Chipsy kojarzą się wielu osobom raczej ze słonymi przekąskami, idealnymi na wieczór filmowy czy imprezowy stół biesiadny. Warto jednak wiedzieć, że możesz zrobić chipsy czekoladowe. Doskonale sprawdzą się w roli dekoracji lub dodatku do słodkiego kremu. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykonać chipsy czekoladowe.
Chipsy czekoladowe to produkt cukierniczy, który możesz kupić w niektórych sklepach. Co zrobić, gdy potrzebujesz ich, a trudno je dostać w Twojej okolicy? Nie musisz się martwić, za pomocą tego przepisu wykonasz przepyszne chipsy czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako dekoracja. Mus czekoladowy również będzie idealnie prezentował się z użyciem tych słodkich płatków. Sprawdź, jak łatwo możesz wykonać chipsy czekoladowe.
Składniki na chipsy czekoladowe
Wykonanie chipsów czekoladowych w domu jest prostsze, niż się wydaje. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz:
- 100 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
- 100 g Czekolady Białej E. Wedel,
- 100 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel.
Dysponując tymi trzema czekoladami, stworzysz płatki w ulubionych smakach. Warto wiedzieć, że do zrobienia czekoladowych chipsów przyda Ci się rękaw cukierniczy, folia aluminiowa, miska i garnek z grubym dnem do kąpieli wodnej. Proces nie jest czasochłonny, a w ten sposób otrzymasz słodkie płatki o wielkości i smaku, który będzie idealnie pasował do wybranych wypieków. Zobacz sam, jak satysfakcjonujące może być wyrobienie własnych chipsów czekoladowych.
Domowe chipsy czekoladowe – krok po kroku
- Połam czekolady na małe kawałki, jednak nie mieszaj ich ze sobą.
- Przygotuj kąpiel wodną, w której będziesz mógł rozpuścić czekoladę. Do tego potrzebujesz garnka z gotującą się wodą i miski żaroodpornej. Rozpuść jedną z wybranych tabliczek czekolady, pamiętając o tym, żeby przez cały proces mieszać produkt.
- Po tym jak czekolada w pełni się rozpuści, odłóż ją na bok, żeby delikatnie ostygła. Nie należy jednak dopuszczać do tego, aby czekoladowa masa w całości się ostudziła, gdyż wtedy będzie zbyt twarda do formowania.
- Rozłóż folię aluminiową na tacy, a do rękawa cukierniczego umieść rozpuszczoną czekoladę.
- Wyciskaj niewielkie ilości rozpuszczonej czekolady na folię aluminiową. W zależności od tego, jaki kształt chipsów chcesz uzyskać, mogą one mieć formę okrągłych „całusków” lub płaskich okręgów.
- Po zapełnieniu całej powierzchni wyciśniętymi chipsami czekoladowymi, włóż tacę do lodówki na 30 minut, tak żeby mogły stwardnieć.
- Po wszystkim wystarczy delikatnie ściągnąć chipsy czekoladowe z folii.
- W przypadku każdej czekolady trzeba powtórzyć wykonane czynności.
Tylko tych kilka prostych kroków dzieli Cię od domowych chipsów czekoladowych w ulubionych smakach. Pomyśl, jak pięknie będzie wyglądać udekorowany nimi tort czekoladowy. Co więcej, jeśli nie wykorzystasz wszystkich chipsów czekoladowych, możesz je przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Możesz je wykorzystać do zrobienia pysznej gorącej czekolady – wystarczy chipsy dodać do mleka i rozpuścić. Świetnie sprawdzą się również w ciasteczkach. Sprawdź sam, jak możesz wykorzystać chipsy czekoladowe!