Tort czekoladowy z konfiturą morelową

AutorMagda
Ocena

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ilość1 Porcja

Category

Tradycyjny tort czekoladowy z konfiturą morelową, czyli tort Sachera to raj dla wielbicieli czekoladowych smaków. Mimo głębi słodyczy zaskakuje orzeźwiającym smakiem morelowej konfitury. Co ciekawe, wypiek wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy krok po kroku wykonać czynności wymienione w przepisie.

Miłośnicy czekolady chętnie wypiekają brownie lub muffinki czekoladowe. Przepis na tort czekoladowy z konfiturą morelową może być ciekawą i wykwintną alternatywą do wymienionych deserów. To również świetny sposób na przełamanie obawy przed wykonaniem pierwszego wypieku wielowarstwowego. Sprawdź sam, jak świetnie smakuje tort Franza Sachera.

Składniki do tortu czekoladowego z konfiturą morelową

O tym, jak będzie smakować domowy tort Sachera, decyduje jakość wybranych składników. Niezwykle istotne jest to, aby do wypieku oraz polewy użyć dobrej czekolady o wysokiej zawartości kakao, jak np. Czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel. Dzięki temu możesz mieć pewność, że smak tortu będzie idealnie komponować się z konfiturą morelową. Do pieczenia czekoladowych blatów będziesz potrzebować:

  • 150 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 150 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru pudru,
  • 400 g konfitury morelowej
  • 6 sztuk jajek
  • szczypta soli.

Ponadto należy jeszcze pamiętać o produktach na czekoladową polewę:

  • 150 g śmietany 30%,
  • 190 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel.

Już tylko kilka kroków dzieli Cię od delektowania się pysznym tortem czekoladowym przełożonym konfiturą morelową.

Jak przygotować tort czekoladowy z konfiturą morelową?

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C z opcją pieczenia góra-dół i przygotuj formę tortownicy o średnicy 24 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Będziesz do tego potrzebować niewielkiego garnka z gotującą się wodą i miski żaroodpornej, w której umieścisz produkt. Podczas rozpuszczania czekolady nie zapomnij o mieszaniu.
  3. Oddziel żółtka od białek. Do misy miksera dodaj masło w pokojowej temperaturze i cukier, stopniowo ucierając te składniki dodawaj żółtka.
  4. Pozostałe białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich szczyptę soli. Warto pamiętać, że jajka powinny mieć temperaturę otoczenia, dzięki temu łatwiej będzie się z nimi pracowało.
  5. Wystudzoną czekoladę dodaj do utartego masła z cukrem i żółtkami oraz zmiksuj.
  6. Przesiej przez sito mąkę pszenną i wmieszaj delikatnie do masy za pomocą szpatułki. Następnie ostrożnie dodaj ubite białko.
  7. Czekoladowe ciasto przelej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut, warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy blaty są w pełni upieczone.
  8. Po upieczeniu ciasta, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  9. Jeśli tort ostygł, czas przekroić go na pół i przełożyć konfiturą morelową.
  10. Przygotuj polewę z połamanej gorzkiej czekolady i śmietanki. W tym celu będziesz potrzebować niewielkiego rondla z grubym dnem. Oba składniki włóż do naczynia i delikatnie podgrzewaj. Należy pamiętać o mieszaniu produktów, aż do całkowite połączenia się czekolady i śmietanki. Uzyskaną polewę obficie nałóż na tort, tak aby był nią cały pokryty.

To wszystko, co należy robić, aby cieszyć się niezwykłym smakiem tortu czekoladowego z morelową konfiturą. Jeśli pancakes czekoladowe i brownie to Twoje ulubione desery, to wypiek Sachera zawróci Ci w głowie.

Ingredients

Directions

Tort czekoladowy z konfiturą morelową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *