Tarta czekoladowa z malinami – smakuje i wygląda

AutorMagda
Ocena

Tarty to taki rodzaj ciast, który rzadko kiedy nie znajduje amatorów. Wszyscy lubimy, gdy na kruchym spodzie pojawia się smak słony lub słodki. Tarty na słono cieszą się bowiem niemalże równym zainteresowaniem, jak i tarty na słodko. Dziś jednak ta druga opcja i wyjątkowe połączenie, które nigdy się nie znudzi. Czas na czekoladę i maliny.

czekoladowa tarta z malinami

Ilość1 Porcja

Czym jest tarta?

 

            Tarta czekoladowa z malinami, czy każdy inny jej rodzaj, to przede wszystkim smak ciasta, będącego spodem oraz okrągły kształt. Skąd wzięła się tarta jako forma i jako nazwa? Tarta to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. Podstawowy przepis polega na wylepianiu kruchym ciastem dna oraz brzegów specjalnej formy z falowanymi brzegami do pieczenia tart. Zasadniczo rozróżnia się trzy podstawowe metody pieczenia tego ciasta:

  • Piecze się ją równocześnie z surowego ciasta wraz z bezpośrednio wyłożonym na nie nadzieniem,
  • Piecze się najpierw samo ciasto, by potem, gdy będzie już gotowe, napełnić je farszem, który się uprzednio przygotowało,
  • Piecze się najpierw samego ciasto, które często wykłada się grochem, fasolą czy innymi nasionami, co zapobiega rośnięciu ciasta. Po jakimś czasie, tak już pod koniec pieczenia, zdejmuje się obciążenie i wykłada nadzienie.

 

Co do etymologii, językoznawcy nie są zgodni. Z jednej strony mówi się o tartach, jako o hiszpańskich tortach, co ma mieć odzwierciedlenie w samym słowie w kontekście ciasta. Z drugiej, tarta to także baskijskie ciasto i stąd jej pojawienie się we francuskim jako tarte.

 

Podstawowe składniki na tartę czekoladową z malinami

 

            Cały dość skomplikowany przepis na tartę czekoladową z malinami to dbanie o ciasto, krem, ganache i konfiturę z malin. Oto potrzebne składniki:

a) Ciasto czekoladowe
 4 szt. jajka, rozmiar M
 55 g miód
 150 g czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel
 35 g masło
 kakao ciemne z Ghany E.Wedel do oprószenia blachy
b) Ganache czekoladowo-malinowy
 300 g mrożone maliny
 80 g miód
 25 ml wódka (opcjonalnie)
 100 g czekolada mleczna E.Wedel
 250 g czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel
 50 g masło
Konfitura malinowa
 200 g mrożone maliny
 50 g miód
Dekoracja
 świeże maliny
 listki mięty

Przygotowanie tarty czekoladowej z malinami

1

Masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Miksujemy i dodajemy żółtka, wlewamy płynny miód i płynną, przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz przyprószonej kakao. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

2

Następnie przygotowujemy konfiturę malinową. Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę. Smażymy na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje i później przechodzimy do jej studzenia. Następnie owoce przecieramy przez sito, mus zagotowujemy z miodem, dodajemy czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się już rozpuści, dodajemy masło i blendujemy. Ewentualnie wlewamy wódkę. Studzimy w temperaturze pokojowej.

3

Teraz czas na połączenie składników. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową, ganache szprycujemy na powierzchni ciasta w małe bezy. Tartę czekoladową z malinami dekorujemy listkami mięty i świeżymi malinami i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Category

Ingredients

a) Ciasto czekoladowe
 4 szt. jajka, rozmiar M
 55 g miód
 150 g czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel
 35 g masło
 kakao ciemne z Ghany E.Wedel do oprószenia blachy
b) Ganache czekoladowo-malinowy
 300 g mrożone maliny
 80 g miód
 25 ml wódka (opcjonalnie)
 100 g czekolada mleczna E.Wedel
 250 g czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel
 50 g masło
Konfitura malinowa
 200 g mrożone maliny
 50 g miód
Dekoracja
 świeże maliny
 listki mięty

Directions

1

Masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Miksujemy i dodajemy żółtka, wlewamy płynny miód i płynną, przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz przyprószonej kakao. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

2

Następnie przygotowujemy konfiturę malinową. Na patelni zagotowujemy miód i konfiturę. Smażymy na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje i później przechodzimy do jej studzenia. Następnie owoce przecieramy przez sito, mus zagotowujemy z miodem, dodajemy czekoladę i zdejmujemy z ognia. Kiedy czekolada się już rozpuści, dodajemy masło i blendujemy. Ewentualnie wlewamy wódkę. Studzimy w temperaturze pokojowej.

3

Teraz czas na połączenie składników. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową, ganache szprycujemy na powierzchni ciasta w małe bezy. Tartę czekoladową z malinami dekorujemy listkami mięty i świeżymi malinami i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Tarta czekoladowa z malinami – smakuje i wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *