Ciasto czekoladowe to klasyk w kuchni. Jednak ile osób, tyle pomysłów na wykorzystanie czekolady. Czasem, gdy brakuje nam czasu, sięgamy po przepisy, które gwarantują smaczny wypiek, ale dopiero po kilkudziesięciu minutach. Tym razem przyszedł więc czas na ciasto w godzinę. Spróbujecie?
Zatem na początek w garnku rozpuść masło. Następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Teraz do masy dodaj śmietankę, a także cukier. Całość podgrzej do temperatury około 60 stopni. Następnie masę przełóż do miski i ostudź. Dopiero do już wystudzonej masy dodaj żółtka wraz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę, a białka ubij. Dodaj do nich szczyptę soli, dzięki czemu będziesz mógł łatwiej ubić je na sztywno. Stopniowo dorzucaj je do czekoladowej masy.
Następnie czas na przygotowanie samego ciasta w formie i pieczenie. Forma powinna być do tarty i mieć średnicę 30 centymetrów. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą lub startym biszkoptem. Teraz masę możemy przelać do formy. Pozwalamy jej się równo ułożyć na dnie, a na wierzchu układamy kilka pokrojonych w plastry kawałków banana. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Ten powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Ciasto studzimy, ale nie wyciągamy od razu z piekarnika, a jedynie otwieramy jego drzwiczki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao dla lepszego efektu.