Brownie z dodatkiem kokosa

AutorMagda
Ocena

brownie z kokosem

Ilość1 Porcja

Category

Chcesz przygotować wyjątkowy deser, ale nie masz pomysłu jaki? Dobrze trafiłeś! Brownie to bardzo klasyczne ciasto, które lubi modyfikacje i wariacje. W związku z tym czemu nie dodać do niego kokosa? Takie połączenie nie ma prawa nie wyjść! Zainteresowany?

 

Brownie z dodatkiem kokosa przygotujesz w ok. 30 minut, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych czy podczas różnych imprez. Jak przygotować tego typu ciasto?

Brownie z dodatkiem kokosa – przepis

Do przygotowania tego wypieku będą Ci potrzebne dość podstawowe produkty, które z pewnością posiadasz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 200 g Czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g cukru,
  • 130 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, na tryb grzania góra-dół.
  2. Wrzuć masło do rondelka i rozpuść je na wolnym ogniu.
  3. Do rozpuszczonego masła dorzuć połamane kawałki czekolady.
  4. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i wiórki kokosowe, a następnie zmiksuj do połączenia się składników.
  7. Do miski przelej masę czekoladową.
  8. Zamieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy i połączenia składników.
  9. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  11. Piecz przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  13. Gotowe!

Brownie możesz ozdobić według własnego uznania. Dobrze sprawdzi się polewa z Czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej lub Czekolady E.Wedel Białej oraz posypanie wierzchu ciasta wiórkami kokosowymi. Możesz także użyć domowej roboty karmelu. Przygotujesz go poprzez wrzucenie cukru do rondelka i podgrzewanie go na palniku, aż do uzyskania gładkiej masy. Należy jednak uważać, bo bardzo łatwo przypalić cukier. Przed dodaniem cukru możesz dodać odrobinę wody, dzięki czemu unikniesz przykrego incydentu z przypaleniem. Tak przygotowanym karmelem polej gotowe ciasto. Polewa z pewnością doda Twojemu wypiekowi słodkości. Możesz także postawić na tradycyjne rozwiązania i po prostu posypać brownie cukrem pudrem lub posypką.

Brownie z dodatkiem kokosa – o czym należy pamiętać?

Brownie jest bardzo proste w przygotowaniu, ale należy przestrzegać kilku istotnych rzeczy, które w znaczący sposób wpływają na jakość wypieku. Przede wszystkim należy pilnować czasu pieczenia. Brownie to ciasto, które musi się ciągnąć, dlatego trzeba uważać, żeby go nie spalić, aby miało swoją domyślną formę. Ważne jest także to, aby zadbać o wysoką jakość składników, których użyjesz do przygotowania wypieku. Im lepsze będą to produkty, tym większa gwarancja udanego ciasta. Należy także uważać, aby nie spalić masła, które rozstapiasz w rondelku. Najlepiej zacząć to robić na małym ogniu i potem jeśli dostrzeżesz taką potrzebę zwiększyć go.

Jeśli interesuje Cię jeszcze szybszy w przygotowaniu deser, możesz zdecydować się na muffiny czekoladowe, które przygotujesz w niecałe 20 minut.

Ingredients

Directions

Brownie z dodatkiem kokosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *