Tort czekoladowo-orzechowy w stylu amerykańskim

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Tradycyjne składniki, odpowiednie proporcje i doskonały przepis – tego trzeba, by z kilku składników wykonać niebanalny tort – królewskie ciasto. Musi składać się z puszystego biszkoptu przekładanego niezwykłymi kremami, które zaskakują, ale i komponują się wzajemnie. A dziś zaskoczą Cię jeszcze bardziej. Poznaj przepis na tort czekoladowy z masą orzechową.

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 hr

Z czym możesz się spotkać?

 

            Przygotowując tort, wiele osób popełnia kilka błędów. Jednym z najczęstszych jest zbyt wiele rzeczy wykonywanych naraz. W torcie niezbędna jest organizacja pracy, dlatego, gdy będziesz wykonywać nasz tort czekoladowo-orzechowy w stylu amerykańskim, pamiętaj, by trzymać się przepisu. Najważniejsze to odpowiednie dobranie proporcji. Dzięki temu nie będziesz miał problemów z wykonaniem każdego z elementów tego niezwykłego wypieku.

 

Podstawowe składniki na tort czekoladowo-orzechowy

 

            Tym razem postawiliśmy na amerykański styl, by nieco zmienić wygląd i smak tortu czekoladowo-orzechowego. Nie będzie on zatem klasyczny i taki, jaki możesz znać z innych receptur. Co zatem powinieneś przygotować?

a) Biszkopt czekoladowy
 5 szt. jajek, umytych, rozmiar L, białka oddzielone od żółtek
 120 g cukru
 110 g mąki pszennej
 20 g mączki ziemniaczanej
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 40 ml oleju
 3 łyżki wody
b) Poncz do nasączenia
 60 g cukru
 60 ml wody
 1 opakowanie cukru wanilinowego
 50 ml wódki (opcjonalnie)
c) Orzechy solone w karmelu
 120 g cukru
 80 ml wody, gorącej
 200 g orzeszków arachidowych solonych
d) Krem z masła orzechowego
 400 g masła, miękkiego
 110 g cukru pudru
 450 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych, o temperaturze pokojowej).

Przygotowanie tortu czekoladowo-orzechowego

1

Biszkopt – białka ubijasz z cukrem, dodajesz żółtka i znów ubijasz. Przesiewasz mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz proszek z kakao. Całość już delikatnie mieszasz i dodajesz olej i wodę. Masę przekładasz do tortownicy i w temperaturze 170-180 stopni (zależnie od termoobiegu) pieczesz przez około 30 minut. Odkładasz do ostygnięcia. Następnie przygotowujesz poncz. Wodę zagotowujesz z cukrem i cukrem wanilinowym i mieszasz od momentu zagotowania 40 sekund. Studzisz i dodajesz alkohol.

2

Orzechy w karmelu – na suchej patelni karmelizuj cukier. Ostrożnie dolej wody i chwilę gotuj, a następnie dodaj orzeszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut na złoty kolor.

3

Krem orzechowy – masło utrzyj z cukrem pudrem. Miksując masę, stopniowo dodawaj masło orzechowe, wcześniej wymieszane widelcem. Teraz czas na złożenie tortu czekoladowo-orzechowego w stylu amerykańskim. Biszkopt przekrój w dwóch miejscach. Wyrównaj górę i połóż jedną część na spodzie tortownicy. Przełóż masą, biszkoptem i masą, jednocześnie nasączając go ponczem. Na wierzch kładziemy orzechy w karmelu. Całość podawaj lekko schłodzone.

            Przy torcie zadbaj o jego przybranie. Musi być efektowne, przemyślane i smaczne. Nie może ograniczyć się do wyglądu, ale powinno sprawić, że tort będzie jadło się także oczami. Zatem powodzenia i smacznego!

Category

Ingredients

a) Biszkopt czekoladowy
 5 szt. jajek, umytych, rozmiar L, białka oddzielone od żółtek
 120 g cukru
 110 g mąki pszennej
 20 g mączki ziemniaczanej
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 40 ml oleju
 3 łyżki wody
b) Poncz do nasączenia
 60 g cukru
 60 ml wody
 1 opakowanie cukru wanilinowego
 50 ml wódki (opcjonalnie)
c) Orzechy solone w karmelu
 120 g cukru
 80 ml wody, gorącej
 200 g orzeszków arachidowych solonych
d) Krem z masła orzechowego
 400 g masła, miękkiego
 110 g cukru pudru
 450 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych, o temperaturze pokojowej).

Directions

1

Biszkopt – białka ubijasz z cukrem, dodajesz żółtka i znów ubijasz. Przesiewasz mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz proszek z kakao. Całość już delikatnie mieszasz i dodajesz olej i wodę. Masę przekładasz do tortownicy i w temperaturze 170-180 stopni (zależnie od termoobiegu) pieczesz przez około 30 minut. Odkładasz do ostygnięcia. Następnie przygotowujesz poncz. Wodę zagotowujesz z cukrem i cukrem wanilinowym i mieszasz od momentu zagotowania 40 sekund. Studzisz i dodajesz alkohol.

2

Orzechy w karmelu – na suchej patelni karmelizuj cukier. Ostrożnie dolej wody i chwilę gotuj, a następnie dodaj orzeszki i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut na złoty kolor.

3

Krem orzechowy – masło utrzyj z cukrem pudrem. Miksując masę, stopniowo dodawaj masło orzechowe, wcześniej wymieszane widelcem. Teraz czas na złożenie tortu czekoladowo-orzechowego w stylu amerykańskim. Biszkopt przekrój w dwóch miejscach. Wyrównaj górę i połóż jedną część na spodzie tortownicy. Przełóż masą, biszkoptem i masą, jednocześnie nasączając go ponczem. Na wierzch kładziemy orzechy w karmelu. Całość podawaj lekko schłodzone.

Tort czekoladowo-orzechowy w stylu amerykańskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *