Czekolada może być świetną inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru. Pamiętaj, że jej smak doskonale podkreślają lekkie, orzeźwiające aromaty. Dlatego jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto z wyczuwalną owocową nutą, postaw na torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz słodki smakołyk, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Mimo że przygotowanie tego ciasta wydaje się skomplikowane, wystarczy uważnie przeczytać przepis i skrupulatnie odmierzyć proporcje, aby jego wykonanie poszło jak z płatka. Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową powstaje na bazie puszystego biszkopta. Jego słodycz jest delikatnie przełamana odrobiną limonki. Kilka kropel soku z tego owocu trafia do kremu, dzięki czemu ciasto wyróżnia się świeżym cytrusowym aromatem. Aby jeszcze bardziej je urozmaicić, można sięgnąć również po sezonowe lub mrożone truskawki.
Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową – niezbędne składniki
Ciasto to składa się z trzech elementów – kremu, galaretki oraz biszkoptu czekoladowego. Zanim rozpoczniesz jego przygotowanie, upewnij się, czy masz w domu wszystkie niezbędne produkty. Potrzebujesz:
- do biszkoptu:
- 8 jaj
- szklankę cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
- do kremu
- 250 g serka mascarpone
- dwie łyżki soku z limonki
- dwie łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%;
- do galaretki
- 4 galaretki owocowe
- 1,2l wody
- opcjonalnie świeże lub mrożone truskawki – 300 g.
Jeżeli zdecydujesz się przygotować biszkopt czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową z wykorzystaniem owoców, użyj nieco mniej wody – wystarczy 1 litr. Truskawki mają w sobie dużo soków, dlatego, aby galaretka stężała, nie można jej zbyt rozcieńczać.
Jak przygotować idealny torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową?
Pracę nad czekoladowym torcikiem rozpocznij od upieczenia biszkoptu.
Piekarnik ustaw na temperaturę 180 °C z opcją pieczenia góra-dół. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, przygotuj ciasto.
Wymieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier. W dalszej kolejności do powstałej masy dodaj żółtka – rób to bardzo delikatnie przy pomocy łyżki. Również w ten sam sposób wymieszaj z powstałą masą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao). Wsypuj je do naczynia bardzo powoli, po jednej łyżce.
Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz je 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki, a biszkopt pozostaw w jego wnętrzu jeszcze przez 15 minut.
W tym czasie z serka mascarpone, soku z limonki, cukru i śmietanki utrzyj krem – najlepiej wykorzystywać do tego mikser. Oprócz tego w ciepłej wodzie rozpuść galaretkę.
Jak połączyć ze sobą wszystkie elementy torcika czekoladowego?
Kiedy biszkopt będzie miał temperaturę pokojową, nałóż na niego krem – musi on zaraz potem trafić do lodówki na około 30 minut. Następnie na masie z mascarpone ułóż owoce (jeśli zdecydowałeś się na wersję z truskawkami) i wlej na nią połowę galaretki. Ciasto musi ponownie znaleźć się lodówce i pozostać tam przynajmniej 15 minut. Na koniec powinna trafić na nie pozostała część galaretki.
Deser należy chłodzić przez całą noc, aby miał zwartą konsystencję. Po tym czasie torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową jest gotowy i można wyjąć go z tortownicy.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/power-balls-z-czekolada-zielona-herbata-jagodami-goji-i-chia/