Przepis na tort bananowy z gorzką czekoladą

AutorMagda
OcenaTrudnośćTrudny

Tort bananowy z gorzką czekoladą

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 hr

Torty królują na polskich stołach, jako najważniejsze z ciast. Uświetniają komunię dzieci, wesela czy jubileusze rodzinne. Są po prostu eleganckie, imponujące, złożone w smaku i… dość absorbujące przy ich przygotowywaniu. Ale zwykle efekt sprawia, że warto. Jaki powinien być idealny przepis na tort z bananami i czekoladą?

 

Nie zapominaj, że to tort!

 

            Udany tort czekoladowo-bananowy to przede wszystkim składniki. Musisz zadbać o to, by każdy był doskonały, wysokiej jakości, świeży. Banany nie mogą być nadgniłe, bo smak przedostanie się do ciasta. Z kolei czekolady szukaj tylko takiej, która ma dużą zawartość tłuszczu kakaowego. Tylko taka nada się do najlepszego tortu czekoladowo-bananowego.

 

            Pamiętaj, że do tortów trzeba podejść na spokojnie. Najważniejsza rzecz to zaplanowanie pracy. Musisz być cały czas skupiony na poszczególnych etapach receptury. W przeciwnym wypadku – a trzeba tu robić kilka rzeczy na raz – będziesz miał problem z wykonaniem wszystkiego na czas. Tort to zazwyczaj wypiek kilkuczęściowy. Przygotowujesz biszkopt, do tego musisz mieć krem oraz konfiturę, drugo krem lub żelkę. Każdy element potrzebuje czasu, dlatego tutaj nie ma miejsca na pośpiech. Nieprawidłowe proporcje składników to nieudany tort.

 

Podstawowe produkty do przygotowania tortu czekoladowo-bananowego

 

            Składniki do tego przepisu będą dość szerokie, bo w końcu przygotowujemy coś nietypowego – tort czekoladowo-bananowy. Zajrzyj do swojej spiżarni i sprawdź, czego Ci w niej brakuje.

a) Biszkopt czekoladowy:
 5 szt. jajka
 120 g cukier
 100 g mąka pszenna tortowa
 40 g mąka orkiszowa
 20 g mąka ziemniaczana
 1 łyżki proszek do pieczenia
 100 g czekolada klasyczna gorzka 64% E.Wedel
 60 g masło
 20 ml wiśniówka
b) Mus bananowy:
 1 l nektaru bananowo-brzoskwiniowego (z kartonu)
 45 dojrzałe banany
 sok z jednej cytryny
 200 g cukru
 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
 2 łyżki żelatyny (20 g)
 cukier wanilinowy
c) Poncz do nasączenia:
 50 ml woda
 50 g cukier
 50 ml wiśniówka

Przygotowanie tortu czekoladowo-bananowego

1

Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielone od żółtek ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka i dosyp mąkę orkiszową i ziemniaczaną, razem przesiane. Następnie dorzuć jeszcze proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj roztopione masło oraz wiśniówkę. Całość znów wymieszaj. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).

2

Masę bananową na tort czekoladowo-bananowy wyrób w rondelku. Wlej nektar, dodaj banany w plasterkach, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Gotuj przez około 15 minut. Nektar dokładnie rozdrobnij blenderem i całkowicie ostudź. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, lekko podgrzej i wymieszaj. Teraz dodaj do musu bananowego. Ubij śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodaj partiami do musu i wymieszaj całość.

3

Teraz biszkopt ścinamy u góry, przekrajamy na trzy równe części i nasączamy ponczem. Przekładamy musem bananowym. Całość na górze możemy udekorować bitą śmietaną i owocami. Zwróć uwagę na przybranie, które powinno być efektowne, by tort jadło się także oczami.

Category

Ingredients

a) Biszkopt czekoladowy:
 5 szt. jajka
 120 g cukier
 100 g mąka pszenna tortowa
 40 g mąka orkiszowa
 20 g mąka ziemniaczana
 1 łyżki proszek do pieczenia
 100 g czekolada klasyczna gorzka 64% E.Wedel
 60 g masło
 20 ml wiśniówka
b) Mus bananowy:
 1 l nektaru bananowo-brzoskwiniowego (z kartonu)
 45 dojrzałe banany
 sok z jednej cytryny
 200 g cukru
 500 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
 2 łyżki żelatyny (20 g)
 cukier wanilinowy
c) Poncz do nasączenia:
 50 ml woda
 50 g cukier
 50 ml wiśniówka

Directions

1

Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielone od żółtek ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtka i dosyp mąkę orkiszową i ziemniaczaną, razem przesiane. Następnie dorzuć jeszcze proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj roztopione masło oraz wiśniówkę. Całość znów wymieszaj. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).

2

Masę bananową na tort czekoladowo-bananowy wyrób w rondelku. Wlej nektar, dodaj banany w plasterkach, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Gotuj przez około 15 minut. Nektar dokładnie rozdrobnij blenderem i całkowicie ostudź. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, lekko podgrzej i wymieszaj. Teraz dodaj do musu bananowego. Ubij śmietankę na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodaj partiami do musu i wymieszaj całość.

3

Teraz biszkopt ścinamy u góry, przekrajamy na trzy równe części i nasączamy ponczem. Przekładamy musem bananowym. Całość na górze możemy udekorować bitą śmietaną i owocami. Zwróć uwagę na przybranie, które powinno być efektowne, by tort jadło się także oczami.

Przepis na tort bananowy z gorzką czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *