Tarta ze szparagami i białą czekoladą – niecodzienny przepis na pyszny deser

AutorMagda
Ocena

Kruchy i delikatny spód, aksamitna, lekka masa i niebanalne połączenia. Tarta to klasyczne ciasto, które podaje się zarówno na słodko, jak i na słono. Aby jednak nie było zbyt nudno, postanowiliśmy połączyć oba smaki i przygotować przepis nietuzinkowy. Dowiedz się, co zrobić, by słone szparagi połączyć ze słodką białą czekoladą.

Pyszna i niecodzienna tarta ze szparagami i białą czekoladą

Ilość1 Porcja

Nie zapominaj o podstawach

 

            Zanim zaczniesz przygotowywać tartę z białą czekoladą, pamiętaj o kilku ważnych radach. Ciasto na tartę jest specyficzne, dlatego pamiętaj, by je ponakłuwać, np. widelcem. W ten sposób nie doprowadzisz do jego wyrośnięcia.

 

            Ważna jest także forma. Zwykle tarty pieczone są w ciężkich, kamionkowych naczyniach, które mają falowane brzegi. Może być to także blacha, ale specjalna fala w okrągłej, co też istotne, tarcie będzie smaczkiem, wartością dodaną. Zadbaj o to!

 

            O czym jeszcze powinieneś pamiętać, przy wykonywaniu tego przepisu? Nie zapominaj, że biała czekolada jest najsłodsza ze wszystkich jej rodzajów. Dlatego szukaj dla niej przeciwwagi i ostrożnie posługuj się cukrem. A najlepiej korzystaj z przepisu, który dla Ciebie przygotowaliśmy.

 

Podstawowe składniki na tartę z białą czekoladą i szparagami

 

            Choć połączenie wydaje się niebanalne, występuje w niejednym przepisie. My postanowiliśmy przenieść je na tartę z białą czekoladą. Aby wykonać dobrze ten deser, musisz znać przepis na ciasto oraz na mus ze szparagów i białej czekolady. Oto składniki, których potrzebujesz.

a) Ciasto
 200 g mąki
 120 g masła
 1 szt. jajko
 1 łyżki cukru
 1 łyżki zimnej wody
b) Mus:
 200 g białej czekolady E.Wedel
 3 białka
 1 żółtko
 1 łyżki brandy
 2 łyżki cukru
 50 g białych szparagów
 gorzkie kakao ciemne z Ghany E.Wedel, do posypania

Przygotowanie tarty z białą czekoladą

 

            Cały przepis nie powinien zająć Ci wiele czasu. Jest dość prosty, choć łączy w sobie smaki nieoczywiste. Musisz tylko pamiętać, by postarać się o dobre produkty – o szparagi, które będą świeże i twarde oraz o dobry gatunek białej czekolady.

Kruche ciasto na tartę
1

Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto, a więc mąki, masła, jajka, cukru i zimnej wody. Całość powinieneś dobrze wymieszać i zlepić w jedną, większą kulkę. Struktura ciasta powinna być jednolita. Kulkę ciasta schładzaj w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj je i włóż do formy na tartę o średnicy 25 cm. Zrób dziurki i wyłóż papierem do pieczenia, a na niego wsyp groch lub metalowe kuleczki. Ciasto zachowa dzięki temu swoją formę.

2

Piecz przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Potem wyciągnij obciążenie i dopiecz kolejne 25 minut. Tarta będzie gotowa, gdy nabierze złocistego koloru.

Mus
3

Szparagi umyj. Odetnij twarde końcówki i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź i wrzuć do miseczki z lodowatą wodą. Pokrój na małe kawałki. W tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia i w innej misce ubij białka na sztywną pianę. Obok wymieszaj żółtko z brandy, dodaj ugotowane szparagi i przestudzoną czekoladę. Dopiero na samym końcu, delikatnie dodawaj białka i mieszaj szpatułką. Mus przełóż na ostudzoną tartę i udekoruj posypanym kakao. Tarta z białą czekoladą i szparagami jest już gotowa do degustacji!

Ingredients

a) Ciasto
 200 g mąki
 120 g masła
 1 szt. jajko
 1 łyżki cukru
 1 łyżki zimnej wody
b) Mus:
 200 g białej czekolady E.Wedel
 3 białka
 1 żółtko
 1 łyżki brandy
 2 łyżki cukru
 50 g białych szparagów
 gorzkie kakao ciemne z Ghany E.Wedel, do posypania

Directions

Kruche ciasto na tartę
1

Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto, a więc mąki, masła, jajka, cukru i zimnej wody. Całość powinieneś dobrze wymieszać i zlepić w jedną, większą kulkę. Struktura ciasta powinna być jednolita. Kulkę ciasta schładzaj w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj je i włóż do formy na tartę o średnicy 25 cm. Zrób dziurki i wyłóż papierem do pieczenia, a na niego wsyp groch lub metalowe kuleczki. Ciasto zachowa dzięki temu swoją formę.

2

Piecz przez 15 minut w temperaturze 175 stopni. Potem wyciągnij obciążenie i dopiecz kolejne 25 minut. Tarta będzie gotowa, gdy nabierze złocistego koloru.

Mus
3

Szparagi umyj. Odetnij twarde końcówki i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź i wrzuć do miseczki z lodowatą wodą. Pokrój na małe kawałki. W tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia i w innej misce ubij białka na sztywną pianę. Obok wymieszaj żółtko z brandy, dodaj ugotowane szparagi i przestudzoną czekoladę. Dopiero na samym końcu, delikatnie dodawaj białka i mieszaj szpatułką. Mus przełóż na ostudzoną tartę i udekoruj posypanym kakao. Tarta z białą czekoladą i szparagami jest już gotowa do degustacji!

Tarta ze szparagami i białą czekoladą – niecodzienny przepis na pyszny deser

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *