Zachwyć swoich gości – przepis na kawę czekoladowo-malinową

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Kawa

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania5 minutCałkowity czas10 minut

Category

 

 Spodziewasz się gości? A może planujesz miłe popołudnie w gronie najbliższych? Zaskocz ich kawą przygotowaną w oryginalny sposób! Kofeina w towarzystwie czekolady i malin – to sama przyjemność. Nie tylko pięknie wygląda, ale także smakuje wprost nieziemsko. Jeśli chcesz sprawić, żeby Twoi goście poczuli się jak w siódmym niebie, ten przepis jest dla Ciebie!

 

Możesz przygotować go na dwa sposoby: na zimno i gorąco. Zdecyduj, która wersja bardziej Ci smakuje! Zadbaj o dobrej jakości kawę o głębokim aromacie, która nie będzie kwaśna po przygotowaniu. Kawę podawaj od razu po przygotowaniu – inaczej straci cały wizualny efekt. Do dzieła!

 

Składniki na kawę czekoladowo-malinową

Do przygotowania kawy o tak wybornym smaku potrzebujesz kawiarki, ekspresu lub po prostu wrzątku i miksera.

Składniki na trzy porcje:

  • 300 ml zaparzonej kawy,
  • 300 ml mleka 3,2%,
  • 25 gramów liofilizowanych malin,
  • ¾ tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie),
  • cukier do smaku wedle życzenia.

Do dekoracji:

  • listki malin,
  • liofilizowane maliny,
  • tarta czekolada mleczna E.Wedel.

 

Jak przygotować kawę, która zaskoczy gości?

Zacznij przygotowania od połamania czekolady. Następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej, czyli miskę z czekoladą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gorąca para stopniowo rozpuści zawartość naczynia. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać czekoladę – dzięki temu nie powstaną grudki. Kiedy się rozpuści, dodaj do masy połowę liofilizowanych malin. Szybko wymieszaj łyżką.

Następnie weź wysokie szklanki i nałóż do środka ciepłą czekoladę. Obróć szkłem, aby ścianki pokryły się słodkością. Tak przygotowane szkło wstaw na 15 minut do lodówki.

Zaparz kawę w kawiarce, ekspresie lub przez zalanie wrzątkiem oraz podgrzej mleko w garnku. Zimną śmietankę 30% wlej do misy miksera i zacznij ubijać. Obserwuj cały czas konsystencję bitej śmietany, aby nie powstało z niej masło.

Do bitej śmietanki dodaj cukier (jeśli lubisz słodką kawę), liofilizowane maliny oraz likier kokosowy. Szybko i krótko zmiksuj.

Wyjmij wysokie szklanki. Do każdej z nich wlej gorące mleko, a następnie kawę. Na górę szprycą lub rękawem cukierniczym nałóż przygotowaną bitą śmietanę. Wierzch posyp listkami mięty, pokruszonymi liofilizowanymi malinami oraz startą mleczną czekoladą.

Podawaj od razu, zanim czekolada na ściankach całkowicie się rozpuści.

 

Zimna kawa z czekoladą i malinami – jak przygotować?

Masz dość upałów tego lata? Wysokie temperatury mogą być naprawdę uciążliwe. Dlatego zamiast ciepłej kawy sięgnij po mrożoną wersję, która nie tylko doskonale pobudza, ale także rewelacyjnie orzeźwia!

Dodatki, czyli czekoladę i bitą śmietanę, zrób tak, jak w klasycznym przepisie. Ale uwaga! Nie podgrzewaj mleka – najlepiej, jeśli będzie bardzo zimne. Możesz je włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Zadbaj także o kostki lodu.

Wyciągnij szklanki udekorowane czekoladą. Wsyp kostki lodu, a następnie wlej zimne mleko. Dodaj gorącą kawę i udekoruj bitą śmietaną. Nie ma lepszego połączenia!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/symfonia-kawowa/

Ingredients

Directions

Zachwyć swoich gości – przepis na kawę czekoladowo-malinową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *