Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – gotowe w 60 minut!

AutorMagda
OcenaTrudnośćŚredni

Ciasto czekoladowe to klasyk w kuchni. Jednak ile osób, tyle pomysłów na wykorzystanie czekolady. Czasem, gdy brakuje nam czasu, sięgamy po przepisy, które gwarantują smaczny wypiek, ale dopiero po kilkudziesięciu minutach. Tym razem przyszedł więc czas na ciasto w godzinę. Spróbujecie?

Pyszne ciasto czekoladowe, gotowe w 60 minut

Ilość1 Porcja
Czas przygotowania25 minutCzas gotowania35 minutCałkowity czas1 hr

O czym nie zapominać?

 

            Pamiętaj, że kluczowe dla przygotowania ciasta będzie wybranie wysokogatunkowej czekolady. Sprawdź, skąd pochodzi, gdzie ją hodowano oraz czy plantacja otrzymała ogólnoświatowy certyfikat fair trade. Dzięki temu będziesz miał pewność, że ciasto czekoladowe wyjdzie tak, jak powinno, a jednocześnie zadbasz o formę zatrudniania ludzi na plantacjach. Możesz także eksperymentować z rodzajem czekolady. Ciekawie sprawdzi się nie tylko ciemna, z jeszcze większą zawartością kakao, ale również nowo odkryta czekolada ruby o różowym kolorze.

 

Podstawowe składniki na szybkie ciasto czekoladowe

 

            Dla nas to doskonałe narzędzie, za pomocą którego możemy stworzyć wypiek smaczny, pachnący i doskonale się prezentujący. Dziś za zadanie stawiamy sobie szybkie ciasto czekoladowe, a więc ciasto, które w mniej więcej godzinę będzie gotowe do jedzenia. Zaczynamy, jak zwykle, od składników:

 125 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel, połamanej na kawałki
 200 ml śmietanki UHT 30%;
 100 g cukru
 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 40 g mąki pszennej tortowej
 35 g mąki ziemniaczanej
 szczypta soli
 23 banany, obrane
 1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, do posypania ciasta
 niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy

Zaczynamy przygotowanie szybkiego ciasta czekoladowego

 

            Gotowi? Start! Stworzona receptura na szybkie ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdzi się na podwieczorek czy do porannej kawy, musi być przez Ciebie dokładnie przestrzegana, by smak i wygląd ciasta był taki, jak powinien.

1

Zatem na początek w garnku rozpuść masło. Następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Teraz do masy dodaj śmietankę, a także cukier. Całość podgrzej do temperatury około 60 stopni. Następnie masę przełóż do miski i ostudź. Dopiero do już wystudzonej masy dodaj żółtka wraz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę, a białka ubij. Dodaj do nich szczyptę soli, dzięki czemu będziesz mógł łatwiej ubić je na sztywno. Stopniowo dorzucaj je do czekoladowej masy.

2

Następnie czas na przygotowanie samego ciasta w formie i pieczenie. Forma powinna być do tarty i mieć średnicę 30 centymetrów. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą lub startym biszkoptem. Teraz masę możemy przelać do formy. Pozwalamy jej się równo ułożyć na dnie, a na wierzchu układamy kilka pokrojonych w plastry kawałków banana. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Ten powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Ciasto studzimy, ale nie wyciągamy od razu z piekarnika, a jedynie otwieramy jego drzwiczki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao dla lepszego efektu.

            W ten sposób szybkie ciasto w godzinę jest gotowe na stole. Smakujcie!

Category

Ingredients

 125 g masła (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel, połamanej na kawałki
 200 ml śmietanki UHT 30%;
 100 g cukru
 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 40 g mąki pszennej tortowej
 35 g mąki ziemniaczanej
 szczypta soli
 23 banany, obrane
 1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel, do posypania ciasta
 niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy

Directions

1

Zatem na początek w garnku rozpuść masło. Następnie dodaj czekoladę i wymieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Teraz do masy dodaj śmietankę, a także cukier. Całość podgrzej do temperatury około 60 stopni. Następnie masę przełóż do miski i ostudź. Dopiero do już wystudzonej masy dodaj żółtka wraz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę, a białka ubij. Dodaj do nich szczyptę soli, dzięki czemu będziesz mógł łatwiej ubić je na sztywno. Stopniowo dorzucaj je do czekoladowej masy.

2

Następnie czas na przygotowanie samego ciasta w formie i pieczenie. Forma powinna być do tarty i mieć średnicę 30 centymetrów. Smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą lub startym biszkoptem. Teraz masę możemy przelać do formy. Pozwalamy jej się równo ułożyć na dnie, a na wierzchu układamy kilka pokrojonych w plastry kawałków banana. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 35 minut. Ten powinien być nagrzany do 175 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Ciasto studzimy, ale nie wyciągamy od razu z piekarnika, a jedynie otwieramy jego drzwiczki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao dla lepszego efektu.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe – gotowe w 60 minut!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *