Print Options:

Szybkie ciasteczka czekoladowe – zrób w kwadrans i czekaj na efekty!

Ilość1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania20 minutCałkowity czas35 minut

Szybki deser, przyjemność sięgnięcia po ciastko już po kilku chwilach od nabrania na nie ochoty, jest prawdziwym luksusem. Ale nic nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie wykonane ciasteczka z czekoladą, które są kruche i rozpływają się w ustach. Do porannej kawy – bezcenne. Dlatego przed Wami dwa przepisy na szybkie i proste ciasteczka czekoladowe, które można zrobić w kwadrans i cierpliwie (krótko) czekać na smakowanie. Zaczynamy?

Szybkie ciasteczka czekoladowe

 125 g miękkiego masła
 100 g cukru
 1 jajko, umyte, rozmiar L
 125 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
 150 g mąki pszennej, tortowej
 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
 15 g sody oczyszczonej
 szczypta soli
 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie
1

Aby szybko przygotować te ciasteczka, potrzebujesz miski. W niej ucierasz masło z cukrem i dodajesz jajko. W kąpieli wodnej rozpuszczasz czekoladę do mniej więcej 40 stopni i dolewasz ją do masy. W drugim naczyniu łączysz suche produkty, a więc mąkę, kakao, sodę, sól oraz cukier wanilinowy (możesz tu użyć cukru z prawdziwą wanilią). Całość łączysz i dodajesz do utartej masy. Teraz starannie wyrabiasz ciasto i rozwałkowujesz je na około pół centymetra. Wycinasz kółka, a ich wielkość, to wielkość Twoich ciasteczek – w tym przepisie ciastka wiele nie rosną.

2

Ciasto już mamy. Czyż nie jest to przepis na szybkie babeczki czekoladowe? Teraz już właściwie pozostaje nam tylko czekać. Jednak wcześniej jeszcze przygotowujemy papilotki w foremkach na babeczki. Do nich wykładamy całą masę. Musimy zapełnić każdą foremkę tak w około ¾ jej objętości. Teraz już tylko pozostaje piec przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni Następnie układasz je na blaszce, która już czeka przygotowana, wyłożona papierem do pieczenia. Na niej wykładasz ciastka, zachowując odstęp, by nie posklejały się zanadto. Blaszkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczesz około 20 minut. Po tym czasie są już one gorące i gotowe. Czekasz, aż wystygną i szybkie ciasteczka czekoladowe możesz już jeść.Celsjusza z funkcją termoobiegu lub około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.