Czereśniowe ciasto czekoladowe

AutorMagda
Ocena

Ciasto czekoladowe z orzechami i serkiem mascarpone

Ilość1 Porcja

Category

W końcu nadeszły wakacje, a to oznacza, że czas na… czereśnie! Te pyszne, słodkie i soczyste owoce, które zachwycają swoim smakiem nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Nikt nie może powstrzymać się przed zjedzeniem choćby kilku. Jednak jeśli udało Ci się to i zostawiłeś trochę czereśni na talerzu, to czym prędzej przygotuj z nich aromatyczne, czereśniowe ciasto czekoladowe. Poznaj ten przepis!

 

Czereśnie podane w cieście czekoladowym to doskonały deser na lato, ale nie tylko. Świetnie smakuje także zimą, przywołując miłe wspomnienia z wakacji. Dlatego zanim skończy się sezon na te cudowne owoce, zamroź część z nich, aby móc w chłodne popołudnie wrócić myślami do dni pełnych słońca.

Jak zrobić czereśniowe ciasto czekoladowe?

Do przygotowania tego ciasta czekoladowego potrzebujesz tortownicy o średnicy około 28-30 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i odstaw na bok. Następnie włącz piekarnik na program góra-dół i ustaw temperaturę 180oC.

 

Składniki na ciasto:

  • 180 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 160 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 250 g masła,
  • 160 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • szczyptta proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 6 jajek,
  • 300 g wydrylowanych czereśni.

 

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 300 g śmietanki kremówki 30%,
  • 240 g czekolady Białej E.Wedel.

 

Wykonanie:

Wszystkie tabliczki czekolady pokrój w kostkę. Razem z masłem umieść je w szklanej misce i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy składniki zaczną się rozpuszczać, delikatnie je wymieszaj, jednak postaraj się nie dopuścić do wrzenia. Gotowy sos odstaw do wystygnięcia.

 

Do osobnego naczynia wbij jajka, wsyp cukier i ubij całość na kremową, puszystą masę jajeczną. Kiedy czekolada wystygnie, powoli wlej ją do jajek i szybko wymieszaj całość na czekoladowy kogel-mogel. Na koniec przesiej do ciasta mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki. Nie miksuj, aby masa nie straciła swojej niezwykłej konsystencji. Nie przejmuj się grudkami – w brownie w niczym nie przeszkadzają.

 

Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy. Następnie pokrój wydrylowane czereśnie na pół i ułóż je na górze ciasta. Nie dociskaj, ponieważ same zapadną się do środka podczas pieczenia. Tak przygotowany deser wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto poznasz po chrupiącej skórce i elastycznym środku.

 

Kiedy będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na kratkę, aby wystygło. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub udekorować je lekkim i słodkim kremem czekoladowym.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Krem należy przygotować dzień wcześniej. Tabliczki białej czekolady pokrój na kawałki, a następnie razem ze śmietanką kremówką umieść w szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy składniki się rozpuszczą, a sos będzie gładki, odstaw go do wystygnięcia i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 

Po tym czasie krótko i na wolnych obrotach zmiksuj czekoladę z serkiem, aby uzyskać sztywny krem. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie powstało masło. Gotowy krem przełóż do rękawa i wyciśnij na ciasto. Na koniec ułóż na nim świeże, wydrylowane wiśnie i tak przygotowany deser podawaj na stół.

 

Ciasto czereśniowe to prawdziwy smak lata. Musisz je wypróbować!

Ingredients

Directions

Czereśniowe ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *