Brownie ze śliwką – idealny przepis na zimowe wieczory

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Brownie to jedno z tych ciast, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Ma wielbicieli na całym świecie i jest obowiązkowym elementem menu w najlepszych restauracjach. Nic dziwnego, gdyż próżno szukać deseru o równie wyrafinowanym i intensywnym smaku. Mimo że brownie samo w sobie jest idealne, my przygotowaliśmy przepis wzbogacony o aromatyczne śliwki.

Czekoladowe ciasto to deser, którym możesz poczęstować gości i mieć pewność, że przypadnie im do gustu. To także dobra opcja, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub chcesz poprawić sobie humor w chłodne, zimowe wieczory. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy brownie – przepis, dzięki któremu w ciągu kilku minut upieczesz obłędne czekoladowe brownie ze śliwkami. Sprawdź!

Brownie ze śliwką, które zawsze się udaje

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko podstawowych i łatwo dostępnych składników. Pierwsze skrzypce odgrywa tu czekolada oraz suszone śliwki, dlatego powinieneś zadbać, aby były dobrej jakości. Jeżeli wolisz klasyczny smak brownie bez dodatków, przepis w podstawowej wersji znajdziesz na stronie. Warto jednak spróbować czegoś nowego i sprawdzić, który wariant bardziej Ci odpowiada. Jak zrobić idealne brownie ze śliwkami?

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 2 tabliczki Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 140 g masła,
  • 2 duże jaja,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 5 g cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku podgrzej masło, cukier i czekoladę. Gotuj na małym ogniu aż całość się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
  2. Do ostudzonej mieszanki dodaj jajka i cały czas mieszając dosypuj powoli mąkę oraz cukier do pieczenia.
  3. Gdy składniki się połączą, dodaj cynamon oraz pokrojone na niewielkie kawałki suszone śliwki. Ostrożnie wszystko wymieszaj i tak przygotowane ciasto przelej do keksówki lub na tortownicę. Zwróć uwagę na to, aby cząstki śliwek równomiernie rozłożyć po całej blasze.
  4. Ustaw piekarnik na 180 stopni i włóż do niego brownie. Piecz ok. 30 minut.
  5. Po wyjęciu ciasta odczekaj chwilę aż przestygnie. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub cynamonem.

Brownie to deser, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie idealnym dodatkiem do kawy lub gorącej czekolady na chłodne, zimowe wieczory.

Brownie ze śliwką – wersja alternatywna

Przepis sprawdzi się nie tylko w zimie, gdyż brownie to uniwersalny deser na cały rok. W sezonie możesz wykorzystać świeże śliwki i zrezygnować wówczas z cynamonu. W tej wersji poukładaj pokrojone na połówki owoce na wierzchu ciasta i wstaw do piekarnika. Dzięki temu brownie zyska ciekawą kompozycję smaków, przełamujących intensywność czekolady. Dobrym pomysłem będzie także użycie wiśni w likierze, jeżeli chcesz przygotować mocniejszy deser dla dorosłych. Tak naprawdę brownie może być bazą do eksperymentów i wypróbowania różnych wariacji dodatków.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/

Ingredients

Directions

Brownie ze śliwką – idealny przepis na zimowe wieczory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *