Uniwersalny przepis na kruche ciasto

AutorMagda
Ocena

Kruche Ciasto

Ilość1 Porcja

W kuchni polskiej znajduje się kilka klasycznych receptur, które powinien znać każdy cukiernik, także początkujący. Wśród nich jest przepis na kruche ciasto. To podstawa wielu dań w wersji wytrawnej, ale głównie słodkiej. Jego uniwersalność docenia wiele osób. Nic dziwnego – wystarczy tylko dodać inne składniki, aby otrzymać coś oryginalnego. Poznaj przepis na kruche ciasto.

 

Uniwersalne kruche ciasto składa się tylko z 5 składników. To ważne, żeby dodawać je w określonej kolejności – aby powstał idealny spód na tartę, sernik czy szarlotkę. Nie zwlekaj dłużej, tylko przystąp do pieczenia!

 

Jak przygotować uniwersalne kruche ciasto?

Do przyrządzenia tego ciasta nie potrzebujesz ani specjalnych narzędzi, ani umiejętności. Postępuj dokładnie według wskazówek, a z pewnością wszystko się uda.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 360 g mąki pszennej,
  • 200 g masła zimnego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka.

 

Ważne! Tajemnica idealnie kruchego ciasta drzemie w mące. Możesz użyć normalnej mąki, którą używasz np. do naleśników. Jednak jeśli chcesz osiągnąć naprawdę kruchy efekt, zmieszaj zwykłą mąkę z mąką krupczatką.

 

Masło najlepiej, jeśli będzie miało 82% tłuszczu. Możliwe jest zastąpienie go margaryną lub masłem o mniejszej zawartości tłuszczu, ale ciasto straci wówczas na kruchości. Przed przystąpieniem do wykonania należy zadbać o to, żeby było odpowiednio schłodzone.

Jeśli chcesz użyć słodkich dodatków, zastąp łyżeczkę soli cukrem pudrem.

 

Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wyłóż masło i krój składniki nożem tak długo, aż powstanie kruszonka. Potem wbij jajko i szybko wszystko zagnieć na gładką kulę.

Zawiń ciasto w folię aluminiową i wsadź do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotuj foremkę na ciasto. Wyłóż kulę i rozwałkuj ją na grubość około 3-5 mm. Zawiń ciasto na wałku, przenieś je nad formę i rozwiń je. Ułóż w blaszce – pamiętaj o tym, żeby wypełnić wszystkie brzegi. Tak przygotowaną tartę ponownie włóż na pół godziny do lodówki.

Następnie wyciągnij i nakłuj widelcem. Na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp na niego ziarna fasoli. W ten sposób zapobiegniesz powstawaniu nieestetycznych gór i fal.

Ciasto należy piec bez nadzienia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po tym czasie usuń papier z fasolą i piecz ciasto kolejne 15 minut, aby się zarumieniło.

 

Jakie dodatki do kruchego ciasta?

Tak naprawdę do kruchego ciasta pasuje wszystko. W wersji uniwersalnej możesz połączyć je z wytrawnymi dodatkami, takimi jak mięso czy warzywa. W takiej postaci możesz zaserwować kruche ciasto na obiad lub kolację. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni!

Jeśli jednak wolisz podać kruche ciasto w wersji na słodko, sięgnij po krem na bazie serka mascarpone. Możesz do tego dodać świeże owoce oraz sos czekoladowy, który również świetnie uzupełni danie w wersji wytrawnej.

Sos czekoladowy do uniwersalnego kruchego ciasta:

  • 1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Czekoladę pokrój na małe kawałki. Składniki takie jak woda, cukier, miód i kakao wlej do garnka i podgrzej. Gdy całość połączy się w gładki mus, dodaj czekoladę i zamieszaj. Kiedy czekolada się roztopi, wyłącz palnik i pozostaw sos do wystygnięcia.

Do dań mięsnych dodaj chili lub szczyptę soli.

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-upiec-kruche-ciasto/

Ingredients

Directions

Uniwersalny przepis na kruche ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *