Ciastka czekoladowe z dodatkiem cukinii i kokosa

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Uwielbiasz czekoladę pod każdą postacią i jednocześnie lubisz eksperymentować ze smakami? Poznaj przepis na ciastka czekoladowe z dodatkiem kokosa i cukinii. Chociaż takie połączenie nie dla wszystkich jest oczywiste, warto spróbować. To wypiek, który zaskarbi sobie Twoją sympatię.

 

Czekolada to produkt bardzo uniwersalny, który doskonale komponuje się z różnymi składnikami. Przykładem może być brownie w nieco innej odsłonie – w tym przypadku czekolada łączy się z czerwoną fasolą. Warto jednak iść o krok dalej, przyrządzając ciastka czekoladowe z kokosem i cukinią. Dodatek tego warzywa kojarzącego się głównie z leczo czy plackami wytrawnymi jest tutaj niewyczuwalny. Dodaje jednak delikatnej wilgoci – to sprawia, że są miękkie i szybko rozpływają się w ustach.

Jak przygotować ciastka czekoladowe z kokosem i cukinią?

Przygotowanie ciasteczek czekoladowych jest szybkie i proste – całość nie zajmie więcej niż 30 minut.

 

Niezbędne składniki to:

  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • ½ szklanki mąki,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2/3 szklanki tartej drobno cukinii,
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego),
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru brązowego,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z powyższych ilości otrzymasz około 12 sztuk ciasteczek – wszystko zależy od tego, jaką ich wielkość ustalisz. Dlatego warto przygotować je od razu z podwójnej porcji.

 

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C i ustaw na funkcję termoobiegu.
  2. Startą cukinię odciśnij delikatnie z soku.
  3. W misce umieść jajko, cukier i płynny olej kokosowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut.
  4. Dodaj cukinię i miksuj jeszcze przez kilka minut.
  5. W oddzielnej misce umieść mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, płatki owsiane. Wymieszaj.
  6. Składniki sypkie dodaj do masy, a następnie wymieszaj.
  7. Dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i odstaw na ok. 15 minut.
  8. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Z ciasta formuj kulki i układaj na blaszce.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 12 minut.
  11. Odstaw do ostygnięcia – na kratce.

Smacznego!

Jeżeli chcesz, ciasteczka czekoladowe możesz udekorować, np. oblać polewą czekoladową. Dla urozmaicenia smaku, polewę możesz przygotować z białej lub karmelowej czekolady. Alternatywą jest oprószenie cukrem pudrem lub kakao.

Z czym podawać ciastka czekoladowe?

Ciastka czekoladowe z kokosem i cukinią świetnie sprawdzą się jako deser na każdą okazję. To słodka przekąska, którą możesz zaserwować, np. gdy goście zjawiają się z niespodziewaną wizytą. Możesz je podać do popołudniowej kawy czy wieczornego spotkania z przyjaciółką. Tak samo jak klasyczne ciasto czekoladowe, sprawdzą się podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci lub z innej okazji.

Ciasteczka z dodatkiem kokosa i cukinii zachwycą niejedno podniebienie. Słodkie, wilgotne i o wyraźnym aromacie kokosowym znikną tak szybko, jak się pojawiły.

Ingredients

Directions

Ciastka czekoladowe z dodatkiem cukinii i kokosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *