Przepis na tort czekoladowo-kokosowy

AutorMagda
Ocena

Udany tort lubimy wszyscy. To doskonałe połączenie warstw ciasta z kremami, które mają zaskakiwać, dawać niepowtarzalne doznania smakowe i zachwycać różnymi konsystencjami. Chcesz dowiedzieć się, dlaczego Twój tort nie wychodzi i co zrobić, by przygotować kokosowo-czekoladową rozkosz dla podniebienia? Sprawdź nasz przepis na tort!

Ilość1 Porcja

Nie zapominaj o…

 

            Aby przygotować dobry tort, musisz mieć w pamięci kilka zasad. Po pierwsze,

pamiętaj, by nie spieszyć się w kuchni. Przy robieniu tortu pośpiech nie jest dobrym doradcą. Dlaczego? Musisz wiedzieć, że każdy jego etap wymaga wiele pracy. Niezależnie od tego, czy robisz krem, żelkę czy biszkopt, musisz być skupiony na recepturze i dbać o właściwe proporcje.

 

            Drugi problem, jaki często pojawia się przy tortach to ich nasączenie. Szukaj rozwiązań dobrych dla Ciebie. My przedstawimy Ci przepis na tort doskonały, ale jeśli znajdziesz w nim coś, co Ci nie pasuje, szukaj dalej. Pamiętaj, że jakość tortu zależy w dużej mierze od nasączenia, a więc od odpowiedniego ponczu. W torcie czekoladowo-kokosowym musi być go w sam raz.

 

Podstawowe składniki na tort czekoladowo-kokosowy

 

            Pamiętaj, że to ciasto jest dość lekkie, ale bardzo wyraziste. Jeśli nie lubisz kokosa, nie przypadnie ono Ci do gustu. To specjalny przepis, który pozwala uzyskać wszystko co najlepsze i z czekolady, i z kokosa. Poznaj składniki i recepturę na tort czekoladowo-kokosowy.

a) Ciasto czekoladowe:
 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 4 szt. jajka
 125 g masła
 100 g cukru
 100 g mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
b) Ciasto kokosowe:
 3 białka
 120 g cukru
 120 g wiórków kokosowych
c) Krem truskawkowy:
 400 g truskawek
 3 łyżki cukru
 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 4,50 łyżeczki żelatyny w proszku;
 300 g słodkiej śmietany 30-36%
d) Masa do obłożenia tortu:
 150 g masła
 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel

Przepis na tort czekoladowo-kokosowy

 

            Przygotowywanie tortu zawsze można podzielić na kilka etapów.

 

Przygotowanie ciast
1

Czekoladę połam na kawałki i wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami czekoladę, cały czas mieszając masę. Wymieszaj osobno mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciasta, mieszając krótko, najlepiej szpatułką, aż masa się połączy.

2

Ciasto kokosowe zacząć od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier. Wymieszaj całość i wmieszaj szpatułką delikatnie wiórki kokosowe. Oba ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Czekoladowe piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Następnie pozwolić ostygnąć i przekroić na pół. Kokosowemu wystarczy 20 minut w 180 stopniach. Jego nie przekrawaj.

Krem
3

Truskawki umyj i przygotuj. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Blenduj na mus. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, podgrzej i wymieszaj. Dodaj do niej 3 łyżki musu i wymieszaj, a następnie całość wlej do musu. Wstaw go do lodówki. Gdy zacznie tężeć, ubij śmietanę i połącz delikatnie, szpatułką z musem.

Składanie tortu
4

Wyłóż czekoladowy spód, przełóż kremem, ciastem kokosowym i znów kremem. Zamknij czekoladową górą. Na wierzch przygotuj krem czekoladowy – rozpuść ją w kąpieli wodnej i dodaj masła. Całość będzie gotowa do podania i dekorowania, gdy krem stężeje. Tak prezentuje się tort czekoladowo-kokosowy.

Category

Ingredients

a) Ciasto czekoladowe:
 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 4 szt. jajka
 125 g masła
 100 g cukru
 100 g mąki pszennej
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
b) Ciasto kokosowe:
 3 białka
 120 g cukru
 120 g wiórków kokosowych
c) Krem truskawkowy:
 400 g truskawek
 3 łyżki cukru
 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 4,50 łyżeczki żelatyny w proszku;
 300 g słodkiej śmietany 30-36%
d) Masa do obłożenia tortu:
 150 g masła
 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel

Directions

Przygotowanie ciast
1

Czekoladę połam na kawałki i wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj partiami czekoladę, cały czas mieszając masę. Wymieszaj osobno mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciasta, mieszając krótko, najlepiej szpatułką, aż masa się połączy.

2

Ciasto kokosowe zacząć od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier. Wymieszaj całość i wmieszaj szpatułką delikatnie wiórki kokosowe. Oba ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Czekoladowe piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Następnie pozwolić ostygnąć i przekroić na pół. Kokosowemu wystarczy 20 minut w 180 stopniach. Jego nie przekrawaj.

Krem
3

Truskawki umyj i przygotuj. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Blenduj na mus. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, podgrzej i wymieszaj. Dodaj do niej 3 łyżki musu i wymieszaj, a następnie całość wlej do musu. Wstaw go do lodówki. Gdy zacznie tężeć, ubij śmietanę i połącz delikatnie, szpatułką z musem.

Składanie tortu
4

Wyłóż czekoladowy spód, przełóż kremem, ciastem kokosowym i znów kremem. Zamknij czekoladową górą. Na wierzch przygotuj krem czekoladowy – rozpuść ją w kąpieli wodnej i dodaj masła. Całość będzie gotowa do podania i dekorowania, gdy krem stężeje. Tak prezentuje się tort czekoladowo-kokosowy.

Przepis na tort czekoladowo-kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *