Szybkie i proste babeczki czekoladowe w 15 minut

AutorMagda
OcenaTrudnośćŁatwy

Deser powinien być szybki. Czasami nie mamy czasu, by stać w kuchni i długo piec różnego rodzaju ciasta. Wręcz przeciwnie, chcemy szybkiego deseru, który zaskoczy swoim smakiem i da nam poodczucie dobrze spełnionego obowiązku. Babeczki czekoladowe nadają się do tego wyśmienicie. Są niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego także szybko pojawiają się na talerzu (i równie szybko znikają). Jak się za nie zabrać?

Proste i szybkie babeczki czekoladowe

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania25 minutCałkowity czas40 minut

Podstawowe składniki na szybkie babeczki czekoladowe

 

            Przepis ten to tak naprawdę duża babeczka dla wielkich smakoszy. Możesz ją upiec w kilka chwil, zupełnie bez wysiłku. Jest to po prostu łatwy i smakowity deser o mocno czekoladowym smaku. Ale prawdziwej czekolady! To uczta, którą podasz nie tylko smacznie, ale i ładnie. Postaraj się, by wypieki wyglądały niezwykle apetycznie, a zachwycisz swoich gości i podbijesz ich podniebienia.

 

Przygotowanie szybkich babeczek czekoladowych nie nastręczy Ci problemów. Musisz tylko zadbać o jakość produktów i całość właściwie wykona się sama. Tak samo jak łączenie składników nie będzie trudne, tak i jedzenie pysznych muffinów nie przysporzy problemów. Gwarantujemy, że znikną już po kilku chwilach!

            A oto lista rzeczy, które musisz przygotować, by wykonać te czekoladowe babeczki:

 300 g mąki pszennej
 2 tsp proszku do pieczenia
 1 tsp sody
 160 g cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 250 g mleka
 125 g roztopionego masła (+ niewielka ilość do wysmarowania foremek)
 2 jajka

Przygotowanie szybkich babeczek czekoladowych

Zaczynamy przygotowanie babeczek od zgromadzenia wszystkich produktów. Powinny być one w temperaturze pokojowej. Przygotuj je sobie blisko siebie, byś później nie musiał tracić czasu na ich szukanie, gdy przepis na szybkie babeczki czekoladowe w 15 minut wejdzie w decydującą fazę.

1

Przygotowanie ciasta

Na początek jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Następnie dodajemy roztopione masło. W tym czasie mieszamy składniki suche. Kakao przesiewamy z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia i łączymy całość z powstałą białkową masą. Teraz, cały czas mieszając, dodajemy mleko. Musimy to robić powoli i do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i dobrze wymieszane. Na końcu przyszedł czas na pokruszoną czekoladę. Całość znów mieszamy.

2

Pieczenie

Ciasto już mamy. Czyż nie jest to przepis na szybkie babeczki czekoladowe? Teraz już właściwie pozostaje nam tylko czekać. Jednak zanim towcześniej jeszcze przygotowujemy papilotki w foremkach na babeczki. Do nich wynakładamy całej całą masęy. Musimy zapełnić każdą foremkę tak w około ¾ jej objętości. Teraz już tylko pozostaje piec przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

3

Ostudzone szybkie babeczki czekoladowe dekorujemy wedle własnego życzenia, np. owocami lub bitą śmietaną, albo zjadamy same. Co ciekawe, niezwykłe babeczki można zrobić z dodatkiem nowo odkrytej czekolady ruby. Ten różowy przysmak z niezwykłego ziarna kakaowca da pozwoli nam uzyskać nie tylko lekko owocowy smak, ale i niezwykły widok. Smacznego!

Ingredients

 300 g mąki pszennej
 2 tsp proszku do pieczenia
 1 tsp sody
 160 g cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 250 g mleka
 125 g roztopionego masła (+ niewielka ilość do wysmarowania foremek)
 2 jajka

Directions

1

Przygotowanie ciasta

Na początek jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę. Następnie dodajemy roztopione masło. W tym czasie mieszamy składniki suche. Kakao przesiewamy z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia i łączymy całość z powstałą białkową masą. Teraz, cały czas mieszając, dodajemy mleko. Musimy to robić powoli i do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i dobrze wymieszane. Na końcu przyszedł czas na pokruszoną czekoladę. Całość znów mieszamy.

2

Pieczenie

Ciasto już mamy. Czyż nie jest to przepis na szybkie babeczki czekoladowe? Teraz już właściwie pozostaje nam tylko czekać. Jednak zanim towcześniej jeszcze przygotowujemy papilotki w foremkach na babeczki. Do nich wynakładamy całej całą masęy. Musimy zapełnić każdą foremkę tak w około ¾ jej objętości. Teraz już tylko pozostaje piec przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu lub około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

3

Ostudzone szybkie babeczki czekoladowe dekorujemy wedle własnego życzenia, np. owocami lub bitą śmietaną, albo zjadamy same. Co ciekawe, niezwykłe babeczki można zrobić z dodatkiem nowo odkrytej czekolady ruby. Ten różowy przysmak z niezwykłego ziarna kakaowca da pozwoli nam uzyskać nie tylko lekko owocowy smak, ale i niezwykły widok. Smacznego!

Szybkie i proste babeczki czekoladowe w 15 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *