygotowania tradycyjnego deseru gianduja?

Jeśli często przygotowujesz mocno kakaowe przysmaki – tarty, torty i babeczki czekoladowe – to część składników potrzebnych do przyrządzenia tego musu, na pewno znajdziesz wśród kuchennych zapasów. Do jego zrobienia potrzebujesz:

  • 300 g orzechów laskowych – obierz je wcześniej ze skórki,
  • 80 g cukru pudru,
  • 270 g Czekolady Mocno Gorzkie 80% Wedel,
  • 75 g masła,
  • 190 ml śmietany kremówki 36%,
  • szczypty soli.

Jak przyrządzić tradycyjny włoski krem gianduja?

Przygotowanie tego piemonckiego deseru rozpocznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 180°C.

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na nią obrane ze skórki orzechy laskowe.
  • Orzechy praż w piekarniku przez ok. 7 minut, tak aby stały się chrupiące.
  • Po wyjęciu orzechów laskowych z piekarnika odłóż je na bok, aby ostygły.
  • W tym czasie w małym rondelku z grubym dnem rozpuść masło, a w osobnym garnku gorzką czekoladę.
  • Do rozpuszczonej czekolady wsyp cukier puder i całość starannie wymieszaj – w garnku powinna pojawić się gładka, jedwabista masa.
  • Kremówkę ubij z solą i dodaj do niej ostrożnie przestudzone, rozpuszczone masło i czekoladę z cukrem pudrem.
  • Orzechy laskowe rozdrobnij przy pomocy malaksera – zrób to z wyczuciem, aby nie powstała z nich pasta. Powinny być one jedynie bardzo drobno posiekane.
  • Rozdrobnione orzechy dodaj do czekoladowo-śmietanowej masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy mus możesz przełożyć do słoików, schować do lodówki lub od razu wykorzystać.

 

Do czego przyda Ci się piemoncki krem gianduja?

Ten mocno kakaowy mus możesz wykorzystać podczas przygotowywania rozmaitych wypieków – sprawdź, jak zrobić babeczki czekoladowe, i nadziej nim te ciastka. Gianduja świetnie smakuje także z naleśnikami, solo, ale również jako smarowidło na kanapki. Może stanowić też samodzielny deser – będzie efektownie prezentować się przełożony do pucharków na lody, ozdobiony malinami lub truskawkami.

Ingredients

Directions

Gianduja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *