Ciasteczka czekoladowe z dodatkiem granatu

AutorMagda
Ocena

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ilość1 Porcja

Category

Lubisz słodko-kwaśne przekąski? Szukasz przepisu na oryginalny poczęstunek dla gości? A może chcesz urozmaicić swoje codzienne menu i przygotować coś zupełnie nowego? Co powiesz na połączenie kawałków czekolady i pestek granatu? Ciasteczka czekoladowe z dodatkiem egzotycznego owocu brzmią równie wspaniale, co smakują. Dowiedz się, jak je przygotować.

 

Wykonanie ciasteczek jest tak proste, jak przygotowanie np. muffin czekoladowych. Jedyne czego potrzebujesz to kilku składników, miski i płaskiej blaszki, na której je upieczesz.

 

Co jest potrzebne na ciasteczka czekoladowe?

Wykonanie tych przekąsek zacznij od rozgrzania piekarnika do 180℃. Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i odstaw na bok, aby nie przeszkadzała podczas mieszania składników. Kolejny krok to zakupy. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania ciasteczek:

  • 150 g masła 82%,
  • 2 jajka,
  • 300 g masła orzechowego gładkiego,
  • 50 g cukru,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 1 tabliczka czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 200 g granatu.

Aby móc wykorzystać granat w deserze, najpierw trzeba wydrążyć pestki. W tym celu przekrój owoc na pół, a następnie przekręć go miąższem w dół, ustaw nad miską i uderzaj łyżką o skórkę, aby nasionka wpadły do naczynia.

Jeśli ten sposób nie jest efektowny, można także przekroić granatu na mniejsze kawałki i wyciągać pestki palcami. Pamiętaj, że sok z owocu barwi skórę i materiały, dlatego warto wcześniej założyć fartuszek.

 

Jak zrobić ciastka czekoladowe z granatem?

Pierwszy krok w robieniu ciastek wygląda podobnie, jak w przepisie na babeczki czekoladowe. Jest to poszatkowanie tabliczek na drobne kawałki, aby było łatwiej je połączyć z pozostałymi składnikami.

Następnie umieść miękkie masło w misce i dodaj cukier. Zmiksuj składniki na puszysty, maślany krem i dodaj masło czekoladowe. Ponownie użyj miksera, aby połączyć produkty.

Kiedy masa będzie gotowa, dodaj jajka i przesiej do środka mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć składniki na gładkie i aksamitne w dotyku ciasto. Na koniec dodaj czekoladę i pestki granatu, a następnie delikatnie połącz składniki.

 

Jak uformować czekoladowe ciastka?

Gotową masę zroluj w długi wałek. Następnie pokrój go ostrym nożem na krążki o grubości ok. 2-3 cm i ułóż je na blasze w niewielkiej odległości od siebie. Aby ciastka wyglądały atrakcyjnie, możesz odgnieść na każdym z nich np. ząbki widelca lub wzorek z tłuczka do mięsa albo ziemniaków.

Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przekąski będą miękkie, ale wystarczy pozostawić je do wystygnięcia, aby nabrały chrupkości.

 

Jak udekorować ciastka z czekoladą i granatem?

Choć kawałki czekolady i pestki granatu wyglądają bardzo ciekawie, nie zaszkodzi udekorować ciastek odrobiną polewy czekoladowej.

Najszybciej zrobisz ją z tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel. Pokrój ją na kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Kiedy polewa będzie gotowa, nałóż ją po 1 łyżce na każde ciastko i pozwól delikatnie spłynąć jej na boki. Udekorowane przekąski odłóż na chwilę na bok lub wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła.

 

Przygotowanie tych ciasteczek to świetny pomysł, aby zmienić nudne popołudnie w wieczór pełen słodkości. Przekonaj się, jakie to proste!

Ingredients

Directions

Ciasteczka czekoladowe z dodatkiem granatu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *