Tradycyjne składniki, odpowiednie proporcje i doskonały przepis – tego trzeba, by z kilku składników wykonać niebanalny tort – królewskie ciasto. Musi składać się z puszystego biszkoptu przekładanego niezwykłymi kremami, które zaskakują, ale i komponują się wzajemnie. A dziś zaskoczą Cię jeszcze bardziej. Poznaj przepis na tort czekoladowy z masą orzechową.
Z czym możesz się spotkać?
Przygotowując tort, wiele osób popełnia kilka błędów. Jednym z najczęstszych jest zbyt wiele rzeczy wykonywanych naraz. W torcie niezbędna jest organizacja pracy, dlatego, gdy będziesz wykonywać nasz tort czekoladowo-orzechowy w stylu amerykańskim, pamiętaj, by trzymać się przepisu. Najważniejsze to odpowiednie dobranie proporcji. Dzięki temu nie będziesz miał problemów z wykonaniem każdego z elementów tego niezwykłego wypieku.
Podstawowe składniki na tort czekoladowo-orzechowy
Tym razem postawiliśmy na amerykański styl, by nieco zmienić wygląd i smak tortu czekoladowo-orzechowego. Nie będzie on zatem klasyczny i taki, jaki możesz znać z innych receptur. Co zatem powinieneś przygotować?
Przygotowanie tortu czekoladowo-orzechowego
Biszkopt – białka ubijasz z cukrem, dodajesz żółtka i znów ubijasz. Przesiewasz mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz proszek z kakao. Całość już delikatnie mieszasz i dodajesz olej i wodę. Masę przekładasz do tortownicy i w temperaturze 170-180 stopni (zależnie od termoobiegu) pieczesz przez około 30 minut. Odkładasz do ostygnięcia. Następnie przygotowujesz poncz. Wodę zagotowujesz z cukrem i cukrem wanilinowym i mieszasz od momentu zagotowania 40 sekund. Studzisz i dodajesz alkohol.
Orzechy w karmelu – na suchej patelni karmelizuj cukier. Ostrożnie dolej wody i chwilę gotuj, a następnie dodaj orzeszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut na złoty kolor.
Krem orzechowy – masło utrzyj z cukrem pudrem. Miksując masę, stopniowo dodawaj masło orzechowe, wcześniej wymieszane widelcem. Teraz czas na złożenie tortu czekoladowo-orzechowego w stylu amerykańskim. Biszkopt przekrój w dwóch miejscach. Wyrównaj górę i połóż jedną część na spodzie tortownicy. Przełóż masą, biszkoptem i masą, jednocześnie nasączając go ponczem. Na wierzch kładziemy orzechy w karmelu. Całość podawaj lekko schłodzone.
Przy torcie zadbaj o jego przybranie. Musi być efektowne, przemyślane i smaczne. Nie może ograniczyć się do wyglądu, ale powinno sprawić, że tort będzie jadło się także oczami. Zatem powodzenia i smacznego!
Ingredients
Directions
Biszkopt – białka ubijasz z cukrem, dodajesz żółtka i znów ubijasz. Przesiewasz mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz proszek z kakao. Całość już delikatnie mieszasz i dodajesz olej i wodę. Masę przekładasz do tortownicy i w temperaturze 170-180 stopni (zależnie od termoobiegu) pieczesz przez około 30 minut. Odkładasz do ostygnięcia. Następnie przygotowujesz poncz. Wodę zagotowujesz z cukrem i cukrem wanilinowym i mieszasz od momentu zagotowania 40 sekund. Studzisz i dodajesz alkohol.
Orzechy w karmelu – na suchej patelni karmelizuj cukier. Ostrożnie dolej wody i chwilę gotuj, a następnie dodaj orzeszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut na złoty kolor.
Krem orzechowy – masło utrzyj z cukrem pudrem. Miksując masę, stopniowo dodawaj masło orzechowe, wcześniej wymieszane widelcem. Teraz czas na złożenie tortu czekoladowo-orzechowego w stylu amerykańskim. Biszkopt przekrój w dwóch miejscach. Wyrównaj górę i połóż jedną część na spodzie tortownicy. Przełóż masą, biszkoptem i masą, jednocześnie nasączając go ponczem. Na wierzch kładziemy orzechy w karmelu. Całość podawaj lekko schłodzone.