Tarta czekoladowa z jeżynami

AutorMagda
Ocena

tarta czekoladowa

Ilość1 Porcja

Category

 

Owoce lata dają cukiernikom amatorom ogromną inspirację. Do zrobienia smacznego wypieku wykorzystaj jeżyny i połącz je z czekoladą. Uzyskasz ciasto, które będzie idealną harmonią kwaskowatości ze słodyczą i wpisze się w menu imprezowe. Ze względu na łatwość przygotowania nada się również jako deser w dzień powszedni. Spiesz się, aby go przetestować. Sezon na jeżyny trwa!

Ciasto do krojenia czy małe porcje dla każdego?

Tak, jak większość innych ciast, to z jeżynami możesz przyrządzić co najmniej na kilka sposobów. Popularna zwłaszcza latem jest tarta czekoladowa na kruchym spodzie. Ma aksamitną masę i jest udekorowana świeżymi owocami. Prezentuje się pięknie, gdy zostanie podzielona na porcję i w formie małych trójkątów ułożona na talerzykach.

Jeżeli Twój wypiek będzie miał pełnić rolę tortu, warto zaserwować go jako biszkopty przekładane masą. Ciasto może być tutaj ciemne, zabarwione kakao ciemnym z Ghany E.Wedel lub dwukolorowe, typu zebra.

Innym pomysłem jest skorzystanie z przepisu na brownie, które zawsze się udaje. Wypiek będzie intensywnie czekoladowy, a finalny smak w połączeniu z owocami bardzo wyrazisty i zachwycający. Nawet wybredni smakosze zachwycą się uzyskaną harmonią. Takie ciasto trzeba jednak pokroić, a potem serwować na talerzykach deserowych. Tak samo jak w przypadku tarty na kruchym spodzie, również tutaj istnieje możliwość efektownego przybrania i dołożenia dodatków – gałki lodów waniliowych, bitej śmietany, polewy.

Jeżeli wolisz ciasta „do ręki” to zaproś swoich gości na muffiny czekoladowe. Jeżyny mogą w nich wystąpić w formie nadzienia – na pewno ich kwaskowaty smak i przyjemnie rozpływająca się konsystencja będą sporym zaskoczeniem po rozgryzieniu!

Z czym podać czekoladowe ciasto z jeżynami?

W zależności od sposobu przygotowania ciasta czekoladowego z jeżynami, można podać je na kilka sposobów. Kluczowe będzie też ozdobienie deseru, aby cieszył nie tylko kubki smakowe, ale też oczy. Estetyka deseru jest bardzo ważna dla przyjemności jedzenia! Dlatego przedstawiamy trzy propozycje dekoracji:

  • na wierzchu ciasta rozsmaruj bitą śmietanę z mascarpone i ułóż na wierzchu świeże jeżyny oraz inne owoce leśne,
  • przełóż części ciasta dżemem lub masą, tworząc z nich torcik czekoladowo-owocowy,
  • podaj ciasto czekoladowe z gałką lodów i sosem z owoców leśnych, przyozdobione liśćmi mięty.

Jeżeli chodzi o smak tego ciasta, to nie będzie ono zbyt słodkie, ze względu na jeżyny. Jeżeli dodatkowo bazą dla wypieku stanie się czekolada gorzka, to możesz pozwolić sobie na bardziej słodkie dodatki. Lody czy bita śmietana zrównoważą przyjemną gorycz i kwaśność, sprawiając, że deser będzie po prostu obłędny! Aby tak się stało, przygotuj go z dobrych składników, np. czekolady mlecznej E.Wedel i owoców od sprawdzonego dostawcy.

W nieco bardziej wyrafinowanej formie, ciasto czekoladowe z jeżynami może zostać zwieńczone jadalnymi kwiatami. Taka praktyka jest szczególnie popularna na weselach, ale z powodzeniem przyjmie się też np. w domu. Twoi bliscy i przyjaciele pokochają wypiek, w który włożysz tyle uczucia!

Ingredients

Directions

Tarta czekoladowa z jeżynami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *