Babka piaskowa z polewą z białej czekolady

AutorMagda
Ocena

babka piaskowa

Ilość1 Porcja

Babka kojarzy Ci się wyłącznie z okresem Wielkiej Nocy? Wyjdź poza schemat! To lekkie, puszyste i pyszne ciasto smakuje równie dobrze bez względu na porę roku i… bardzo łatwo je przygotować. Spróbuj naszej metody i poznaj wyjątkowy smak, jakim zachwyca babka piaskowa z polewą z białej czekolady!

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby babki piaskowej. To ciasto o lekkiej strukturze „gąbki”, które rozpływa się w ustach. Doskonale wiesz, jak szybko znika ze stołu w Twoim domu, prawda? A skoro tak… warto je przygotować nie tylko w okresie świątecznym – zwłaszcza że nie ma z nim zbyt wiele pracy, a radości jest cała moc. Zabierz się zatem do przygotowań!

Babka piaskowa z polewą z białej czekolady – jakich składników potrzebujesz?

Zacznij od ciasta – to ono jest najważniejsze! Aby przygotować babkę standardowej wielkości (najlepiej w specjalnej, okrągłej formie lub alternatywnie w zwykłej, prostokątnej), potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek rozmiar M
  • szczyptę soli
  • 200-250 g cukru drobno zmielonego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytrynę
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel

Do tego potrzebna Ci będzie polewa – ta z białej czekolady nada deserowi subtelnego smaku z nutą wanilii. Idealnie skomponuje się z teksturą ciasta! Aby powstała, weź:

  • 100 g czekolady białej E.Wedel
  • 30 ml śmietanki kremówki.

Dodatkowo może Ci się przydać kilka pokruszonych lub posiekanych orzechów. Wybierz gatunek, który lubisz najbardziej – np. włoskie, nerkowce czy pistacjowe.

Jak przygotować babkę piaskową z polewą z białej czekolady?

Składniki gotowe? Zatem do dzieła!

  1. Foremkę na babkę wysmaruj delikatnie olejem i podsyp mąką, aby była gotowa na pieczenie.
  2. Wsyp do miski przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
  3. Umieść cukier w metalowej misce. Wbij jajka i ubij całość mikserem na puszystą, gładką masę o białym kolorze.
  4. Zwiększ obroty miksera i zacznij powoli wlewać do masy jajecznej olej – najlepiej cienką strużką, aby dobrze połączył się z pozostałymi składnikami.
  5. Delikatne i stopniowo dodawaj sypkie składniki, tj. mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ręczną trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  6. Przełóż ok. 1/3 masy do osobnej miski i dodaj do niej kakao – tak aby połączyło się z całością na gładką masę.
  7. Do pozostałych 2/3 masy wetrzyj skórkę z dobrze umytej cytryny, a następnie wyciśnij sok.
  8. Wylej jasną masę do przygotowanej formy na babkę następnie wlej masę ciemną. Nie mieszaj.
  9. Piecz przez ok. 45-55 minut w temperaturze 175°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Studź ok. 10 min w piekarniku, a następnie wyjmij do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotuj polewę czekoladową. Roztop pokruszoną na kostki czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy uzyska płynną konsystencję, zestaw miskę znad gorącej wody, dodaj śmietankę i wymieszaj. Tak powstałą masę polej wystudzoną babkę.
  11. Całość posyp orzechami i pozostaw do zastygnięcia.

Ten deser zachwyci Twoich bliskich. Smacznego!

Ingredients

Directions

Babka piaskowa z polewą z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *