W końcu nadeszły wakacje, a to oznacza, że czas na… czereśnie! Te pyszne, słodkie i soczyste owoce, które zachwycają swoim smakiem nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Nikt nie może powstrzymać się przed zjedzeniem choćby kilku. Jednak jeśli udało Ci się to i zostawiłeś trochę czereśni na talerzu, to czym prędzej przygotuj z nich aromatyczne, czereśniowe ciasto czekoladowe. Poznaj ten przepis!
Czereśnie podane w cieście czekoladowym to doskonały deser na lato, ale nie tylko. Świetnie smakuje także zimą, przywołując miłe wspomnienia z wakacji. Dlatego zanim skończy się sezon na te cudowne owoce, zamroź część z nich, aby móc w chłodne popołudnie wrócić myślami do dni pełnych słońca.
Jak zrobić czereśniowe ciasto czekoladowe?
Do przygotowania tego ciasta czekoladowego potrzebujesz tortownicy o średnicy około 28-30 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie włącz piekarnik na program góra-dół i ustaw temperaturę 180oC.
Składniki na ciasto:
- 180 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
- 160 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
- 250 g masła,
- 160 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- szczyptta proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 6 jajek,
- 300 g wydrylowanych czereśni.
Składniki na krem:
- 300 g serka mascarpone,
- 300 g śmietanki kremówki 30%,
- 240 g czekolady Białej E.Wedel.
Wykonanie:
Wszystkie tabliczki czekolady pokrój w kostkę. Razem z masłem umieść je w szklanej misce i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy składniki zaczną się rozpuszczać, delikatnie je wymieszaj, jednak postaraj się nie dopuścić do wrzenia. Gotowy sos odstaw do wystygnięcia.
Do osobnego naczynia wbij jajka, wsyp cukier i ubij całość na kremową, puszystą masę jajeczną. Kiedy czekolada wystygnie, powoli wlej ją do jajek i szybko wymieszaj całość na czekoladowy kogel-mogel. Na koniec przesiej do ciasta mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki. Nie miksuj, aby masa nie straciła swojej niezwykłej konsystencji. Nie przejmuj się grudkami – w brownie w niczym nie przeszkadzają.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy. Następnie pokrój wydrylowane czereśnie na pół i ułóż je na górze ciasta. Nie dociskaj, ponieważ same zapadną się do środka podczas pieczenia. Tak przygotowany deser wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto poznasz po chrupiącej skórce i elastycznym środku.
Kiedy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na kratkę, aby wystygło. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub udekorować je lekkim i słodkim kremem czekoladowym.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Krem należy przygotować dzień wcześniej. Tabliczki białej czekolady pokrój na kawałki, a następnie razem ze śmietanką kremówką umieść w szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy składniki się rozpuszczą, a sos będzie gładki, odstaw go do wystygnięcia i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie krótko i na wolnych obrotach zmiksuj czekoladę z serkiem, aby uzyskać sztywny krem. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstało masło. Gotowy krem przełóż do rękawa i wyciśnij na ciasto. Na koniec ułóż na nim świeże, wydrylowane wiśnie i tak przygotowany deser podawaj na stół.
Ciasto czereśniowe to prawdziwy smak lata. Musisz je wypróbować!