Brownie z musem owocowym

AutorMagda
Ocena

mokre ciasto czekoladowe

Ilość1 Porcja

Category

Jest ciężkie, wilgotne i rozpływa się w ustach – brownie to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Powstało wiele wariacji na jego temat, ale nawet zwolennicy jego klasycznej wersji nie przejdą obojętnie obok czekoladowego wypieku urozmaiconego przez owoce. Oto przepis na brownie z delikatnie kwaśnym musem z letnich owoców!

Jakie owoce można połączyć z brownie?

Czekolada świetnie komponuje się ze smakiem mnóstwa owoców. Niektórzy lubią ją łączyć z cytrusowymi nutami, a inni ze słodkimi śliwkami. U nas znajdziesz przepis na ciasto czekoladowe z lekkim, puszystym musem z malin i truskawek.

Konsystencja tego musu stanowi miły kontrast dla ciężkiego brownie. Przygotujesz go zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców, dlatego to ciasto możesz piec przez cały rok!

Krok 1. – przygotuj wszystkie składniki do przygotowania ciasta

Aby upiec to klasyczne brownie, będziesz potrzebował:

  • 3 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 7 jajek,
  • 300 ml mleka,
  • 50 ml rumu.

Przygotuj też tortownicę o średnicy ok. 26 cm.

Krok 2. – przygotuj składniki do zrobienia musu owocowego

Puszysty mus powstanie z:

  • 250 g truskawek,
  • 250 g malin,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 15 g żelatyny.

Krok 3. – przygotowanie ciasta

Rozgrzej piekarnik do 160°C i ustaw go na tryb góra–dół. Przygotuj też tortownicę – wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie:

  • do garnka z grubszym dnem wlej mleko, włóż masło i połamaną na kostki gorzką czekoladę – podgrzewaj te składniki na małym ogniu do czasu, aż się rozpuszczą;
  • za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty utrzyj jajka z cukrem – konsystencja powstałej masy powinna być gładka i puszysta. Następnie dodaj do niej rum lub aromat rumowy i zamieszaj całość łyżką;
  • kiedy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodaj ją do jajeczno-cukrowej masy. Wszystkie składniki połącz – delikatnie, ale dokładnie mieszając ciasto łyżką.

Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy i włóż ją na 50 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmij ciasto, pozwól mu ostygnąć, ale nie wyciągaj go z formy.

Krok 4. Przygotowanie musu

Ten mus sprawdzi się nie tylko do brownie. Przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz pancakes czekoladowe na zimno lub chłodne, owocowe desery.

By przyrządzić mus:

  • żelatynę namocz w 4 łyżkach wody;
  • owoce przełóż do miski i rozdrobnij je za pomocą blendera – powinny mieć one konsystencję purée;
  • owocowe purée przełóż do garnka – dodaj cukier puder i podgrzewaj tak długo, aż się rozpuści;
  • do owoców z cukrem wlej namoczoną żelatynę. Zawartość garnka podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą;
  • poczekaj, aż owocowa masa ostygnie i dodaj do niej ubitą na sztywno śmietanę kremówkę.

Krok 5. Wykończ ciasto

Mus owocowy przelej na ostudzone brownie – powinno być ono ciągle w tortownicy. Następnie włóż ciasto do lodówki na całą noc.

To ciasto przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią muffinki czekoladowe. Przepis na brownie z musem owocowym jest nieco bardziej skomplikowany, ale trud włożony w jego przygotowanie wynagradza obłędny smak ciasta.

Ingredients

Directions

Brownie z musem owocowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *