Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z owocami jest niezawodne, zwłaszcza, jeżeli chodzi o wypiek ciast. Zainspirowaliśmy się i, chcąc stworzyć wyjątkowy wypiek imprezowy, przygotowaliśmy przepis na tort czekoladowo-wiśniowy. Słodycz czekolady idealnie kontrastuje z kwaskowatymi wiśniami, a efektownie przybrana całość sprawia, że deser doskonale nadaje się do świętowania ważnych okazji.
Świętowanie urodzin, wesela, chrzcin, komunii i innych jubileuszów byłoby niemożliwe bez tortu. Trudno nam sobie wyobrazić imprezę, na której główny bohater nie jest proszony o pomyślenie życzenia i zdmuchnięcie świeczek, a potem pokrojenie ciasta. Torty na stałe wpisały się w polską tradycję imprezową i nic nie zanosi się na to, aby miały odejść w niepamięć. Szczególnie takie jak tort czekoladowo-wiśniowy, który prezentujemy poniżej.
Składniki na tort czekoladowo-wiśniowy
- Składniki na biszkopt
- 6 jajek
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 100 gramów rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej do wypieków,
- kawa rozpuszczalna lub herbata do nasączenia.
- Składniki na masę
- 2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 50 dag wiśni świeżych lub mrożonych pozbawionych pestek
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
- 50 ml wody,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny – bez pestek!
- Przybranie
Do dekoracji użyj dowolnych składników. Efektownie na ciemnym tle będą prezentowały się kleksy z bitej śmietany lub lukrowa posypka w kształcie serduszek czy kuleczek. Nie zapomnij o ułożeniu na wierzchu świeżych lub kandyzowanych owoców wiśni z ogonkami.
Przygotowanie tortu czekoladowo-wiśniowego
Przygotowanie tortu jest kilkuetapowe, dlatego zacznij od przyrządzenia biszkoptu czekoladowego, a potem masy. Na koniec połączysz je ze sobą, a górę udekorujesz zgodnie z własnym uznaniem.
- Przyrządzenie biszkoptu
Jajka miksuj, dodając stopniowo cukier aż uzyskasz puszystą pianę. Połącz w misce suche składniki, przesiewając je przez sitko. Namocz kawę lub herbatę w odrobinie wrzątku. Połącz składniki mokre z suchymi. Rozdziel przygotowaną masę na dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza w systemie góra-dół. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, a następnie obkrój nożem by uzyskać idealnie płaskie powierzchnie.
- Przyrządzenie kremu
Rozpuść w rondelku czekoladę ze śmietaną. Przestudź. Zmiksuj śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone, aż uzyskasz pianę. Połącz płynną czekoladę z masą serową, dodaj wiśnie, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wodę. Całość zagotuj i zamieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dołóż wiśnie. Przełóż biszkopty masą i delikatnie je przyciśnij. Na samą górę nałóż blat nasączony kawą. Zrób dekorację i umieść w chłodnym miejscu.
Tort czekoladowy najlepiej smakuje się i kroi na następny dzień. Smacznego!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/