Trudno znaleźć kogoś, kto z czystym sumieniem mógłby stwierdzić, że nie lubi czekoladowych ciastek. Sklepowe półki aż uginają się od takich łakoci, które występują w różnych smakach i formach. Ciasteczka z czekolady możesz jednak przygotować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy, że wykorzystasz nasz sprawdzony przepis.
Ciastka czekoladowe z nutą mięty to pomysł, który przypadnie do gustu miłośnikom ciekawych połączeń smakowych. Są jednocześnie słodkie i orzeźwiające, a dodatkowo pobudzają niezwykłym aromatem. Intensywny smak czekolady zadowoli najbardziej wymagające podniebienia, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasteczka!
Ciastka czekoladowe z nutą mięty – składniki
Nasz przepis jest prosty, a jego realizacja nie zajmie Ci dużo czasu. Nie będziesz potrzebować specjalnych urządzeń, gdyż wystarczy Ci tylko dostęp do piekarnika. Lista składników jest równie nieskomplikowana i bazuje głównie na czekoladzie. Zachęcamy zatem do spróbowania naszej wersji, wzbogaconej o nutkę orzeźwiającej mięty. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 70 g kakao ciemnego z Ghany Wedel,
- 110 g cukru trzcinowego,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 2 tabliczki Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- 2 jajka.
Składniki na polewę:
- 50 g białego cukru,
- 20 g kakao ciemnego,
- kropla esencji miętowej.
Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty – sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
- W drugiej misce rozbij jajka, dodaj masło i cukier. Przy pomocy miksera dokładnie wymieszaj, stopniowo dodając przygotowane wcześniej suche składniki.
- Dodaj do ciasta pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Możesz ją zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, jeżeli chcesz, aby ciasteczka miały aksamitną strukturę.
- Po dokładnym połączeniu wszystkich składników uformuj z nich ciasteczka i rozłóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw ciasteczka do rozgrzanego do 180oC piekarnia z włączonym termoobiegiem. Piecz przez ok. 10 minut.
Tuż przed wyjęciem ciasteczek, możesz zacząć przygotowywać polewę. W tym celu podgrzej w niewielkim rondelku cukier i kakao z 3 łyżkami wody. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodaj 1-2 krople esencji miętowej. Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika polej je po wierzchu polewą zanim stężeje.
Alternatywny przepis na ciasteczka
Przepis możesz lekko zmodyfikować i zrezygnować z polewy. Aby nadać ciastkom czekoladowym orzeźwiającego smaku, dodaj do ciasta 2-3 łyżki posiekanej, świeżej mięty. Dobrym pomysłem będzie także dodanie kandyzowanej skórki pomarańczy, dzięki czemu ciastka nabiorą ciekawego smaku i staną się wilgotne w środku. Taki deser to doskonała przekąska, którą możesz przechowywać w pudełku lub puszce i sięgać po nie, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/