Brownie z malinową chmurką

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czy może być coś lepszego niż kawałek biszkoptu czekoladowego z kremem na poprawę nastroju? Tak! Kawałek mocno czekoladowego brownie z malinami. Spróbuj, a zobaczysz, że na twojej twarzy namaluje się uśmiech. W dodatku robi się je tak szybko i jest tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

 

Brownie z malinową chmurką jest pyszne. Niesamowicie wilgotna, czekoladowa konsystencja, a do tego lekko kwaśny smak, przeniosą Cię prosto do raju. O wiele szybciej niż jakiekolwiek kupione pudełko pralinek czy biszkopt czekoladowy. To także bardzo łatwe ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie. Poznaj przepis i poczuj się jak na malinowo-czekoladowej chmurce.

 

Przepis na brownie

Składniki (forma 20x30 cm):

  • kostka masła,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 4 jajka,
  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel.

 

Sposób przygotowania:

  • rozgrzej piekarnik do 190oC i umieść ruszt na średniej wysokości (grzanie góra-dół),
  • formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia,
  • roztop posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej,
  • gdy czekolada się rozpuści, dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj do momentu, gdy całość się roztopi i połączy ze sobą. Odstaw na 15 minut do przestudzenia,
  • ubij jajka z cukrem i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Na koniec dodaj ostygniętą czekoladę zmieszaną z masłem i wszystko dokładnie wymieszaj,
  • wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut,
  • wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw blachę do naczynia z zimną wodą lub lodem.

 

Przepis na malinową chmurkę

Składniki:

  • ¾ szklanki malin zmiażdżonych widelcem (można wykorzystać mrożone),
  • 2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego w temperaturze pokojowej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 mały kubek śmietanki 36%.

 

Do dekoracji:

  • opcjonalnie kilkanaście sztuk całych malin,
  • wiórki startej Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Sposób przygotowania:

  • w średniej misce ubij serek waniliowy i cukier puder, aż do uzyskania kremowej konsystencji,
  • śmietankę ubij na sztywno w małej misce,
  • do masy z serka dodaj maliny oraz bitą śmietanę,
  • rozłóż mus malinowy na ostudzonym brownie,
  • udekoruj malinami i wiórkami startej czekolady,
  • wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

Kilka wskazówek dla idealnego brownie

Na krótko przed przystąpieniem do robienia ciasta przygotuj naczynie większe niż blacha, w której będziesz piec. Napełnij je do połowy zimną wodą lub lodem. Gdy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i natychmiast zanurz spód formy w zimnej wodzie. Przerwanie procesu pieczenia w ten sposób to niezbędna czynność, aby uzyskać brownie, które jest chrupiące na zewnątrz i mocno wilgotne w środku.

Pamiętaj również, że podczas roztapiania czekolady, ta nie może się zagotować lub przypalić. Musisz cały czas ją mieszać, zbierając masę ze ścianek naczynia.

Do masy jajecznej wlewaj tylko przestygniętą, rozpuszczoną czekoladę! Jeśli wlejesz gorącą, jajka się zetną i będzie czekoladowa jajecznica.

Pamiętaj! To ciasto wręcz uzależnia i nie da się o nim zapomnieć, bo jest tak pyszne!

Ingredients

Directions

Brownie z malinową chmurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *