Brownie to jedno z tych ciast, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Ma wielbicieli na całym świecie i jest obowiązkowym elementem menu w najlepszych restauracjach. Nic dziwnego, gdyż próżno szukać deseru o równie wyrafinowanym i intensywnym smaku. Mimo że brownie samo w sobie jest idealne, my przygotowaliśmy przepis wzbogacony o aromatyczne śliwki.
Czekoladowe ciasto to deser, którym możesz poczęstować gości i mieć pewność, że przypadnie im do gustu. To także dobra opcja, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub chcesz poprawić sobie humor w chłodne, zimowe wieczory. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy brownie – przepis, dzięki któremu w ciągu kilku minut upieczesz obłędne czekoladowe brownie ze śliwkami. Sprawdź!
Brownie ze śliwką, które zawsze się udaje
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko podstawowych i łatwo dostępnych składników. Pierwsze skrzypce odgrywa tu czekolada oraz suszone śliwki, dlatego powinieneś zadbać, aby były dobrej jakości. Jeżeli wolisz klasyczny smak brownie bez dodatków, przepis w podstawowej wersji znajdziesz na stronie. Warto jednak spróbować czegoś nowego i sprawdzić, który wariant bardziej Ci odpowiada. Jak zrobić idealne brownie ze śliwkami?
Składniki:
- 150 g cukru,
- 120 g mąki pszennej lub tortowej,
- 2 tabliczki Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 140 g masła,
- 2 duże jaja,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 100 g suszonych śliwek,
- 5 g cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku podgrzej masło, cukier i czekoladę. Gotuj na małym ogniu aż całość się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Do ostudzonej mieszanki dodaj jajka i cały czas mieszając dosypuj powoli mąkę oraz cukier do pieczenia.
- Gdy składniki się połączą, dodaj cynamon oraz pokrojone na niewielkie kawałki suszone śliwki. Ostrożnie wszystko wymieszaj i tak przygotowane ciasto przelej do keksówki lub na tortownicę. Zwróć uwagę na to, aby cząstki śliwek równomiernie rozłożyć po całej blasze.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni i włóż do niego brownie. Piecz ok. 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta odczekaj chwilę aż przestygnie. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub cynamonem.
Brownie to deser, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie idealnym dodatkiem do kawy lub gorącej czekolady na chłodne, zimowe wieczory.
Brownie ze śliwką – wersja alternatywna
Przepis sprawdzi się nie tylko w zimie, gdyż brownie to uniwersalny deser na cały rok. W sezonie możesz wykorzystać świeże śliwki i zrezygnować wówczas z cynamonu. W tej wersji poukładaj pokrojone na połówki owoce na wierzchu ciasta i wstaw do piekarnika. Dzięki temu brownie zyska ciekawą kompozycję smaków, przełamujących intensywność czekolady. Dobrym pomysłem będzie także użycie wiśni w likierze, jeżeli chcesz przygotować mocniejszy deser dla dorosłych. Tak naprawdę brownie może być bazą do eksperymentów i wypróbowania różnych wariacji dodatków.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/