Wykwintne bajaderki

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czy próbowałeś kiedyś bajaderki? To słodkie ciastka w formie kulistych pralinek o wyjątkowym i złożonym smaku. Trudno uwierzyć, że zazwyczaj są wyrabiane z resztek ciast. To wspaniały sposób na to, aby przerobić nieudane wypieki w coś pysznego. Zobacz sam, jak możesz wykonać bajaderki.

Bajaderki są bogate w bakalie, czekoladę i nie brak im również alkoholu. Tradycyjnie wyrabia się je podczas przygotowań na większą okazję, gdy jest tworzonych więcej deserów. Doskonale się wtedy przydają jako sposób na zużycie resztek zmielonych orzechów, nadmiaru rozpuszczonej czekolady na czekoladowe babeczki czy pokruszonych herbatników.

Jakich składników potrzeba do bajaderek?

Bajaderki to jeden z tych deserów, który w każdym domu wykonuje się nieco inaczej. W końcu jest on uzależniony od tego, jakie ciasto lub produkty chcesz wykorzystać. Jednak te ciasteczka są tak dobre w smaku, że niektórzy z ochotą pieką nieco więcej ciasta, tylko po to, by część przeznaczyć właśnie na bajaderki. Do ich wykonania potrzebujesz:

  • 300 g pozostałego ciasta – powinno być suche, czyli bez kremów i mas,
  • 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 150 g rodzynek,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 200 g powideł,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka
  • 50 ml rumu.

Łatwo zauważyć, że bajaderki to ciastka, które łączą w sobie wiele smaków. Pokochają je wielbiciele czekolady i bakalii. Zobacz sam, jak łatwo można je przygotować.

Przygotowanie bajaderek – krok po kroku

  1. Rodzynki przełóż do miseczki i nalej do nich rumu. Odstaw je na bok, powinny nasiąkać przez minimum godzinę.
  2. Pokrusz herbatniki, możesz to zrobić za pomocą blendera, którym łatwo je rozdrobnisz. Skuteczne jest także przełożenie ich do woreczka strunowego i kruszenie ich wałkiem. Przesyp je do miski na suche składniki.
  3. Rozdrobnij resztki ciast i – wraz ze zmielonymi orzechami oraz migdałami – dodaj do herbatników.
  4. Przygotuj niewielki rondelek do przygotowania masy czekoladowej. W tym celu połam na mniejsze kawałki 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64 E.Wedel i dodaj 100 g masła oraz mleko. Oba składniki przełóż do garnuszka i ustaw go na niewielkim ogniu, pamiętając o mieszaniu. Gdy tylko czekolada i masło połączą się, odstaw naczynie na podkładkę, aby masa nieco ostygła. Po kilku minut można ją przelać do miski z suchymi składnikami.
  5. Do masy dodaj także powidła i rodzynki namoczone w rumie. Składniki należy dokładnie wymieszać, aby równomiernie połączyły się z masą.
  6. Z powstałej masy formuj niewielkie kuleczki i obtocz je starannie w kokosie.

Jeśli nie planujesz podawania bajaderek od razu, warto je schłodzić w lodówce. Doskonale będą prezentować się wyłożone samodzielnie na tacy, ozdobnym talerzu lub podane w dekoracyjnych papilotach. Bajaderki to doskonały deser, który gwarantuje niezwykłe doznania smakowe dzięki połączeniu głębokiego smaku czekolady i delikatnie kwaśnych powideł. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babeczki czekoladowe to zaplanuj ich więcej, aby móc część poświęcić na zrobienie pysznych bajaderek.

Ingredients

Directions

Wykwintne bajaderki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *