Print Options:

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – gotowe w 60 minut!

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania25 minutCzas gotowania35 minutCałkowity czas1 hr

Ciasto czekoladowe to klasyk w kuchni. Jednak ile osób, tyle pomysłów na wykorzystanie czekolady. Czasem, gdy brakuje nam czasu, sięgamy po przepisy, które gwarantują smaczny wypiek, ale dopiero po kilkudziesięciu minutach. Tym razem przyszedł więc czas na ciasto w godzinę. Spróbujecie?

Pyszne ciasto czekoladowe, gotowe w 60 minut

 125 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel, połamanej na kawałki
 200 ml śmietanki UHT 30%;
 100 g cukru
 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 40 g mąki pszennej tortowej
 35 g mąki ziemniaczanej
 szczypta soli
 23 banany, obrane
 1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, do posypania ciasta
 niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy
1

Zatem na początek w garnku rozpuść masło. Następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Teraz do masy dodaj śmietankę, a także cukier. Całość podgrzej do temperatury około 60 stopni. Następnie masę przełóż do miski i ostudź. Dopiero do już wystudzonej masy dodaj żółtka wraz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę, a białka ubij. Dodaj do nich szczyptę soli, dzięki czemu będziesz mógł łatwiej ubić je na sztywno. Stopniowo dorzucaj je do czekoladowej masy.

2

Następnie czas na przygotowanie samego ciasta w formie i pieczenie. Forma powinna być do tarty i mieć średnicę 30 centymetrów. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą lub startym biszkoptem. Teraz masę możemy przelać do formy. Pozwalamy jej się równo ułożyć na dnie, a na wierzchu układamy kilka pokrojonych w plastry kawałków banana. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Ten powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Ciasto studzimy, ale nie wyciągamy od razu z piekarnika, a jedynie otwieramy jego drzwiczki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao dla lepszego efektu.