Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z truskawkami? Znajdziesz na pewno nie jeden. Według nas istnieje jednak receptura, która, choć wymaga nieco więcej kulinarnego kunsztu i czasu, jest rewelacyjna i godna polecenia. Ciasto wykonane z trzech warstw — brązowej, białej i czerwonej to zapowiedź prawdziwej uczty smaków. Zapraszamy Cię nią jeszcze dzisiaj!
Nawet najsłodsze truskawki mają charakterystyczną kwaskowatą nutę. Są orzeźwiające, soczyste i intensywnie czerwone. Te cechy sprawiają, że doskonale komponują się ze słodkimi elementami, tj. czekoladą oraz budyniem czy mascarpone. Masa zrobiona z serka oraz biszkoptowy spód zwieńczone warstwą truskawkową to niezwykle efektowna kompozycja, która smakuje równie świetnie, jak wygląda. Wypróbuj ją póki trwa sezon na te pyszne owoce. A jeśli ciasto czekoladowe z truskawkami trafi na listę Twoich osobistych kulinarnych hitów, jesienią i zimą wykonasz je z mrożonek.
Ciasto 3- warstwowe
Jeśli lubisz szybkie wypieki, to nasz przepis może niekoniecznie przypaść Ci do gustu. Wszyscy jednak wiemy, że warto mieć w zanadrzu sprawdzoną recepturę na ciasto bardziej ambitne niż klasyczny drożdżowiec czy murzynek. Składające się z trzech warstw ciasto czekoladowe z truskawkami to kwintesencja dobrego smaku i efektownego wyglądu. Dzięki temu może stać się nie tylko weekendowym przysmakiem rodzinnym, ale równie dobrze deserem serwowanym na przyjęciu.
Pierwsza warstwa, czyli spód to właśnie bogactwo czekolady. Wykonana z jej gorzkiej wersji, kakao, śmietany i innych składników gwarantuje prawdziwą ucztę smaków. Tak wytrawną kompozycję uzupełnia delikatna i puszysta niczym chmurka masa budyniowa w kontrastowym białym kolorze. Zwieńczeniem tego wypieku jest oczywiście truskawkowa warstwa w formie musu udekorowana całymi świeżymi owocami oraz miętą. Zachęcony opisem? Łap przepis na najlepsze ciasto czekoladowe z truskawkami!
Składniki na ciasto czekoladowe z truskawkami
Do wykonania czekoladowego spodu:
- tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 64% zawartości kakao),
- 2 łyżki kakao gorzkiego,
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
- 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków,
- pół kostki masła stopionego i ostudzonego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 2 jajka.
Do wykonania masy budyniowej:
- 1 kostka masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 2 szklanki mleka.
Do wykonania musu truskawkowego:
- 2 galaretki truskawkowe,
- 1 litr truskawek,
- 3/4 szklanki wody.
Sposób przyrządzenia
- Truskawki zmiksuj na gładki mus. Galaretki rozpuść w wodzie i połącz całość. Odłóż do ostudzenia w lodówce, ale pilnuj, aby nie stężały do końca.
- Wykonaj masę budyniową. Zagotuj 1 szklankę mleka, drugą wymieszaj z proszkiem budyniowym i przelej do rondelka z gotującą się porcją. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki i odstaw.
- Zrób spód ciasta czekoladowego z truskawkami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzyj jajka z cukrem i dodaj pozostałe składniki najpierw mokre, potem suche (mąkę wcześniej przesiej). Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Wylej ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wyłóż masę budyniową, a na koniec tężejący mus truskawkowy.
- Całość piecz w 170 stopniach przez około 40 minut.
Ciasto czekoladowe z truskawkami podawaj mocno schłodzone, ozdobione świeżymi owocami oraz miętą.