Ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym

AutorMagda
Ocena

Pyszne i proste 'ślimaki' czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Patent na pyszne ciasteczka czekoladowe to zwykle pilnie strzeżony sekret każdej gospodyni domowej. Jednak jak każdy przepis, tak i ten można nieco urozmaicić. Jeżeli masz ochotę przełamać tradycyjną recepturę, spróbuj sięgnąć po ciekawe dodatki. Poniżej znajdziesz pomysł na ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym, które są doskonałe w smaku, aromatyczne i chrupiące.

Jeśli na myśl o czekoladzie masz wypieki na twarzy, a ciasteczka to pokusa, której zawsze ulegasz, smakołyki przekładane słodkim kremem muszą pojawić się na twoim stole. Aromat wanilii oraz intensywny kakaowy smak to największe atuty tych wypieków. Ponadto możesz traktować ich pieczenie jak dobrą zabawę i eksperymentować z podstawowym przepisem.

Ciastka czekoladowe z kremem waniliowym będą jeszcze pyszniejsze, jeżeli sięgniesz po właściwe dodatki. Do ciasta dodaj pokruszone orzechy, posiekane rodzynki, suszoną żurawinę lub korzenne przyprawy – na przykład imbir albo cynamon. Dzięki temu upieczone przysmaki będą miały obłędny smak.

Co jest potrzebne, aby upiec ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym?

Podczas przygotowywania tych smakołyków ogromne znaczenie mają dokładnie odmierzone proporcje. Tylko wtedy ciasteczka wyrosną i będą miały zbalansowany smak.

Przed przystąpieniem do pracy nad ciasteczkami przygotuj:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli.

Potrzebna będzie ci też duża blacha do wypieków i papier do pieczenia. Pamiętaj, że wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej.

Krem waniliowy powstanie z:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • łyżeczki aromatu waniliowego
  • jednego opakowania cukru waniliowego.

Przygotowując ciastka czekoladowe z kremem waniliowym, warto skorzystać z rękawa cukierniczego. Jeśli jednak go nie masz, wypieki bez problemu przełożysz słodką masą przy pomocy łyżki.

Przepis na czekoladowe ciastka z kremem waniliowym

Pyszne ciastka o intensywnym, czekoladowym smaku piecze się 15 minut w temperaturze 150°C. Piekarnik rozgrzej jeszcze przed przygotowaniem ciasta. Następnie:

  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą
  • masło i czekoladę połącz, rozpuszczając je w kąpieli wodnej
  • w osobnej misce utrzyj na gładką masę jajka i cukier (najlepiej przy pomocy miksera)
  • do powstałej masy jajecznej przelej ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem
  • do ciasta powoli dodawaj mąkę
  • kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję, zacznij formować z niej kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie delikatnie je spłaszcz i ułóż na blasze.

Kiedy ciastka będą w piekarniku, wykonaj krem waniliowy:

  • kremówkę dokładnie wymieszaj z mascarpone, cukrem i aromatem – krem powinien być dosyć sztywny
  • jeżeli używasz rękawa cukierniczego, przełóż do niego powstałą masę.

Po wyjęciu ciastek z pieca pozwól im ostygnąć. Dopiero wtedy zajmij się przekładaniem ich kremem – masa powinna znaleźć się między dwoma ciastkami.

Nie martw się, jeżeli twoje wypieki nie będą miały idealnego wyglądu. Mogą być nieco popękane, ale ich smak pozostanie fenomenalny. Aby udekorować ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym, możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Zobacz również:https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-upiec-kruche-ciasto/

Ingredients

Directions

Ciasteczka czekoladowe z kremem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *