Tort czekoladowo-wiśniowy – przepis

AutorMagda
Ocena

Polewa z gorzkiej czekolady z orzechami

Ilość1 Porcja

Category

Urodziny, imieniny czy ważne uroczystości to okazje, których nieodzownym elementem jest tort. Przyjęło się, że to ciasto przygotowuje się, aby uczcić ważne wydarzenie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyś zrobił tort czekoladowo-wiśniowy bez wyraźnego powodu i potraktował go, jako dodatek do popołudniowej kawy. Zwłaszcza że nasz przepis jest prosty, a jego realizacja nie zajmie Ci dużo czasu.

Tort czekoladowy to ciasto, które zachwyca swoją delikatnością oraz intensywnym smakiem. W akompaniamencie wiśni w syropie i likieru będzie jeszcze doskonalsze i sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy. Zobacz, jak szybko przygotować pyszny tort, który nie może się nie udać!

Tort czekoladowo-wiśniowy – składniki i sposób przygotowania

Mogłoby się wydawać, że tort to skomplikowane ciasto, które wymaga specjalnych umiejętności. Nic bardziej mylnego, gdyż z realizacją naszego przepisu poradzą sobie nawet amatorzy.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 150 g cukru,
  • 130 g mąki tortowej,
  • 5 g skrobi ziemniaczanej,
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 dużych jajek.

Składniki na krem:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej z cząstkami wiśni i chilli,
  • 50 g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 400 g wiśni w syropie.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodając stopniowo żółtka. Do tak przygotowanej piany wsyp mąkę, skrobię, kakao i delikatnie wymieszaj masę.
  2. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tej temperaturze piecz biszkopt przez 40 minut.
  3. W tym czasie przygotuj krem. W małym rondelku rozpuść czekoladę, a następnie zdejmij z ognia do przestygnięcia. Powoli dodawaj do niej serek mascarpone, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Przygotowaną pianę dodaj do serka mascarpone oraz czekolady i delikatnie wymieszaj. Na koniec uzupełnij krem wiśniami w likierze.
  5. Po upieczeniu i przestygnięciu, podziel biszkopt na 3 równe placki. Możesz go nasączyć likierem wiśniowym, dzięki czemu będzie wilgotny i soczysty.
  6. Każdy krążek ciasta posmaruj równomiernie kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec pozostałość masy rozprowadź po wierzchu tortu.
  7. Ciasto wstaw do lodówki aż krem stężeje.

Tort możesz udekorować wiśniami lub oprószyć startą czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto pozostawić je na kilka godzin w lodówce.

Tort czekoladowo-wiśniowy – wersja dla dzieci

Ciasto możesz przygotować również w wariancie bez alkoholu. Jeżeli chcesz, aby biszkopt czekoladowy był wilgotny, możesz go nasączyć mocną herbatą. Opcjonalnie zamiast wiśni w syropie możesz także użyć tych z kompotu własnej produkcji. Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/

Ingredients

Directions

Tort czekoladowo-wiśniowy – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *