Trufle z białą czekoladą

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Pyszne, słodkie i wyjątkowo eleganckie małe kuleczki. Wariacja na temat tradycyjnych trufli dla prawdziwych fanów białej czekolady. Bardziej delikatne w smaku, doskonałe na urodzinowy słodki stół i przyjęcie w gronie najbliższych, ale też popołudniową chwilę przyjemności. Musisz ich spróbować!

 

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia w lodówce (ok. 12h)

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

*przepis tylko dla dorosłych – zawiera alkohol.

 

Lista składników:

Trufle z białą czekoladą

  • 200 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 30 g masła (zawartość tłuszczu przynajmniej 82%),
  • 1 łyżka rumu lub likieru kokosowego.

 

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe,
  • cukier puder,
  • wiórki z białej czekolady,
  • kruszone migdały.

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od połamania białej czekolady na kosteczki. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Kiedy będzie już gorąca (uważaj jednak, żeby się nie zagotowała!) ściągnij ją z ognia. Dodaj kostki białej czekolady i masło. Wymieszaj wszystko rózgą lub trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się w gładką, jednolitą masę.
  2. Gotową masę włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ale najlepiej a całą noc. Masa musi odpowiednio zgęstnieć, by można było uformować z niej trufle.
  3. Kiedy masa jest już gęsta i plastyczna możesz przejść do formowania kulek. Nabieraj masę łyżką i wilgotnymi dłońmi rób małe kuleczki (średnica ok. 4 cm). Układaj je na blaszce lub deseczce.
  4. Każdą kuleczkę obtocz w dowolnych dodatkach. W miseczkach wysyp osobno: wiórki kokosowe, wiórki z białej czekolady, kruszone migdały i cukier puder.
  5. Z tego przepisu powinno wyjść Ci około 36 trufli, czyli 12 porcji.
  6. Przed podaniem gotowe trufle obtoczone w dodatkach możesz schłodzić jeszcze chwilę w lodówce.
  7. Smacznego!

 

Wskazówki:

  • Gotowe trufle możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej szklanym) jeszcze nawet przez kilka kolejnych dni.
  • Trufle doskonale sprawdzają się jako mono desery. Wystarczy, że włożysz je do pojedynczych papilotek lub specjalnych cateringowych kubeczków – wybór wzorów jest ogromny.
  • Białe trufle możesz wykorzystać również jako słodką dekorację. Świetnie będą wyglądać w połączeniu z ciemną czekoladą, dlatego warto ozdobić nimi tort czekoladowy.
  • Możesz pominąć alkohol w przepisie. Wtedy trufle będą nadawać się dla każdego.
  • Jeśli nie możesz chłodzić trufli w lodówce przez całą noc i potrzebujesz ich na wieczorne przyjęcie, postaraj się przygotować je chociaż kilka godzin wcześniej. Masa powinna wtedy zgęstnieć na tyle, by swobodnie móc formować z niej kuleczki.
  • Najpierw zwilżaj dłonie letnią wodą, a potem formuj kulki – dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejać, a kuleczki będą równe i idealnie gładkie.

 

Jako dodatek do wszelkich deserów, możesz przygotować mus czekoladowy. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, a za każdym razem gwarantuje uniwersalną dekorację Twoich deserów. Sprawdź!

Ingredients

Directions

Trufle z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *