Tort czekoladowo-wiśniowy – przepis

AutorMagda
Ocena

Pyszny tort czekoladowy

Ilość1 Porcja

Category

Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z owocami jest niezawodne, zwłaszcza, jeżeli chodzi o wypiek ciast. Zainspirowaliśmy się i, chcąc stworzyć wyjątkowy wypiek imprezowy, przygotowaliśmy przepis na tort czekoladowo-wiśniowy. Słodycz czekolady idealnie kontrastuje z kwaskowatymi wiśniami, a efektownie przybrana całość sprawia, że deser doskonale nadaje się do świętowania ważnych okazji.

Świętowanie urodzin, wesela, chrzcin, komunii i innych jubileuszów byłoby niemożliwe bez tortu. Trudno nam sobie wyobrazić imprezę, na której główny bohater nie jest proszony o pomyślenie życzenia i zdmuchnięcie świeczek, a potem pokrojenie ciasta. Torty na stałe wpisały się w polską tradycję imprezową i nic nie zanosi się na to, aby miały odejść w niepamięć. Szczególnie takie jak tort czekoladowo-wiśniowy, który prezentujemy poniżej.

Składniki na tort czekoladowo-wiśniowy

  1. Składniki na biszkopt
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 gramów rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej do wypieków,
  • kawa rozpuszczalna lub herbata do nasączenia.

 

  1. Składniki na masę
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 50 dag wiśni świeżych lub mrożonych pozbawionych pestek
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml wody,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny – bez pestek!

 

  1. Przybranie

Do dekoracji użyj dowolnych składników. Efektownie na ciemnym tle będą prezentowały się kleksy z bitej śmietany lub lukrowa posypka w kształcie serduszek czy kuleczek. Nie zapomnij o ułożeniu na wierzchu świeżych lub kandyzowanych owoców wiśni z ogonkami.

Przygotowanie tortu czekoladowo-wiśniowego

Przygotowanie tortu jest kilkuetapowe, dlatego zacznij od przyrządzenia biszkoptu czekoladowego, a potem masy. Na koniec połączysz je ze sobą, a górę udekorujesz zgodnie z własnym uznaniem.

  1. Przyrządzenie biszkoptu

Jajka miksuj, dodając stopniowo cukier aż uzyskasz puszystą pianę. Połącz w misce suche składniki, przesiewając je przez sitko. Namocz kawę lub herbatę w odrobinie wrzątku. Połącz składniki mokre z suchymi. Rozdziel przygotowaną masę na dwie tortownice wyłożone papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza w systemie góra-dół. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, a następnie obkrój nożem by uzyskać idealnie płaskie powierzchnie.

  1. Przyrządzenie kremu

Rozpuść w rondelku czekoladę ze śmietaną. Przestudź. Zmiksuj śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone, aż uzyskasz pianę. Połącz płynną czekoladę z masą serową, dodaj wiśnie, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wodę. Całość zagotuj i zamieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dołóż wiśnie. Przełóż biszkopty masą i delikatnie je przyciśnij. Na samą górę nałóż blat nasączony kawą. Zrób dekorację i umieść w chłodnym miejscu.

Tort czekoladowy najlepiej smakuje się i kroi na następny dzień. Smacznego!

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/

Ingredients

Directions

Tort czekoladowo-wiśniowy – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *