Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ilość1 Porcja

Category

Masz ochotę na coś słodkiego? Czeka Cię przyjęcie albo obiad rodzinny? A może Twoje dziecko wyjeżdża na wycieczkę, a partner idzie do pracy i chcesz ich zaskoczyć innym niż zawsze drugim śniadaniem? Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Skorzystaj z niego zwłaszcza w szczycie owocowego sezonu!

Brzoskwinie w cieście na kilka sposobów

Połączenie owoców z czekoladą jest na tyle bezpieczne, sprawdzone i pyszne, że możesz do niego wracać wiele razy. Żeby jednak przepis się nie znudził proponujemy Ci kilka wariantów tego deseru.

Wersja szybka

Zdarza się, że ochota na ciasto czekoladowe pojawia się nagle i wtedy pozostaje Ci przygotowanie wypieku z tych składników, które akurat masz w domu. Mąka, jajka, mleko, kakao gorzkie z Ghany E.Wedel, proszek do pieczenia, roztopione masło, brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość wymieszać dokładnie, dosłodzić cukrem pudrem i upiec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Takie ciasto czekoladowe jest doskonałe do zabrania ze sobą np. gdy idziesz do pracy.

Wersja tortowa

Czekolada, brzoskwinie i orzechy – z tych składników może powstać prawdziwy rarytas, a jest nim tort przekładany masą. Upiecz czekoladowy biszkopt, przełóż go masą mascarpone ze zblendowanymi lub pokrojonymi w kawałki brzoskwiniami. Całość przyozdobisz orzechami włoskimi lub laskowymi i zaserwujesz swoim gościom np. z okazji urodzin.

Wersja z masą

Ciasto czekoladowe z masą nie musi mieć wielu pięter. Może składać się z czekoladowego spodu kruchego lub ucieranego, wyłożone brzoskwiniową masą i udekorowane owocami. W takiej formie smakuje pysznie np. jako deser po obiedzie. Podkręcisz jego smak, prezencję, dzięki dodatkowi lodów lub bitej śmietany.

Wersja z polewą

Żeby ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie było zbyt suche, na wierzchu możesz oblać je polewą. W tej odsłonie najlepiej sprawdzi się słodki lukier lub płynna czekolada, która po zastygnięciu zamieni się w idealnie chrupiącą skorupkę.

Brzoskwinie świeże czy z puszki?

W sezonie wykorzystaj oczywiście brzoskwinie świeże. Jednak jeżeli przepis Ci się spodoba, a smak deseru zachwyci, możesz odtwarzać go również później. Jesienią, a nawet zimą sięgnij po prostu po brzoskwinie z puszki. Są one intensywne w smaku, słodkie, soczyste, skąpane w lekkim syropie.

Przygotuj je na dwa sposoby:

  • pokrój w kostkę,
  • przekrój na pół.

Jeżeli owoce wykorzystasz do zrobienia ciasta lub masy, to przyozdób wypiek orzechami. Jeżeli masz na tyle brzoskwini to potnij je na cienkie plasterki i wyłóż na blat. Możesz posypać je drobno startą czekoladą E.Wedel albo oprószyć cukrem pudrem. Dobrym pomysłem będzie zwieńczenie brownie galaretką. Wybierz smak brzoskwiniowy, aby jeszcze bardziej podkręcić owocowy deser albo postaw na inny smak – pomarańczowy, cytrynowy, agrestowy. Pozwól, aby smaki, zapachy i kolory lata eksplodowały na Twoim talerzu, a potem zaspokoiły apetyt na coś słodkiego.

Ingredients

Directions

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *