Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową

AutorMagda
Ocena

Ilość1 Porcja

Category

Czekolada może być świetną inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru. Pamiętaj, że jej smak doskonale podkreślają lekkie, orzeźwiające aromaty. Dlatego jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto z wyczuwalną owocową nutą, postaw na torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową. Z naszym przepisem bez problemu przygotujesz słodki smakołyk, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Mimo że przygotowanie tego ciasta wydaje się skomplikowane, wystarczy uważnie przeczytać przepis i skrupulatnie odmierzyć proporcje, aby jego wykonanie poszło jak z płatka. Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową powstaje na bazie puszystego biszkopta. Jego słodycz jest delikatnie przełamana odrobiną limonki. Kilka kropel soku z tego owocu trafia do kremu, dzięki czemu ciasto wyróżnia się świeżym cytrusowym aromatem. Aby jeszcze bardziej je urozmaicić, można sięgnąć również po sezonowe lub mrożone truskawki.

Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową – niezbędne składniki

Ciasto to składa się z trzech elementów – kremu, galaretki oraz biszkoptu czekoladowego. Zanim rozpoczniesz jego przygotowanie, upewnij się, czy masz w domu wszystkie niezbędne produkty. Potrzebujesz:

  1. do biszkoptu:
  • 8 jaj
  • szklankę cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  1. do kremu
  • 250 g serka mascarpone
  • dwie łyżki soku z limonki
  • dwie łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%;
  1. do galaretki
  • 4 galaretki owocowe
  • 1,2l wody
  • opcjonalnie świeże lub mrożone truskawki – 300 g.

Jeżeli zdecydujesz się przygotować biszkopt czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową z wykorzystaniem owoców, użyj nieco mniej wody – wystarczy 1 litr. Truskawki mają w sobie dużo soków, dlatego, aby galaretka stężała, nie można jej zbyt rozcieńczać.

Jak przygotować idealny torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową?

Pracę nad czekoladowym torcikiem rozpocznij od upieczenia biszkoptu.

Piekarnik ustaw na temperaturę 180 °C z opcją pieczenia góra-dół. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, przygotuj ciasto.

Wymieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier. W dalszej kolejności do powstałej masy dodaj żółtka – rób to bardzo delikatnie przy pomocy łyżki. Również w ten sam sposób wymieszaj z powstałą masą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao). Wsypuj je do naczynia bardzo powoli, po jednej łyżce.

Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz je 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki, a biszkopt pozostaw w jego wnętrzu jeszcze przez 15 minut.

W tym czasie z serka mascarpone, soku z limonki, cukru i śmietanki utrzyj krem – najlepiej wykorzystywać do tego mikser. Oprócz tego w ciepłej wodzie rozpuść galaretkę.

Jak połączyć ze sobą wszystkie elementy torcika czekoladowego?

Kiedy biszkopt będzie miał temperaturę pokojową, nałóż na niego krem – musi on zaraz potem trafić do lodówki na około 30 minut. Następnie na masie z mascarpone ułóż owoce (jeśli zdecydowałeś się na wersję z truskawkami) i wlej na nią połowę galaretki. Ciasto musi ponownie znaleźć się lodówce i pozostać tam przynajmniej 15 minut. Na koniec powinna trafić na nie pozostała część galaretki.

Deser należy chłodzić przez całą noc, aby miał zwartą konsystencję. Po tym czasie torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową jest gotowy i można wyjąć go z tortownicy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/power-balls-z-czekolada-zielona-herbata-jagodami-goji-i-chia/

Ingredients

Directions

Torcik czekoladowy z kremem i galaretką truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *