Czekolada i truskawki, czyli pomysł na przepyszne ciasto

AutorMagda
Ocena

Czekolada i truskawki

Ilość1 Porcja

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z truskawkami? Znajdziesz na pewno nie jeden. Według nas istnieje jednak receptura, która, choć wymaga nieco więcej kulinarnego kunsztu i czasu, jest rewelacyjna i godna polecenia. Ciasto wykonane z trzech warstw — brązowej, białej i czerwonej to zapowiedź prawdziwej uczty smaków. Zapraszamy Cię nią jeszcze dzisiaj!

Nawet najsłodsze truskawki mają charakterystyczną kwaskowatą nutę. Są orzeźwiające, soczyste i intensywnie czerwone. Te cechy sprawiają, że doskonale komponują się ze słodkimi elementami, tj. czekoladą oraz budyniem czy mascarpone. Masa zrobiona z serka oraz biszkoptowy spód zwieńczone warstwą truskawkową to niezwykle efektowna kompozycja, która smakuje równie świetnie, jak wygląda. Wypróbuj ją póki trwa sezon na te pyszne owoce. A jeśli ciasto czekoladowe z truskawkami trafi na listę Twoich osobistych kulinarnych hitów, jesienią i zimą wykonasz je z mrożonek.

Ciasto 3- warstwowe

Jeśli lubisz szybkie wypieki, to nasz przepis może niekoniecznie przypaść Ci do gustu. Wszyscy jednak wiemy, że warto mieć w zanadrzu sprawdzoną recepturę na ciasto bardziej ambitne niż klasyczny drożdżowiec czy murzynek. Składające się z trzech warstw ciasto czekoladowe z truskawkami to kwintesencja dobrego smaku i efektownego wyglądu. Dzięki temu może stać się nie tylko weekendowym przysmakiem rodzinnym, ale równie dobrze deserem serwowanym na przyjęciu.

Pierwsza warstwa, czyli spód to właśnie bogactwo czekolady. Wykonana z jej gorzkiej wersji, kakao, śmietany i innych składników gwarantuje prawdziwą ucztę smaków. Tak wytrawną kompozycję uzupełnia delikatna i puszysta niczym chmurka masa budyniowa w kontrastowym białym kolorze. Zwieńczeniem tego wypieku jest oczywiście truskawkowa warstwa w formie musu udekorowana całymi świeżymi owocami oraz miętą. Zachęcony opisem? Łap przepis na najlepsze ciasto czekoladowe z truskawkami!

Składniki na ciasto czekoladowe z truskawkami

Do wykonania czekoladowego spodu:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 64% zawartości kakao),
  • 2 łyżki kakao gorzkiego,
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków,
  • pół kostki masła stopionego i ostudzonego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 2 jajka.

Do wykonania masy budyniowej:

  • 1 kostka masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka.

Do wykonania musu truskawkowego:

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 litr truskawek,
  • 3/4 szklanki wody.

Sposób przyrządzenia

  1. Truskawki zmiksuj na gładki mus. Galaretki rozpuść w wodzie i połącz całość. Odłóż do ostudzenia w lodówce, ale pilnuj, aby nie stężały do końca.
  2. Wykonaj masę budyniową. Zagotuj 1 szklankę mleka, drugą wymieszaj z proszkiem budyniowym i przelej do rondelka z gotującą się porcją. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki i odstaw.
  3. Zrób spód ciasta czekoladowego z truskawkami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzyj jajka z cukrem i dodaj pozostałe składniki najpierw mokre, potem suche (mąkę wcześniej przesiej). Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wyłóż masę budyniową, a na koniec tężejący mus truskawkowy.
  4. Całość piecz w 170 stopniach przez około 40 minut.

Ciasto czekoladowe z truskawkami podawaj mocno schłodzone, ozdobione świeżymi owocami oraz miętą.

Ingredients

Directions

Czekolada i truskawki, czyli pomysł na przepyszne ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *