Szukasz przepisu na szybkie, smaczne ciastka, które na pewno się udadzą? Mamy dla Ciebie propozycję! Wypróbuj przepis na czekoladowy wypiek, który w swoim składzie zawiera orzechy i czerwone porzeczki. To niezwykle ciekawe połączenie, w którym słodycz przenika się z kwasowością, a smaku całości dodają chrupiące elementy. To teraz – do dzieła!
Sprawdzony przepis na ciasteczka czekoladowe
Poniżej znajdziesz niezawodny przepis na ciastka czekoladowe. Musisz wiedzieć, że odtworzenie go krok po kroku gwarantuje kulinarny sukces i na pewno spotka się z uznaniem Twoich bliskich. Warto mieć go w zanadrzu, bo robi się ekspresowo, ze składników, które zazwyczaj masz pod ręką. Jeżeli najdzie Cię ochota na „coś słodkiego” to właśnie te czekoladowe ciasteczka z dodatkami będą strzałem w dziesiątke!
Składniki:
- ½ kostki masła,
- ½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka 3,2%,
- 1 szklanka mąki pszennej do wypieków.
Dodatki:
- pokruszone kawałki czekolady,
- pokruszone orzechy włoskie, laskowe, migdały, fistaszki,
- bakalie
- porzeczki lub inne owoce sezonowe
- lody, bita śmietana, jadalne kwiaty, listki mięty.
Przygotowanie:
- Masło roztop w rondelku na małym ogniu – uważaj, żeby się nie przypaliło.
- Do masła dołóż cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
- Dodaj kakao i zamieszaj.
- W miseczce roztrzep jajka i połącz je z mlekiem.
- Do przestudzonego masła dodaj masę jajeczną.
- W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche, przesiewając je przez sitko.
- Czekoladę pokrój na drobną kostkę i wymieszaj z całością.
- Z masy uformuj ciasteczka i ułóż je na blaszce albo przełóż masę do foremek na muffinki.
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.
- Piecz ciastka aż będą suche w środku – około 20 minut.
Dodaj porzeczki, orzechy i co tylko chcesz!
Powyższy przepis to podstawa do stworzenia udanego wypieku. Kiedy już go dobrze poznasz i przyswoisz możesz eksperymentować z dodatkami. Porzeczki i orzechy to jedna z propozycji, która jest świetna zwłaszcza na lato. Gdy sezon na porzeczki minie, możesz skorzystać z innych owoców dostępnych w danym momencie. Maliny, borówki, jabłka, gruszki, wiśnie, rabarbar – opcji jest bardzo dużo. Na pewno Ty i Twoi bliscy znajdziecie taką, która będzie Wam odpowiadała najbardziej.
Nie masz w domu świeżych owoców? Nic straconego. Muffiny czekoladowe świetnie smakują także solo albo z dodatkiem suszonych owoców. Bakalie – rodzynki, żurawina, morele i inne mogą podkręcić smak deseru i sprawić, że będzie on smakował wyśmienicie o każdej porze roku.
Jeżeli chodzi o orzechy to możesz dodać tylko jeden rodzaj albo kilka pomieszanych ze sobą. Świetnie sprawdzą się pokruszone migdały, fistaszki, orzechy laskowe albo włoskie. Umieszczone w masie albo potraktowane jako posypka dodadzą przyjemnego chrupiącego akcentu Twojemu deserowi. Na pewno każda wersja zachwyci Cię wyglądem i smakiem!