Chipsy czekoladowe domowe

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Chipsy kojarzą się wielu osobom raczej ze słonymi przekąskami, idealnymi na wieczór filmowy czy imprezowy stół biesiadny. Warto jednak wiedzieć, że możesz zrobić chipsy czekoladowe. Doskonale sprawdzą się w roli dekoracji lub dodatku do słodkiego kremu. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykonać chipsy czekoladowe.

Chipsy czekoladowe to produkt cukierniczy, który możesz kupić w niektórych sklepach. Co zrobić, gdy potrzebujesz ich, a trudno je dostać w Twojej okolicy? Nie musisz się martwić, za pomocą tego przepisu wykonasz przepyszne chipsy czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako dekoracja. Mus czekoladowy również będzie idealnie prezentował się z użyciem tych słodkich płatków. Sprawdź, jak łatwo możesz wykonać chipsy czekoladowe.

Składniki na chipsy czekoladowe

Wykonanie chipsów czekoladowych w domu jest prostsze, niż się wydaje. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz:

  • 100 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 100 g Czekolady Białej E. Wedel,
  • 100 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel.

Dysponując tymi trzema czekoladami, stworzysz płatki w ulubionych smakach. Warto wiedzieć, że do zrobienia czekoladowych chipsów przyda Ci się rękaw cukierniczy, folia aluminiowa, miska i garnek z grubym dnem do kąpieli wodnej. Proces nie jest czasochłonny, a w ten sposób otrzymasz słodkie płatki o wielkości i smaku, który będzie idealnie pasował do wybranych wypieków. Zobacz sam, jak satysfakcjonujące może być wyrobienie własnych chipsów czekoladowych.

Domowe chipsy czekoladowe – krok po kroku

  1. Połam czekolady na małe kawałki, jednak nie mieszaj ich ze sobą.
  2. Przygotuj kąpiel wodną, w której będziesz mógł rozpuścić czekoladę. Do tego potrzebujesz garnka z gotującą się wodą i miski żaroodpornej. Rozpuść jedną z wybranych tabliczek czekolady, pamiętając o tym, żeby przez cały proces mieszać produkt.
  3. Po tym jak czekolada w pełni się rozpuści, odłóż ją na bok, żeby delikatnie ostygła. Nie należy jednak dopuszczać do tego, aby czekoladowa masa w całości się ostudziła, gdyż wtedy będzie zbyt twarda do formowania.
  4. Rozłóż folię aluminiową na tacy, a do rękawa cukierniczego umieść rozpuszczoną czekoladę.
  5. Wyciskaj niewielkie ilości rozpuszczonej czekolady na folię aluminiową. W zależności od tego, jaki kształt chipsów chcesz uzyskać, mogą one mieć formę okrągłych „całusków” lub płaskich okręgów.
  6. Po zapełnieniu całej powierzchni wyciśniętymi chipsami czekoladowymi, włóż tacę do lodówki na 30 minut, tak żeby mogły stwardnieć.
  7. Po wszystkim wystarczy delikatnie ściągnąć chipsy czekoladowe z folii.
  8. W przypadku każdej czekolady trzeba powtórzyć wykonane czynności.

Tylko tych kilka prostych kroków dzieli Cię od domowych chipsów czekoladowych w ulubionych smakach. Pomyśl, jak pięknie będzie wyglądać udekorowany nimi tort czekoladowy. Co więcej, jeśli nie wykorzystasz wszystkich chipsów czekoladowych, możesz je przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Możesz je wykorzystać do zrobienia pysznej gorącej czekolady – wystarczy chipsy dodać do mleka i rozpuścić. Świetnie sprawdzą się również w ciasteczkach. Sprawdź sam, jak możesz wykorzystać chipsy czekoladowe!

Ingredients

Directions

Chipsy czekoladowe domowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *